Deimantė šiuos sausainius atsimenu nuo mažų dienų – per visas šventes jų būdavo ant stalo.

„Dažniausiai kepdavo močiutė, dabar visada kepa tik teta ir aš padedu, kai galiu. Tačiau žinau, kad šitas receptas tikrai senas, nes močiutė pasakoja, jog juos kepdavo ir jos mama“, – atsimena Deimantė.

Žinoma, pastebi mergina, šiandieninis receptas kiek pakeistas.

„Dabar mes naudojame rududu ir džemą. O prosenelė naudodavo namines uogienes“, – dalijasi šiaulietė.

Kadangi šeimoje šie sausainiai niekada nepraranda populiarumo – jie pirmieji dingsta nuo stalo – Deimantė kviečia ir kitus išbandyti močiutės legendinius sausainius: „Juos labai lengva pagaminti,o gardūs – be galo! Tik svarbiausia prie visų ingredientų nepamiršti įdėti žiupsnelio meilės.“

Močiutės sausainiai „Bokšteliai“

Tešlai reikės:

200 g sviesto
130 g cukraus
2 vidutinio dydžio kiaušinių
3 g vanilinio cukraus
2 g druskos
450 g miltų
15 g kepimo miltelių

Kremui reikės:

150 g sviesto
400 g rududu

Uogienės įdarui:

80 g džemo (pagal jūsų skonį)

Paruošimo būdas:

* Kambario temperatūros sviestą išmaišome su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.

* Įmušame kaišinius ir maišome, kol nebelieka cukraus granulių.

* Išsijotus miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į sviesto ir kiaušinių masę. Miltus rekomenduojame pilti pamažu, kad nesusidarytų miltų gumulėlių.

* Paruoštą tešlą atidedame 30-čiai į šalį.

* Per tą laiką ruošiame kremą. Kambario temperatūros sviestą sumaišome su rududu kremu.

* Pasiruošiame du konditerinius maišelius – į vieną pilame sviesto ir rududu masę, į kitą – džemą.

* Labai gerai išminkome tešlą. Iškočiojame maždaug vieno centimetro storio, pasirinktomis formelėmis formuojame sausainius.

* Dedame į skardą ir kepame 10 minučių 180 °C orkaitėje. Iškepus paliekame atvėsti.

* Ant sausainio išspaudžiame kremo rutuliuką, ant viršaus – džemo taškelį. Ant viršaus dedame sausainį, kremo, džemo ir taip toliau. Rekomenduojame sausainių bokštelį formuoti iš 4 sausainių.

Skanaus!

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite: maistas@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją