Michelin gidas

18 straipsnių

Nuo 1900 m. Prancūzijoje, o vėliau ir dar dviejose dešimtyse šalių, gurmanams leidžiamas kelionių gidas „Guide Michelin“ klasifikuoja viešbučius ir restoranus. Idėja kilo broliams Andre ir Eduardui
Michelinams – padangų koncerno savininkams – jie norėjo paskatinti keliavimą automobiliais.

Gurmanams pirmiausia rūpi nuo 1926 m. šio gido kasmet skiriami įvertinimai geriausiems restoranams, pažymimi 1-3 žvaigždutėmis. Pagal šį gidą daugiausia geriausių restoranų turintis
miestas yra Tokijuje (8 restoranams suteiktos 3 žvaigždutės), o visoje Prancūzijoje 3 žvaigždučių restoranai yra 26, o Šveicarijoje tik 2. Antrasis gurmanams autoritetingiausias leidinys – Prancūzijoje leidžiamas restoranų įvertinimo katalogas „Gault Millau“.

2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.

Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „„Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.

Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“

„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.

Žvilgterkite į pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą – kas yra apdovanotieji restoranai ir kas juose sužavėjo inspektorius

Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą

„Michelin“ inspektorius atsako į
klausimus: kas yra tie garsieji teisėjai ir kiek kartų jie valgo
restorane prieš suteikdami žvaigždę

Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint gauti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas

Paaiškino, kaipvertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas

Estijoje dar 4 nauji restoranai
įtraukti į „Michelin“ gidą – dabar jame iš viso yra 35 šios
šalies restoranai (žvilgterkite į visą sąrašą)


Paaiškino, kaip vertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas

Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą

Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai

Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas

Virtuvės
šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas
„Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės

Nepaisant koronaviruso iššūkių, prancūzo restoranas išsaugojo „Michelin“ žvaigždutę

Devyni Maskvos restoranai pirmąkart pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Virtuvės „popiežiumi“ praminto kulinaro restoranas neteko trečios „Michelin“ žvaigždutės

Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą

Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas

Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai

Virtuvės
šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas
„Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės

Visa
Meksika nustebusi: gatvės takų kioskas gavo „Michelin“ žvaigždutę –
prie 5 dolerius kainuojančių užkandžių nusidriekė beprotiškos eilės

Garsus Lietuvos šefas papasakojo, kaip jautėsi laukdamas „Michelin“ įvertinimo: teko gerti raminamuosius

Viktorija Chockevičiūtė, Virginija Spurytė

Lietuvai galiausiai patekus į elitinį „Michelin“ gastronomijos žemėlapį, jau dabar neabejojama tokio pasiekimo nauda. Skaičiuojama, jog „Michelin“ atėjimas į Lietuvą kitais metais užtikrins 4 mln. eurų papildomų pajamų, nes suklestės ne tik įvertinti restoranai, bet ir apskritai turizmas. Tačiau syk...

Roma Macijauskaitė

Pagaliau sulaukėme dienos, kuri skelbiama kaip „Michelin“ eros Lietuvoje pradžia. „Michelin“ inspektoriai metus keliavo po Lietuvą, vertino restoranus ir šiandien skelbia lankytinų vietų sąrašą „Michelin gidą Lietuva 2024“ bei įstaigas, kurioms suteikia pirmąsias žvaigždutes.

Roma Macijauskaitė

Meilė virtuvei Airis Zapašnikas jautė nuo mažumės – dar mokydamasis mokykloje dirbo viename Kauno restorane. Ir nors įstojo mokytis medicinos specialybės, virtuvės trauka nugalėjo – pakviestas dirbti į japoniškos virtuvės restoraną Norvegijoje, ilgai ir nesvarstė – prieš 13 metų išvyko į svečią šalį...