Tai ypač fotogeniškas ir greitai paruošiamas pyragas, kuriam vaisių net nereikia pjaustyti ar lupti. Kriaušes į tešlą kiškite visiškai sveikas, jos kuo gražiausiai iškeps kartu su besipučiančia tešla. Šiam pyragui sunaudoju vos 80 g speltų miltų, juos papildau migdolų miltais, kurie kriaušėms suteikia dar daugiau aromatingumo. Jei neturite migdolų miltų, riešutus galite paprasčiausiai susmulkinti kapoklėje.

Reikės:

pailgai kekso formai
60 min.

  • 4 didelių kriaušių
  • 150 g juodojo šokolado
  • 50 ml migdolų pieno
  • 120 g sviesto
  • 120 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 4 kiaušinių
  • 80 g šviesių speltų miltų
  • 50 g migdolų miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos

Paruoškite tešlą

Šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu ir migdolų pienu. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, kol neliks kristalėlių. Iš lėto supilkite pravėsusį šokolado bei sviesto lydinį ir gerai išmaišykite. Speltų miltus sumaišykite su migdolų miltais, kepimo milteliais ir druska. Miltų mišinį supilkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.

Iškepkite pyragą

Gerai nuplaukite kriaušes. Kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą. Vieną po kitos į tešlą kiškite švarias kriaušes, kad jų viršutinė dalis su koteliais kyšotų iš tešlos. Pyragą pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 minučių, kol pyragas iškils ir visiškai iškeps. Kepinį aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai šaltą.

R. Ničajienės knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“

Šio pyrago receptas – iš naujausios R. Ničajienės knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“.