Vakarą pradėjo Justinas Jankevičius ir Michelin komunikacijos direktorė Elisabeth Boucheron-Anselin, lietuviškai ištarusi: „Šiandien „Michelin“ gidas turi naujus namus.“

Po įžanginės kalbos ir ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės kalbos pademonstruotas video filmukas apie tai, kokia graži yra mūsų šalis.

Ir atėjo akimirka, kai griaudint ovacijoms ir šūksniams paskelbti restoranai, patekę į rekomenduojamų aplankyti sąrašą.

Michelin

Į „Michelin guide Lithuania 2024“ sąrašą pateko 26 restoranai: „Red brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivée“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „“Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.

Netrukus paskelbti ir „Bib Gourmand“ apdovanojimai, kurie teikiami už gerą kainos ir kokybės santykį. Jie atiteko restoranams „14Horses“, „Le travi“, „Numan“, „Gaspar’s“.

Michelin

Šis apdovanojamas skiriamas nuo 1997 m. geriausią kainos ir kokybės santykį atitinkantiems restoranams, kurie siūlo trijų patiekalų patiekalus už priimtiną kainą. Kainos riba, iki kurios galima gauti „Bib Gourmand“ įvertinimą, įvairiose šalyse skiriasi priklausomai nuo pragyvenimo lygio, tačiau inspektoriai ieško tokios pat aukštos kokybės, kad ir kurioje pasaulio vietoje jie bebūtų.

Aptarnavimo apdovanojimą pelnė: Gaspar Fernandes („Gaspar’s“).

Michelin

Sommelier apdovanojimą pelnė: Kamilė Bartusevičiūtė („Pacai“).

Michelin

Trečia iš Baltijos šalių

Primename, kad Lietuva yra paskutinė iš Baltijos šalių, kurioje apsilankė „Michelin“ inspektoriai.

Praėjusių metų pabaigoje Latvijoje buvo paskelbtas „Michelin“ gidas“, į kurį įtraukti 26 restoranai: vienas apdovanotas viena „Michelin“ žvaigždute, trys įvertinti „Michelin Bib Gourmand“ už puikų kainos ir kokybės santykį. Vienam restoranui suteikta „Michelin“ žalioji žvaigždutė už atsidavimą tvariai gastronomijai. Taip pat įteikti trys specialūs „Michelin“ apdovanojimai, kuriais pagerbiami talentingi profesionalai.

Į „Michelin Guide Estonia“ yra įtraukti 35 restoranai, tarp kurių vienas restoranas turi dvi žvaigždutes, vienas restoranas – vieną; šeši restoranai pelnė „Bib Gourmand“ apdovanojimą, o trys restoranai ˜– „Michelin Green“ žvaigždutę už tvarią gastronomiją.

Apie Michelin ir žvaigždes:

„Michelin“ istorija prasidėjo nuo 1900-ųjų, kai padangų gamyba besiverčianti bendrovė sukūrė visame pasaulyje žinomą restoranų gidą, siekdama paskatinti keliones automobiliais. Nuo to laiko gido rengėjai lieka ištikimi pradinei savo misijai: atrasti kulinarinių kelionių paskirties vietas, nukreipti viso pasaulio keliautojus ir vietos gurmanus į geriausius restoranus, skleisti žinią apie skirtingų šalių virtuves ir skatinti žmones keliauti.

Žinomiausias įvertinimas – visame pasaulyje žinomos „Michelin“ žvaigždutės – yra skiriamos išskirtinius skonio potyrius užtikrinantiems restoranams. Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.

Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą.

Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.