Net 4 restoranai pelnė pirmąsias „Michelin“ žvaigždes. Tai restoranai: „Demo“, „Nineteen18“, „Džiaugsmas“, „Pas mus“.

Tadas Eidukevičius, restorano „Demo“ šefas pelnė ir Jaunojo šefo apdovanojimą.

Michelin

„Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams, kuriuose gaminami išskirtiniai patiekalai. Vertinama atsižvelgiant į penkis universalius kriterijus: ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą, virtuvės šefo asmenybę, kuri atsiskleidžia per jo virtuvę, ir, kas ne mažiau svarbu, nuoseklumą visame meniu ir laikui bėgant.

Michelin

Michelin Green“ žvaigždutė už tvarią gastronomiją įteikta restoranui „Red Brick“.

„Michelin Žalioji žvaigždė“ – kasmetinis apdovanojimas, kuriuo pagerbiami restoranai, pirmaujantys šioje srityje ir išlaikantys tvarumą. Restoranai laikosi etikos ir aplinkosaugos standartų, bendradarbiauja su tvariais gamintojais ir tiekėjais, kad išvengtų atliekų ir sumažintų ar net pašalintų plastiką ir kitas neperdirbamas medžiagas iš savo tiekimo grandinės. Šiuose restoranuose siūlomi patiekalai, kuriuose kulinarinis meistriškumas derinamas su išskirtiniais ekologiniais įsipareigojimais, ir jie yra įkvėpimo šaltinis tiek aistringiems gurmanams, tiek visai svetingumo industrijai.

Michelin

Į „Michelin guide Lithuania 2024“ sąrašą pateko 26 restoranai: „Red brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivée“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „“Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.

Michelin

Paskelbti ir „Bib Gourmand“ apdovanojimai, kurie teikiami už gerą kainos ir kokybės santykį. Jie atiteko: „14Horses“, „Le travi“, „Numan“, „Gaspar’s“.

Šis apdovanojamas skiriamas nuo 1997 m. geriausią kainos ir kokybės santykį atitinkantiems restoranams, kurie siūlo trijų patiekalų patiekalus už priimtiną kainą. Kainos riba, iki kurios galima gauti „Bib Gourmand“ įvertinimą, įvairiose šalyse skiriasi priklausomai nuo pragyvenimo lygio, tačiau inspektoriai ieško tokios pat aukštos kokybės, kad ir kurioje pasaulio vietoje jie bebūtų.

Aptarnavimo apdovanojimą pelnė: Gaspar Fernandes („Gaspar’s“).

Apdovanojamas Gaspar Fernandes.

Sommelier apdovanojimą pelnė: Kamilė Bartusevičiūtė („Pacai“).

Apdovanojimas įteikiamas Kamilei Bartusevičiūtei

„Džiaugiamės galėdami pristatyti pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą. Tai užbaigia Baltijos šalių trilogiją, ir „Michelin“ gidas jau visiškai aprėpia šį regioną. Gide pristatomi 34 restoranai, iš kurių devyniems suteikti specialūs įvertinimai – nuo keturių „Michelin“ Bib Gourmands“, kuriais pažymima gera kokybė ir gera kaina, iki keturių „Michelin“ žvaigždžių, kuriomis įvertinama aukščiausio lygio virtuvė, ir nepamirštant vienos „Michelin“ Žaliosios žvaigždės, skirtos restoranui, kuris ypatingai prisideda prie tvaraus maitinimo. Kiekvienas mūsų atrinktas restoranas pelnytai nusipelnė savosios vietos, ir šie restoranai iš tiesų yra geriausi iš geriausių. Keliaudami MICHELIN inspektoriai ragavo ir klasikinių, ir modernių patiekalų, ir vietinių, ir iš viso pasaulio atkeliavusių patiekalų, ir patiekalų, kuriais galima dalytis neįpareigojančioje aplinkoje, ir patiekalų, kuriuos galima paragauti iš degustacinio meniu, todėl mūsų pirmąjį pasirinkimą papuošė įvairūs restoranų stiliai“, - sako Gwendal Poullennec, „Michelin“ gido tarptautinis direktorius.

„Mūsų šalis garsėja ne tik savo istoriniu paveldu ir nuostabaus grožio gamta, bet ir autentiška kulinarine patirtimi, kurią pagaliau pripažino ir prestižinis „Michelin“ gidas. Šis pripažinimas ypač svarbus. Jis įrodo, kad mūsų virtuvės šefai yra pasaulinio lygio, o kartu kviečia keliautojus dar vienu būdu patirti Lietuvos autentiškumą – šįkart per skonio eksperimentus ir pagarbą gastronominėms tradicijoms“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Daugybės šalių ir miestų patirtis rodo, kad „Michelin“ gidas suteikia stiprų impulsą turistų planams. Savo ruožtu su „Keliauk Lietuvoje“ komanda esame pasirengę išnaudoti šį ryškų momentą ir paversti jį daugybe pasiūlymų ir pozityvių patirčių Lietuvos svečiams. Iš įvairių tyrimų ir patirties tarptautinėse parodose matome, kad gastronominis turizmas Lietuvai yra ypač perspektyvi niša. Dabar atėjo metas tai įrodyti praktiškai“, – sako VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova.

O. Gončarova džiaugiasi, kad Lietuva atsidūrė garsiausiame pasaulio gastronomijos žemėlapyje tapdama naujausiu traukos objektu turistams. Restoranų įvertinimai atspindi restoranų kultūros įveiktą kelią, sėkmingai perimtą patirtį ir kūrybiškumą, kurį pastebi ir išskiria „Michelin“ gido inspektoriai.

Anonimiškai veikiantys „Michelin“ inspektoriai kruopščiai tyrinėjo Lietuvą, ieškodami geriausių šalies restoranų. Jie aplankė skirtingus Lietuvos regionus ir miestus.

Keliaudami po Lietuvą „Michelin“ gido inspektoriai ragavo klasikinių ir modernių patiekalų – nuo vietinių šaknų turinčių iki prancūziškų, itališkų ir indiškų; nuo gardžių bandelių turguje iki pavyzdinių degustacinių meniu, į kuriuos įtraukiami geriausi vietiniai ir sezoniniai produktai.

Trečioji tarp Baltijos šalių

Primename, kad Lietuva yra paskutinė iš Baltijos šalių, kurioje apsilankė „Michelin“ inspektoriai.

Praėjusių metų pabaigoje Latvijoje buvo paskelbtas „Michelin“ gidas, į kurį įtraukti 26 restoranai: vienas apdovanotas viena „Michelin“ žvaigždute, trys įvertinti „Michelin Bib Gourmand“ už puikų kainos ir kokybės santykį. Vienam restoranui suteikta „Michelin“ žalioji žvaigždutė už atsidavimą tvariai gastronomijai. Taip pat įteikti trys specialūs „Michelin“ apdovanojimai, kuriais pagerbiami talentingi profesionalai.

Į „Michelin“ gidą Estijoje yra įtraukti 35 restoranai, tarp kurių vienas restoranas turi dvi žvaigždutes, vienas restoranas – vieną; šeši restoranai pelnė „Bib Gourmand“ apdovanojimą, o trys restoranai ˜– „Michelin Green“ žvaigždutę už tvarią gastronomiją.

Apie Michelin ir žvaigždes:

„Michelin“ istorija prasidėjo nuo 1900-ųjų, kai padangų gamyba besiverčianti bendrovė sukūrė visame pasaulyje žinomą restoranų gidą, siekdama paskatinti keliones automobiliais. Nuo to laiko gido rengėjai lieka ištikimi pradinei savo misijai: atrasti kulinarinių kelionių paskirties vietas, nukreipti viso pasaulio keliautojus ir vietos gurmanus į geriausius restoranus, skleisti žinią apie skirtingų šalių virtuves ir skatinti žmones keliauti.

Žinomiausias įvertinimas – visame pasaulyje žinomos „Michelin“ žvaigždutės – yra skiriamos išskirtinius skonio potyrius užtikrinantiems restoranams. Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.

Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą.

Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.