Ketvirtadienį paskelbti geriausi Latvijos restoranai, įtraukti į prestižinį 2025 m. „Michelin“ restoranų vadovą – į jį įtrauktas 31 restoranas. Antrasis restoranas Latvijoje apdovanotas prestižine „Michelin“ žvaigžde, rašo Delfi.lv.
Michelin žvaigždutės
297 straipsnių
Nuo 1900 m. Prancūzijoje, o vėliau ir dar dviejose dešimtyse šalių, gurmanams leidžiamas kelionių gidas „Guide Michelin“ klasifikuoja viešbučius ir restoranus. Idėja kilo broliams Andre ir Eduardui Michelinams – padangų koncerno savininkams – jie norėjo paskatinti keliavimą automobiliais. Gurmanams pirmiausia rūpi nuo 1926 m. šio gido kasmet skiriami įvertinimai geriausiems restoranams, pažymimi 1-3 žvaigždutėmis. Pagal šį gidą daugiausia geriausių restoranų turintis miestas yra Tokijuje (8 restoranams suteiktos 3 žvaigždutės), o visoje Prancūzijoje 3 žvaigždučių restoranai yra 26, o Šveicarijoje tik 2. Antrasis gurmanams autoritetingiausias leidinys – Prancūzijoje leidžiamas restoranų įvertinimo katalogas „Gault Millau“.
2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „„Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.
Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą
Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas
Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai
Virtuvės
šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas
„Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės
„Margarinas – ne sviestas, Kaunas – miestas“, sako liaudies patarlė. Tai labai neteisingas posakis, kaip ir pačių kauniečių ilgai platintas „ir Kaune gyventi galima“ (niekam nereikia taip apie save atsiliepti).
Viena vertus karas ir virtuvė – labai skirtingi dalykai. Tačiau yra ir neabejotinų sąsajų. Napoleonui priskiriama sparnuota frazė, kad armija žygiuoja pilvu – nepavalgę kariai pridarys daugiau žalos, nei naudos.
Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė: „Michelin“ žvaigždutes gavusių restoranų apyvarta pakilo net 50 proc. (1)
„Michelin“ žvaigždutes gavusių ar į bendrovės gidą įtrauktų restoranų apyvarta jau išaugo iki 50 proc., teigia Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė. Anot jos, tokie restoranai Lietuvoje padeda visam turizmo sektoriui, nes užsienio turistams parodo – šalyje saugu...
„Michelin“ Lietuvai gali atnešti daugiau nei 4 mln. eurų per metus: pavyzdžiai rodo, kiek tai paveikia kainas (2)
Lietuvai galiausiai patekus į elitinį „Michelin“ gastronomijos žemėlapį, jau dabar neabejojama tokio pasiekimo nauda. Skaičiuojama, jog „Michelin“ atėjimas į Lietuvą kitais metais užtikrins 4 mln. eurų papildomų pajamų, nes suklestės ne tik įvertinti restoranai, bet ir apskritai turizmas. Tačiau syk...
Nuo modernių lietuviškų patiekalų iki gurmaniškos indiškos virtuvės, nuo vietiniame turguje išsirinktų miško uogų iki meistriškų, meno kūrinius primenančių desertų – visa tai sužavėjo reikliuosius „Michelin“ inspektorius. Jie įvertino visus tris dokumentinio serialo „Kitapus lėkštės“ herojus: „Džiau...
Apsilankiau „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane: nelabai ką išmanau apie kulinariją, bet 158 eurai – gera kaina (17)
Kai praėjusią savaitę buvo paskelbta, kurie Lietuvos restoranai gavo po „Michelin“ žvaigždutę, supratau, kad man pasisekė. Vakarienei viename iš restoranų turėjau rezervaciją. Po apsilankymo restorane „Demo“ galiu papasakoti, ko ten galima tikėtis ir kiek kainavo vakarienė.
„Michelin“ restoranų apdovanojimai Lietuvoje sukėlė daug emocijų – ir džiaugsmo, ir įniršio. Nors, atrodytų, naujienos vien geros – kodėl kai kam kilo vien pyktis, tuoj paaiškinsiu.
Žinoma, gyvenimas niekada nebus, kaip buvęs, praėjus „Michelin“ apdovanojimams, kurie gal ir nėra svarbūs devyniasdešimčiai procentų Lietuvos žmonių, tačiau Lietuvą, kaip šalį, jau pakėlė į naują lygį. Net Vilniaus Senamiesčio žemėlapis jau atrodo kitaip.
Restorano „Pas mus“ šefė Vita Bartininkaitė neslėpė, kad apdovanojimas buvo didelis netikėtumas. Lūkesčių turėjo, tačiau ne tokių didelių. Restorano šefė pasakoja, kuo išskirtinis yra jos vadovaujamas „Pas mus“. O Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė prognozuoja...
Laukiamiausiame metų gastronominiame renginyje, „Michelin“ gido apdovanojimuose, visus „Senatorių pasažo“ restoranus lydėjo sėkmė. Šefo Andriaus Kubiliaus vadovaujamas restoranas „Nineteen18“, įsikūręs istoriniuose Senamiesčio rūmuose, pelnė geidžiamiausią gastronomijos pasaulio įvertinimą – „Michel...
Žvilgterkite į pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą – kas yra apdovanotieji restoranai ir kas juose sužavėjo inspektorius (16)
Spaudos konferencijoje dalyvavęs slaptas inspektorius atskleidė, kas vertintojus sužavėjo „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose.
Buvusio Lietuvos premjero, o dabar europarlamentaro Andriaus Kubiliaus jaunėlio sūnaus Andriaus vadovaujamas restoranas „Nineteen18“ yra vienas iš keturių šalies restoranų, kurie buvo įvertinti viena „Michelin“ žvaigždute.
Lietuva triumfuoja, ir ne be reikalo. Keturios žvaigždės yra daug, kitos Baltijos šalys ilsisi pavėsyje. Tai yra nežmoniškai gerai, net jei 90 proc. Lietuvos žmonių restoranai nerūpi, išskyrus per krikštynas ir per gedulingus pietus. Dvidešimt šeši paminėti restoranai yra jėga.
„Michelin“ apdovanojimų vakaro metu paskelbti restoranai, kurie sulaukė išskirtinio inspektorių vertinimo.
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą (3)
Jau birželio 13-ąją paaiškės, kokie mūsų šalies restoranai atkreipė visame pasaulyje žinomo „Michelin“ gido vertintojų dėmesį. Apie tai, kaip galima pelnyti prestižines žvaigždutes ir ką tai reikš Lietuvai, laidoje „Delfi diena“ kalbėjo „Keliauk Lietuvoje“ turizmo rinkodaros ir komunikacijos skyriau...
Kai kada žmonėms pasiseka dėl klaidingų priežasčių pasiekti puikių rezultatų.
Сенат США одобрил помощь Украине после интервью Путина: есть ли связь? "Их разыскивает милиция": чем не угодили российским силовикам премьер-министр Эстонии и министр культуры Литвы и как на это реагировать? Шарунас Степуконис задержан и арестован: какие еще тайны вокруг Национального стадиона Вильн...
Пока литовские рестораны ожидают визита представителей Michelin, становятся известны новые подробности. Агентство по развитию туризма Keliauk Lietuvoje намерено приобрести услуги по оценке и маркетинговым инструментам для литовского гастрономического сектора. Покупка пока только планируется, а ее це...
Lietuvos restoranams belaukiant „Michelin“ atstovų apsilankymo, aiškėja naujų detalių. Turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ ketina įsigyti Lietuvos gastronomijos sektoriaus vertinimo ir rinkodaros priemonių paslaugų. Pirkimas dar tik planuojamas, o jo kaina galėtų siekti beveik 1,7 mln. eu...