Paprastas (bet ne mažiau skanus) rizotas su moliūgais
Produktai:
- 1 sviestinis moliūgas
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 600 ml daržovių sultinio
- 50 g sviesto
- 1 nedidelis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 1 saliero stiebas (smulkiai supjaustytas)
- 1 česnako skiltelės (sutrintos)
- 1 lauro lapas
- 1 šaukštelis čiobrelių (idealiu atveju – šviežių)
- 140 g rizoto ryžių
- 100 ml baltojo vyno
- 50 g parmezano (sutarkuoto)
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Nulupkite moliūgą ir atskirkite dalį, kurioje auga sėklos, nuo besėklės masės. Besėklę dalį supjaustykite 2 cm kubeliais, apšlakstykite puse turimo aliejaus, pabarstykite druska, pipirais ir pašaukite pusvalandžiui į orkaitę. Periodiškai pamaišykite. Moliūgo gabalėliai turi paskrusti, o viduje būti minkšti.
- Dalį su sėklomis perpjaukite perpus, šaukštu išskobkite sėklas. Jas galite vėliau pakepti orkaitėje ir berti ant salotų. Supjaustykite moliūgo masę 2 cm kubeliais. Nedideliame puode pašildykite maždaug pusę daržovių sultinio, sudėkite moliūgo gabalėlius ir palikti troškintis ant nestipraus kaitrumo viryklės.
- Pakaitinkite keptuvę, tada supilkite likusį alyvuogių aliejų, sudėkite pusę turimo sviesto, suberkite smulkintus svogūnus. Uždenkite keptuvę dangčiu 3 min., kol svogūnų gabalėliai pasidarys perregimi.
- Suberkite smulkintą saliero stiebą, česnaką, žoleles, truputį juodųjų pipirų (druskos kol kas neberkite). Vėl uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite dar 2 min.
- Truputį padidinkite kaitrumą ir suberkite ryžius. Tegu pakepa be dangčio apie 5 min. – tada ryžiai įgaus aromato, o daržovės nesudegs.
- Dar padidinkite kaitrumą, supilkite vyną ir leiskite jam praktiškai išgaruoti. Tada sumažinkite kaitrumą ir pradėkite pilti sultinį. Pilkite po samtį, kas kartą švelniai išmaišykite. To reikia, kad ryžiai sugertų skystį ir suminkštėtų, o taip pat išskirtų turimą krakmolą, nuo kurio sutirštės sultinys. Nemaišykite per daug, kad rizotas nevirstų vientisos konsistencijos koše. Prireiks apie 15 min., kol po samtį supilsite visą sultinį. Per tą laiką sultinyje turi išsitroškinti moliūgo gabalėliai. Pertrinkite juos sus sultiniu ir įmaišykite į rizotą.
- Išjunkite viryklę, uždėkite ant rizoto likusį gabalėlį sviesto ir užberkite didžiąją dalį parmezano. Uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite 2 min., paskui išmaišykite, pažiūrėkite, ar netrūksta druskos. Sudėkite rizotą į gilias lėkštes, apibarstykite orkaitėje keptais moliūgo gabalėliais ir likusiu parmezanu.
- Patiekite su skrudinta duona ir troškintais špinatais.
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos
Rodyti diskusiją (4)