Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad lašišą paruošti galima pačiais įvairiausiais būdais, o pasirinkus netradicinius marinatus – šiai žuviai galima suteikti ypatingo skonio.
Azijietiškas marinatas iš 4 ingredientų. Norint lašišai suteikti azijietiško skonio – ją galima pamarinuoti itin paprastai paruošiamame marinate. Tereikia sojų padažą sumaišyti su šlakeliu srirachos padažo, medumi ir ryžių actu. Jeigu neturite, pasak prekybos tinklo atstovės, galite naudoti citrinų sultis. Tuomet į gautą marinatą dėti gabalėliais supjaustytą lašišą ir ją, prieš kepant, marinate palaikyti apie pusvalandį.
Marinatas su miso pasta. Jeigu mėgstate dar intensyvesnius skonius – pasigaminkite marinato su miso pasta. Jam prireiks miso pastos, kelių šaukštų cukraus, šlakelio ryžių acto, tarkuotos imbiero šaknies, sojų padažo ir šlakelio sezamų aliejaus. Visus šiuos ingredientus reikėtų sumaišyti dubenyje ir lašišos gabalėlius jame pamarinuoti nuo pusvalandžio iki dviejų valandų.
Aštrus marinatas su kalendra. Jeigu jums patinka ryškūs skoniai – marinatą pagardinkite šviežia kalendra. Pavyzdžiui, galite dubenyje sumaišyti smulkintą kalendrą, srirachos padažą, šiek tiek medaus, tarkuotos imbiero šaknies, česnako, žaliųjų citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus. Į gautą mišinį sudėkite lašišos gabalėlius ir jame žuvį pamarinuokite apie pusvalandį ar valandą.
Pikantiška glazūra lašišai. Jeigu marinato gaminti nenorite galite pasigaminti paprastai paruošiamos glazūros lašišai. Tereikia dubenyje sumaišyti cukrų, druską, mėgstamus prieskonius, pavyzdžiui, rūkytos paprikos, česnakų miltelius, juoduosius arba čili pipirus. Gautu mišiniu gausiai įtrinti lašišos gabalėlius ir priklausomai nuo jų dydžio orkaitėje pakepti apie 9 minutes. Prieš baigiant kepti lašišą galima apšlakstyti klevų sirupu. Šis žuviai suteiks saldaus prieskonio ir ant viršaus suformuos traškią plutelę.