Žaliavalgyste vadinamas toks maitinimosi būdas, kai iš mitybos raciono beveik išbraukiamas visas termiškai apdorotas maistas – jį ruošti galima tik neaukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje.

Šis mitybos režimas skirstomas į dvi rūšis – veganinę, kai atsisakoma visų gyvūninės kilmės produktų, ir omnivarinę, kai pasiliekama teisė valgyti mėsą, žuvį ir kai kuriuos pieno produktus. Vis dėlto pagrindiniai žaliavalgių vartojami maisto produktai – visų rūšių daržovės ir vaisiai, grūdai ir sėklos, skirtingos žolės, riešutai.

Specialistų teigimu, toks radikalus mitybos būdas, jei tik maitinamasi subalansuotai, žmogaus organizmui teikia naudos – gerina žarnyno veiklą, normalizuoja kraujospūdį, mažina širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę, padeda atsikratyti antsvorio. Vis dėlto pasirinkus žaliavalgystės kelią svarbu įsidėmėti kelis patarimus, padėsiančius siekti rezultatų.

Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas teigia, kad keisti savo mitybos įpročius – pereiti prie žaliavalgystės – reikėtų palaipsniui. Kitu atveju, organizmas gali patirti didelį šoką, kuris gali nulemti sveikatos pablogėjimą, energijos trūkumą.

„Priėmę sprendimą žengti žaliavalgystės keliu, žaliavalgiškus patiekalus į savo mitybos racioną traukite po truputį, „draudžiamų“ maisto produktų atsisakykite po vieną. Tokiu būdu ne tik išvengsite staigios organizmo reakcijos, kuri dažnai gali būti nemaloni, bet ir pasiruošite pokyčiams psichologiškai. Jei žaliavalgiais tapsite akimirksniu, tikėtina, kad toks entuziazmas greitai išblės, ir pastangos atneš priešingą rezultatą – kils nenumaldomas noras užkąsti kitokio maisto“, – sako A. Poleninas.

Dažna problema, su kuria susiduria pradedantieji žaliavalgiai, yra greitai išblėstanti motyvacija. Tokią palaikyti, pasak A. Polenino, padės aiškiai įvardintos tokių gyvenimo permainų priežastys.

„Nors vieni į žaliavalgystę pasuka tarytum savaime ir jokių keblumų nepatiria, kitiems tęsti kelionę pradėtu keliu gali tekti ir prisiversti. Palaikyti motyvaciją padės konkrečiai įvardintos pasirinkimo priežastys ir keliami tikslai. Pavyzdžiui, jei žaliavalgystę pasirinkote siekdami pagerinti sveikatos būklę, priminkite sau, kokias tiksliai problemas sprendžiate. Jei gyvenimo būdą pakeitėte siekdami harmonijos, prisiminkite, kaip trukdė disbalansas“, – sako specialistas.

Nors pasirinkus žaliavalgystę organizmas aprūpinamas daugeliu būtinųjų maistinių medžiagų – antioksidantais, būtinosiomis riebalų rūgštimis, mikroelementais, dalies svarbių žmogaus organizmui vitaminų gali pritrūkti. A. Polenino teigimu, jais pasirūpinti padės papildomi vitaminų šaltiniai.

„Valgant augalinį maistą, žmogaus organizmas beveik negauna vitamino B12. Tai – organizmui svarbus elementas, todėl svarbu pasirūpinti kitais, dirbtiniais jo šaltiniais – vitaminų tabletėmis, kapsulėmis ar net leidžiamais vaistais“, – sako maisto ekspertas.

Žaliavalgiams taip pat patartina valgyti kuo įvairesnius maisto produktus, didelį dėmesį skirti skirtingų spalvų, taip pat ankštinėms daržovėms, tai padės užtikrinti augalinės kilmės baltymų įvairovę.

Recepto idėja – naminis anakardžių humusas

Norintiems paskanauti originalaus žaliavalgiško patiekalo A. Poleninas siūlo išbandyti anakardžių humuso receptą.

Reikės:

  • 200 g mirkytų ir 40 g nemirkytų anakardžių
  • pusės arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių ir kuminų sėklų
  • šiek tiek maltos kalendros
  • česnako skiltelės
  • pusės nuluptos citrinos
  • žiupsnelio krapų ir druskos
  • saujos špinatų
  • šlakelio vandens

Gaminimas:

  1. Visus ingredientus susmulkinkite maisto smulkintuvu – masė turi išeiti vientisa it tyrelė.
  2. Paragavę, pridėkite papildomų prieskonių pagal skonį. Viskas!

„Skanauti tokio humuso galite mirkydami į jį daržovių griežinėlius – apsilaižysite pirštus!“ – sako A. Poleninas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)