Mūsų mamos ir močiutės aguonas maldavo mėsmale ir tada jas išmaišydavo vandenyje kartu su cukrumi. Trintos aguonos turi bjaurią savybę sulįsti į visus tarpdančius burnoje, todėl aš aguonų pieną ruošiu savaip.
Jį gaminu šiuolaikiškai, su elektriniu plaktuvu. Panašiai namuose yra ruošiami avižų, migdolų, kokosų augaliniai pienai. Aguonų pienas nėra tik gardus gėrimas – jame gausu įvairių vitaminų bei mineralų: kalcio, geležies, magnio, folio rūgšties ir tiamino.
ŠIUOLAIKIŠKAI RUOŠTAS AGUONŲ PIENAS
Be cukraus
Be laktozės
600 ml
10 min. ir aguonų brinkinimas
Reikės:
- 1 stiklinės aguonų
- 2,5 stiklinės vandens
- 1 šaukšto skysto medaus
- pusės šaukštelio druskos
Gaminimas:
- Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite per naktį, kad išbrinktų. Išbrinkusias suberkite į rėtį ant patiestos drobės, praskalaukite vandeniu ir palikite, kad nuvarvėtų.
- Į elektrinį plaktuvą įpilkite stiklinę šalto vandens ir išbrinkusias aguonas, plakite, kol vanduo nusidažys baltai, o aguonos susitrins. Tada į plaktuvą įpilkite 1,5 stiklinės vandens ir dar kiek paplakite.
- Aguonų pieną perkoškite per tankų rėtį. Tirščius išmeskite, o aguonų pieną supilkite atgal į plaktuvą ir dar kelias minutes plakite. Aguonų pieną antrą kartą perkoškite, šį kartą tirščių turėtų būti likę daug mažiau. Nukoštą aguonų pieną trečią kartą supilkite į plaktuvą, įberkite druskos, įdėkite medaus ir dar kiek paplakite. Paruoštą aguonų pieną statykite į šaldytuvą. Ten jis išstovės kelias dienas.
Kaip gaminamas aguonų pienas, galite pamatyti ir šiame vaizdo siužete.
Receptai iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“.