Žuvis didelė, jos mėsa minkšta, lengvo rūkymo skonio. Šį kartą pasidalinsiu labai skanios užtepėlės receptu, bet kol kas – dar šiek tiek apie šamą.

Šamą išdarinėt yra neįtikėtinai lengva. Įpjauni nugarą palei stuburą, nulupi odą (ji labai lengvai atšoka), o žuvis lengvai atsiskiria nuo pagrindinio kaulo. Iš viso šamo papuolė gal tik pora atsiskyrusių mažų kauliukų, o išdarinėjusi žuvį gavau nemažą dubenėlį minkštos mėsos.

Reikės:

  • 400 g rūkyto šamo
  • 200 g kreminio sūrio
  • 3 v. š. smulkintų krapų
  • 1/2 citrinos sulčių

Gaminimas:

Šamo mėsą ir kreminį sūrį sudedame į elektrinį trintuvą. Suberiame smulkintus krapus, įspaudžiame pusės citrinos sultis ir viską sumalame iki vientisos masės.

Paprastas, bet tikrai ne prastas receptas. Galima dėti daugiau žalumynų, saliero, bet kai kalba eina apie rūkytą žuvį, stengiuosi gaminti kaip įmanoma paprasčiau, kad liktų kuo daugiau rūkytos žuvies skonio ir patiekale neatsirastų ryškesnio skonio už žuvį.

Tokią užtepėlę tepame ant duonos, trapučių, arba tiesiog naudojame kaip padažą įvairioms užkandžių lazdelėms.

Sumuštinius gardiname daržovėmis, arba tiesiog džiaugiamės puikiu šamo skoniu ir neleidžiam niekam jo užgožti.