Ketvirtadienį paskelbti geriausi Latvijos restoranai, įtraukti į prestižinį 2025 m. „Michelin“ restoranų vadovą – į jį įtrauktas 31 restoranas. Antrasis restoranas Latvijoje apdovanotas prestižine „Michelin“ žvaigžde, rašo Delfi.lv.
Michelin gidas
21 straipsnių
Nuo 1900 m. Prancūzijoje, o vėliau ir dar dviejose dešimtyse šalių, gurmanams leidžiamas kelionių gidas „Guide Michelin“ klasifikuoja viešbučius ir restoranus. Idėja kilo broliams Andre ir Eduardui
Michelinams – padangų koncerno savininkams – jie norėjo paskatinti keliavimą automobiliais.
Gurmanams pirmiausia rūpi nuo 1926 m. šio gido kasmet skiriami įvertinimai geriausiems restoranams, pažymimi 1-3 žvaigždutėmis. Pagal šį gidą daugiausia geriausių restoranų turintis
miestas yra Tokijuje (8 restoranams suteiktos 3 žvaigždutės), o visoje Prancūzijoje 3 žvaigždučių restoranai yra 26, o Šveicarijoje tik 2. Antrasis gurmanams autoritetingiausias leidinys – Prancūzijoje leidžiamas restoranų įvertinimo katalogas „Gault Millau“.
2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „„Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.
Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą
Paaiškino, kaip vertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą
Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai
Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas
Virtuvės
šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas
„Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės
Nepaisant koronaviruso iššūkių, prancūzo restoranas išsaugojo „Michelin“ žvaigždutę
Devyni Maskvos restoranai pirmąkart pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Virtuvės „popiežiumi“ praminto kulinaro restoranas neteko trečios „Michelin“ žvaigždutės
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą
Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas
Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai
Virtuvės
šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas
„Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės
Ir štai, Lietuvą ištiko restoranų krizė. Bankrutavo keletas žinomų, kažkiek nežinomų ir vienas labai žinomas restoranas. Kas toliau? Horizonte – tai, ko niekada pas mus nebuvo: restoranų streikas. Netgi tie restoranų žmonės, kurie nesiskundė, nemurmėjo, dabar nerimauja. Yra tikimybė, kad šįmet prasi...
Po žinios apie užsidarantį restoraną „Gastronomika“, kuris įtrauktas į „Michelin“ gidą, sektoriaus atstovai kritikuoja valdžios požiūrį į verslą ir vardija kylančias problemas. Atrodo, kad restoranai, barai bei kavinės yra pilni žmonių, tačiau verslininkai sako, jog išsilaikyti jiems sudėtinga. Ar į...
„Michelin“ Lietuvai gali atnešti daugiau nei 4 mln. eurų per metus: pavyzdžiai rodo, kiek tai paveikia kainas (2)
Lietuvai galiausiai patekus į elitinį „Michelin“ gastronomijos žemėlapį, jau dabar neabejojama tokio pasiekimo nauda. Skaičiuojama, jog „Michelin“ atėjimas į Lietuvą kitais metais užtikrins 4 mln. eurų papildomų pajamų, nes suklestės ne tik įvertinti restoranai, bet ir apskritai turizmas. Tačiau syk...
Nuo modernių lietuviškų patiekalų iki gurmaniškos indiškos virtuvės, nuo vietiniame turguje išsirinktų miško uogų iki meistriškų, meno kūrinius primenančių desertų – visa tai sužavėjo reikliuosius „Michelin“ inspektorius. Jie įvertino visus tris dokumentinio serialo „Kitapus lėkštės“ herojus: „Džiau...
Apsilankiau „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane: nelabai ką išmanau apie kulinariją, bet 158 eurai – gera kaina (17)
Kai praėjusią savaitę buvo paskelbta, kurie Lietuvos restoranai gavo po „Michelin“ žvaigždutę, supratau, kad man pasisekė. Vakarienei viename iš restoranų turėjau rezervaciją. Po apsilankymo restorane „Demo“ galiu papasakoti, ko ten galima tikėtis ir kiek kainavo vakarienė.
Garsus Lietuvos šefas papasakojo, kaip jautėsi laukdamas „Michelin“ įvertinimo: teko gerti raminamuosius (5)
Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas naujausiame tinklalaidės „Estetikos stalas“ epizode pasakojo apie tai, ką jam reiškė laukti pirmųjų Lietuvoje „Michelin“ žvaigždučių. Jis atskleidė, jog sprendimo dienos laukė vartodamas raminamuosius vaistus. „Tai vis dėlto yra daugybės metų triūso rezultatas“, –...
Žinoma, gyvenimas niekada nebus, kaip buvęs, praėjus „Michelin“ apdovanojimams, kurie gal ir nėra svarbūs devyniasdešimčiai procentų Lietuvos žmonių, tačiau Lietuvą, kaip šalį, jau pakėlė į naują lygį. Net Vilniaus Senamiesčio žemėlapis jau atrodo kitaip.
Restorano „Pas mus“ šefė Vita Bartininkaitė neslėpė, kad apdovanojimas buvo didelis netikėtumas. Lūkesčių turėjo, tačiau ne tokių didelių. Restorano šefė pasakoja, kuo išskirtinis yra jos vadovaujamas „Pas mus“. O Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė prognozuoja...
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad „Michelin“ atėjimas į Lietuvą kitąmet užtikrins 4 mln. eurų papildomų pajamų. Anot jos, projektas, į kurį jos vadovauja ministerija investavo 1,5 mln. eurų, atsiperka, o Lietuva gaus papildomą reklamą ir žinomumą.
Laukiamiausiame metų gastronominiame renginyje, „Michelin“ gido apdovanojimuose, visus „Senatorių pasažo“ restoranus lydėjo sėkmė. Šefo Andriaus Kubiliaus vadovaujamas restoranas „Nineteen18“, įsikūręs istoriniuose Senamiesčio rūmuose, pelnė geidžiamiausią gastronomijos pasaulio įvertinimą – „Michel...
Žvilgterkite į pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą – kas yra apdovanotieji restoranai ir kas juose sužavėjo inspektorius (16)
Spaudos konferencijoje dalyvavęs slaptas inspektorius atskleidė, kas vertintojus sužavėjo „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose.
Lietuva triumfuoja, ir ne be reikalo. Keturios žvaigždės yra daug, kitos Baltijos šalys ilsisi pavėsyje. Tai yra nežmoniškai gerai, net jei 90 proc. Lietuvos žmonių restoranai nerūpi, išskyrus per krikštynas ir per gedulingus pietus. Dvidešimt šeši paminėti restoranai yra jėga.
Pagaliau sulaukėme dienos, kuri skelbiama kaip „Michelin“ eros Lietuvoje pradžia. „Michelin“ inspektoriai metus keliavo po Lietuvą, vertino restoranus ir šiandien skelbia lankytinų vietų sąrašą „Michelin gidą Lietuva 2024“ bei įstaigas, kurioms suteikia pirmąsias žvaigždutes.
Ketvirtadienį išskirtinio vakaro metu bus oficialiai paskelbtas „Michelin“ atėjimas į Lietuvą. Sostinėje susirinkusiems svečiams bus pristatytas „Michelin guide Lithuania 2024“ ir, kaip tikimasi, pristatyta, kas iš restoranų pelnė „Michelin“ žvaigždes. O kol kas kviečiame paskaityti vieno iš paslapt...
Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint pelnyti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas (1)
Daugiau nei prieš 12 metų profesinio žingeidumo paviliotas į Norvegiją virtuvės šefas Airis Zapašnikas neišdavė meilės japonų virtuvei. Pradėjęs nuo sušių restorano Kaune šiandien Airis yra restorano „Sabi Omakase Oslo“ virtuvės šefas ir bendrasavininkis. Praėjusiais metais, praėjus vos 8 mėnesiams ...
Vietiniai ir turistai rikiuojasi į ilgą eilę prie vieno iš naujausių „Michelin“ žvaigždutės restoranų – kuklaus takų kiosko Meksikos sostinėje.
„Michelin“ restoranų gido inspektoriai dar vienerius metus keliavo po Estiją ir vertino geriausius restoranus. Iš viso į „Michelin Guide Estonia 2024“ yra įtraukti 35 restoranai, tarp kurių vienas restoranas išlaikė dvi žvaigždutes ir vienas restoranas – vieną; šeši restoranai gavo „Bib Gourmand“ ap...
Geriausiu virtuvės šefu Lietuvoje ne kartą pripažintas, restorano „Amandus“ įkūrėjas Deivydas Praspaliauskas paaiškino, ką reiškia „Michelin“ žvaigždė ir kokią vertinimo sistemą organizacija taikys Lietuvos restoranams. Vertinimai mūsų šalyje bus paskelbti birželio 13 d.
Jei prieš du dešimtmečius restoranai, ypač viešbučių, net nesivargindavo rūpintis maisto atliekomis – kalnai jo buvo išmetama, jaunoji šefų karta turi visas galimybes puoselėti tvarumą profesionalioje virtuvėje, tačiau ne visada turi tam noro ir reikiamų žinių. Siekdamas dalintis žiniomis ir skatint...