Šiupinio receptų yra įvairių. Seniau jis būdavo verdamas iš žirnių, pupelių, kruopų, bulvių, kopūstų, kiaulės galvos, kojų, uodegos arba kiaulienos spirgų. Užbalinamas grietine.
Reikės:
1 kg riebesnės kiaulienos,
5-6 bulvių,
2 nuluptų svogūnų,
1 morkos,
stiklinės žirnių,
stiklinės pupų,
stiklinės pupelių,
stiklinės perlinių kruopų,
poros žiupsnių druskos,
3 lauro lapelių,
žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų,
žiupsnelio kmynų sėklų,
grietinės patiekalui pagardinti.
Kaip gaminti
* Kiaulieną supjaustykite gabaliukais, svogūnus – žiedais ir ant nesmarkios ugnies pakepinkite sykiu keptuvėje.
* Užkaiskite puodą, įpilkite maždaug 2-3 l vandens, suberkite išmirkytus žirnius, pupas, pupeles ir kruopas, sudėkite mėsą iš keptuvės ir pamaišydami virkite.
* Bulves ir morką nuskuskite. Bulves supjaustykite gabaliukais, morką sutarkuokite arba supjaustykite. Viską sukratykite į puodą, suberkite prieskonius, druską, išmaišykite ir virkite, kol pupos bus minkštos. Pagardinkite grietine.