Naminiai ledai „nicecream“ gaminami iš vienintelio ingrediento – bananų, aišku, juos galima gardinti kuo tik širdis geidžia.
Prisiekusi virtuvės eksperimentuotoja Nida Degutienė sako, kad pirmą kartą išgirdusi terminą „nicecream“ nė nesusimąstė, kad tai – apie sveikuoliškus ledus, gaminamus iš vienintelio ingrediento.
„Įsivaizduojate, kad šaltą skanėstą galima paruošti nenaudojant jokių ledams gaminti reikalingų įrengimų, nepridedant cukraus, nepripilant grietinėlės, nenaudojant kiaušinių, laktozės ir nieko kito, ko dar kartais pridedama gaminant ledus. Vienintelis šių ledų ingredientas – bananai“, – tvirtina virtuvės eksperimentuotoja Nida Degutienė.
Ji sako, kad prieš imantis šio gana paprasto gamybos proceso, svarbu turėti galingą elektrinį maišytuvą ar virtuvinį kombainą. „Ir nė nemėginkite rizikuoti su silpnučiu kokteilių plaktuvu – galite net sugadinti prietaisą“, – perspėja moteris.
„Jeigu tik turite namuose sunokusių bananų, nulupkite juos, supjaustykite gabalėliais, dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį ir kiškite į šaldiklį“, – sako N. Degutienė.
Sušaldytus bananus suberkite į smulkintuvo indą, malkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas „springsta“ ir spyriojasi, įpilkite keletą šaukštų kokosų pieno ar kitokio skysčio. Štai ir viskas, bananų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart.
Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinius ledus! N. Degutienė sako, kad ją žavi pačios įvairiausios ledų idėjos: ledai su bazilikais, su rozmarinais, su sūriu, su juoda duona, su cinamonu ir net su juodaisiais pipirais.
Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis arba tarkuotu šokoladu.
Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos.
Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštelį matcha arbatos miltelių, išsukite iki vientisos masės.
Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir išsukite viską iki vientisos masės.
„Oreo“ sausainių ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų „Oreo“ sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
Pinakolada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
Kavos skonio ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono ir išsukite iki vientisos masės.
Šalti pusryčiai ant pagaliuko
Kitose šalyse jau seniai išpopuliarėjo namuose gaminamos palettos, arba popsicles, arba ledai ant pagaliuko, kaip mes pratę juos vadinti Lietuvoje. „Vieną karštą vasaros rytą ėmiau ir pagalvojau: o kodėl pusryčiai negali būti ant pagaliuko, ledų pavidalu? Tai turbūt kiekvieno vaiko svajonė: atsikėlei ryte ir tiesiu taikymu prie šaldiklio pusrytinių ledų porcijos! Tad jei šaldiklyje bus būtent šie ledai, galite būti ramūs, kad vaikų pusryčiai yra visaverčiai ir sotūs“, – sako pašnekovė ir priduria, kad naminius ledus lengviau išimti iš formelių prieš tai jas trumpam panardinus į karštą vandenį.
Verta žinoti
Trinti šaldyti bananai yra tobula veganiška ledų alternatyva. Nors dauguma šaldytų vaisių trintuvėje tampa poskyste „pliurza“, bananai – maloni išimtis. Bananuose daugiau cukraus nei vandens, tad jie virsta riebia lipnia mase, tokia panašia į pieniškus ledus.
Graikinio jogurto ir granolos ledai
Reikės:
- 150 g granolos (tiks ir pirkta, ir gaminta namuose)
- 1,5 šaukšto medaus arba klevų sirupo
- 500 g graikiško jogurto
Granolą sumaišykite su medumi arba klevų sirupu. Pripildykite ledų formeles (apie 1/4) granolos mišiniu ir gerai paspauskite medinio šaukšto kotu, kad užsipildytų visos ertmės. Likusią formelių ertmę užpildykite jogurtu. Įkiškite pagaliukus ir šaldykite mažiausiai 3–4 valandas.
Ledai su kokosų pienu, graikišku jogurtu, braškėmis ir chia sėklomis
Reikės:
- 200 ml kokosų pieno
- 2 šaukštai graikiško jogurto
- 2 šaukštai (arba pagal skonį) agavų sirupo arba skysto medaus
- 3 šaukštai chia sėklų
- šviežių braškių
- 1-2 šaukšteliai rudojo cukraus
Kokosų pieną, graikišką jogurtą ir sirupą sumaišykite tarpusavyje, tada įmaišykite chia sėklas ir padėkite į šaldytuvą išbrinkti (maždaug 3–4 valandoms arba pernakt). Išbrinkus paragaukite, ar netrūksta saldumo. Nepamirškite, kad sušalusiuose leduose saldumo jausis mažiau.
Braškes supjaustykite gabalėliais ar švelniai pertrinkite šakute. Užbarstykite ruduoju cukrumi ir išmaišykite.
Į ledų formeles pakaitomis dėkite kokosinę masę ir braškes, galite dar įmaišyti sunokusio banano gabalėlių. Įsprauskite pagaliukus ir padėkite į šaldiklį.
Šaldykite ledus apie 4–5 valandas arba pernakt.
Norėdami išimti iš formelių, trumpam pamerkite formeles į karštą vandenį.