Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen atsiųstame pranešime pasidalijo keliais ledų receptais, kurie sužadins norą juos išbandyti tiek virtuvės profesionalams, tiek mėgėjams.
Ledų karalius – purus vanilinis plombyras
Jei norite pasigaminti gardžius ledus, tačiau negalite tam skirti daug laiko – pradėkite nuo klasikinio plombyro recepto. Jis yra universalus, nes kiekvienas gali pasiskaninti ledus norimu saldžiu užpilu, uogiene ar šviežiais vaisiais. Taip pat jie puikiai tiks šalia vaisių pyrago ar pertepti sausainiams saldžiam sumuštiniui.
Reikės:
2 puodelių riebios grietinėlės
2 puodelių pusiau riebios grietinėlės
puodelio cukraus
2 a. š. vanilės ekstrakto
Gaminimas:
Pirmiausia atšaldykite indą, kuriame pilsite ledų masę. Rinkitės platesnį, bet nelabai gilų ir jame suplakite visus ingredientus.
Gautą masę supilkite į atšalusį indą ir palikite šaldiklyje 20–30 minučių, kol plakinys pradės stingti.
Vėliau naudodamiesi elektriniu plaktuvu masę vėl išplakite. Kartokite šį procesą, kol ledai visiškai sustings.
Labiau įgudę virtuvės virtuozai gali pasigaminti ledų su kiaušiniais.
Reikės:
3 kiaušinių
pusės puodelio cukraus
puodelio pieno
puodelio riebios grietinėlės
1 a. š. vanilės ekstrakto
Gaminimas:
Išplakite kiaušinius, tada supilkite cukrų, pieną ir vanilės ekstraktą.
Atskirai iki standumo išplakite grietinėlę ir ją sukrėskite į paliktą kiaušinių masę.
Po pusvalandžio stingimo šaldiklyje vėl gerai išplakite masę plaktuvu – tai būtina procedūra puriems ledams pagaminti.
Šokoladiniai ledai su šokolado gabaliukais
Norint pasigaminti skanius šokoladinius ledus svarbiausia pasirinkti kokybišką juodą šokoladą. Patariama rinktis turintį daugiau nei 70 proc. kavos pupelių, tačiau vietoje jo galite drąsiai rinktis ir kakavos miltelius.
Reikės:
500 ml riebios grietinėlės
skardinės saldaus kondensuoto pieno
plytelės šokolado
riešutų ar rome mirkytų razinų pagardinti
Gaminimas:
Pirmiausia pakaitinkite riebią grietinėlę ir sudėkite pusę plytelės kapoto šokolado.
Masei atvėsus, supilkite kondensuotą pieną ir suberkite likusią dalį kapoto šokolado gabaliukų.
Gerai išmaišę ledų masę palikite nakčiai šaldiklyje. Jei norite dar labiau nustebinti smaližius, įmaišykite kapotų riešutų ar rome mirkytų razinų.
Gaivinantis žaliųjų citrinų šerbetas
Atsigaivinti vasaros karštyje padės šerbeto ledai. Jie gaivesni ir turintys mažiau kalorijų, tad tiks sveikesnį gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms. Žalioji citrina turi natūralaus saldumo, tad ledai nebus labai rūgštūs.
Reikės:
puodelio vandens
puodelio cukraus
puodelio šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių
žaliosios citrinos žievelės
Gaminimas:
Ant karštos ugnies puode sumaišykite vandenį, cukrų ir šviežiai spaustas žaliosios citrinos sultis. Neperkaitinkite masės, o kai cukrus ištirps, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą. Taip pavirinkite 3 minutes ir palikite masę atvėsti.
Įtarkuokite plonąją žievelės dalį ir išmaišę dėkite skystį šaldyti.
Geriausia naudoti ledų gaminimo aparatą arba kas pusvalandį masę išplakti su plaktuvu.
Greitas uogų šerbetas
Kai norisi atsigaivinti, dažnai nebelieka laiko gaminti ledus ir laukti, kol jie sustings, tad šis receptas patiks patiems nekantriausiems. Svarbiausia – šaldiklyje turėti užšaldytų uogų ir keletą bananų gabalėlių.
Reikės:
įvairių šaldytų uogų: aviečių, gervuogių, mėlynių, vyšnių be kauliukų, žemuogių, nedidelių braškių
banano gabalėlių
šlakelio lieso pieno (geriausia – migdolų arba kokosų)
Gaminimas:
Į elektrinį maišytuvą sudėkite pasirinktas šaldytas uogas. Venkite serbentų, spanguolių ar agrastų arba įmaišykite juos kartu su smulkiu, greitai tirpstančiu cukrumi.
Į masę įpilkite šiek tiek lieso pieno. Pienas sujungs skirtingas uogas ir bananus, tad masė bus vientisa ir lengviau kabinama šaukštu.
Tokį ledų mišinį reikia iškart serviruoti ir juo mėgautis.