„Populiariausių daržoviu penketuką pagal pardavimus sudaro bulvės, pomidorai, agurkai, kopūstai ir morkos. Tiesa, pastaruoju metu ir brokoliai bei baklažanai dažnai patenka į kasdienį pirkinių krepšelį“, – pranešime žiniasklaidai sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.
Prekybos tinklo vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad nors visos daržovės yra naudingos sveikatai, tačiau kai kurios iš jų pasižymi ypatingai dideliu vitaminų ir naudingų medžiagų kiekiu. J. Sabaitienė dalijasi superdaržovių penketuku.
Šiuos žalumynus verta dažnai valgyti dar ir dėl antioksidantų kempferolio bei kvercetino, dalyvaujančių kasdieniuose medžiagų apykaitos procesuose, gausos. Be to, špinatai laikomi funkciniu maistu – tai reiškia, kad juose gausu fitocheminių medžiagų ir bioaktyvių junginių, ženkliai prisidedančių prie geros sveikatos būklės.
Ne mažiau svarbu tai, kad morkose esantis beta karotinas yra odai palanki maistinė medžiaga, kuri organizme virsta vitaminu A, o tai padeda atjauninti odos audinius, taip pat apsaugo odą nuo kenksmingos spinduliuotės. Taigi, jas itin verta valgyti saulėtu laikotarpiu.
Česnakai. Peršalus dažnai vartojame kuo daugiau česnako. Ir ne veltui, česnake randami fitoncidai veikia kaip stiprūs natūralūs augaliniai antibiotikai.
Tyrimai rodo, kad česnakai gali padėti sumažinti trigliceridų ir cholesterolio kiek organizme. Česnakuose gausu mineralų, tokių kaip fosforas, cinkas, kalis ir magnis. Vitaminų C, K, folio rūgšties, ypač reikalingos nėščiosioms, taip pat niacino ir tiamino.
Valgydami daug Briuselio kopūstų galite apsisaugoti nuo skrandžio, plaučių, inkstų, krūties, šlapimo pūslės ir prostatos vėžio. Ši daržovė taip pat gali padėti išvengti kitų sveikatos problemų, tokių kaip aukštas kraujospūdis ir cholesterolio kiekis, širdies ligos bei diabetas. Briuselio kopūstai taip pat turi karotinoidų, kurie yra naudingi jūsų akims.