Michelin žvaigždutės

297 straipsnių

Nuo 1900 m. Prancūzijoje, o vėliau ir dar dviejose dešimtyse šalių, gurmanams leidžiamas kelionių gidas „Guide Michelin“ klasifikuoja viešbučius ir restoranus. Idėja kilo broliams Andre ir Eduardui Michelinams – padangų koncerno savininkams – jie norėjo paskatinti keliavimą automobiliais. Gurmanams pirmiausia rūpi nuo 1926 m. šio gido kasmet skiriami įvertinimai geriausiems restoranams, pažymimi 1-3 žvaigždutėmis. Pagal šį gidą daugiausia geriausių restoranų turintis miestas yra Tokijuje (8 restoranams suteiktos 3 žvaigždutės), o visoje Prancūzijoje 3 žvaigždučių restoranai yra 26, o Šveicarijoje tik 2. Antrasis gurmanams autoritetingiausias leidinys – Prancūzijoje leidžiamas restoranų įvertinimo katalogas „Gault Millau“.

2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.

Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „„Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.

Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“

„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.

Žvilgterkite į pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą – kas yra apdovanotieji restoranai ir kas juose sužavėjo inspektorius

Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą

„Michelin“ inspektorius atsako į
klausimus: kas yra tie garsieji teisėjai ir kiek kartų jie valgo
restorane prieš suteikdami žvaigždę

Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint gauti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas

Paaiškino, kaipvertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas

Estijoje dar 4 nauji restoranai
įtraukti į „Michelin“ gidą – dabar jame iš viso yra 35 šios
šalies restoranai (žvilgterkite į visą sąrašą)


„Michelin“ inspektorius atsako į klausimus: kas yra tie garsieji teisėjai ir kiek kartų jie valgo restorane prieš suteikdami žvaigždę

Paaiškino, kaipvertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas

Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą

Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas

Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai

Virtuvės
šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas
„Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės

Viktorija Chockevičiūtė, Virginija Spurytė

Lietuvai galiausiai patekus į elitinį „Michelin“ gastronomijos žemėlapį, jau dabar neabejojama tokio pasiekimo nauda. Skaičiuojama, jog „Michelin“ atėjimas į Lietuvą kitais metais užtikrins 4 mln. eurų papildomų pajamų, nes suklestės ne tik įvertinti restoranai, bet ir apskritai turizmas. Tačiau syk...

Roma Macijauskaitė

Jau birželio 13-ąją paaiškės, kokie mūsų šalies restoranai atkreipė visame pasaulyje žinomo „Michelin“ gido vertintojų dėmesį. Apie tai, kaip galima pelnyti prestižines žvaigždutes ir ką tai reikš Lietuvai, laidoje „Delfi diena“ kalbėjo „Keliauk Lietuvoje“ turizmo rinkodaros ir komunikacijos skyriau...

Сенат США одобрил помощь Украине после интервью Путина: есть ли связь? "Их разыскивает милиция": чем не угодили российским силовикам премьер-министр Эстонии и министр культуры Литвы и как на это реагировать? Шарунас Степуконис задержан и арестован: какие еще тайны вокруг Национального стадиона Вильн...

Корнелия Миколайтите

Пока литовские рестораны ожидают визита представителей Michelin, становятся известны новые подробности. Агентство по развитию туризма Keliauk Lietuvoje намерено приобрести услуги по оценке и маркетинговым инструментам для литовского гастрономического сектора. Покупка пока только планируется, а ее це...