Nuo 1900 m. Prancūzijoje, o vėliau ir dar dviejose dešimtyse šalių, gurmanams leidžiamas kelionių gidas „Guide Michelin“ klasifikuoja viešbučius ir restoranus. Idėja kilo broliams Andre ir Eduardui
Michelinams – padangų koncerno savininkams – jie norėjo paskatinti keliavimą automobiliais.
Gurmanams pirmiausia rūpi nuo 1926 m. šio gido kasmet skiriami įvertinimai geriausiems restoranams, pažymimi 1-3 žvaigždutėmis. Pagal šį gidą daugiausia geriausių restoranų turintis
miestas yra Tokijuje (8 restoranams suteiktos 3 žvaigždutės), o visoje Prancūzijoje 3 žvaigždučių restoranai yra 26, o Šveicarijoje tik 2. Antrasis gurmanams autoritetingiausias leidinys – Prancūzijoje leidžiamas restoranų įvertinimo katalogas „Gault Millau“.
2024 metų birželio 13 dieną paskelbta, kad į „Michelin“ gidą įtraukiami 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Į gidą įtraukti restoranai: „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „„Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer the ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.
Dar 4 restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
Žvilgterkite į pirmąjį „Michelin“ gidą po Lietuvą – kas yra apdovanotieji restoranai ir kas juose sužavėjo inspektorius
Net 4 Lietuvos restoranai pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Paskelbta, kokie Lietuvos restoranai pateko į „Michelin“ gidą
„Michelin“ inspektorius atsako į
klausimus: kas yra tie garsieji teisėjai ir kiek kartų jie valgo
restorane prieš suteikdami žvaigždę
Michelin žvaigždę gavęs šefas Airis papasakojo, ko reikia norint gauti tokį įvertinimą: atsakymas labai paprastas ir trumpas
Paaiškino, kaipvertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas
Estijoje dar 4 nauji restoranai
įtraukti į „Michelin“ gidą – dabar jame iš viso yra 35 šios
šalies restoranai (žvilgterkite į visą sąrašą)
Paaiškino, kaip vertina „Michelin“, – be garsiųjų žvaigždučių vietinius bei turistus domina ir ypatingasis sąrašas
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą
Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai
Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas
Virtuvės
šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas
„Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės
Nepaisant koronaviruso iššūkių, prancūzo restoranas išsaugojo „Michelin“ žvaigždutę
Devyni Maskvos restoranai pirmąkart pelnė „Michelin“ žvaigždutes
Virtuvės „popiežiumi“ praminto kulinaro restoranas neteko trečios „Michelin“ žvaigždutės
Ar įmanoma sužinoti, kaip „Michelin“ gido vertintojai atsirinko restoranus Lietuvoje, – ekspertai prabyla apie didžiulį slaptumą
Kitąmet Lietuvoje gali atsirasti „Michelin“ restoranas
Išleistas pirmasis „Michelin“ gidas po Latviją – pristatomi geriausi šalies restoranai
Virtuvės
šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas
„Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės
Visa
Meksika nustebusi: gatvės takų kioskas gavo „Michelin“ žvaigždutę –
prie 5 dolerius kainuojančių užkandžių nusidriekė beprotiškos eilės
Garsus Lietuvos šefas papasakojo, kaip jautėsi laukdamas „Michelin“ įvertinimo: teko gerti raminamuosius