Patarimais ir receptais dalijasi maisto tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.

Jau daug metų kepu aromatingą ir labai gardų šokoladinį burokėlių pyragą su virtais burokėliais, kurį pamėgsta kiekvienas vos paragavęs.

Šokoladinis burokėlių pyragas

15 min. gaminimas, 45 min. kepimas
24 cm skersmens kepimo formai

Reikės:

  • 250 g virtų tarkuotų burokėlių
  • 200 g tamsaus šokolado
  • 200 g sviesto
  • 135 g miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 3 šaukštų kakavos miltelių
  • 5 kiaušinių
  • 190 g rudojo nerafinuoto cukraus
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų
Šokoladinis pyragas

Gaminimas:

  1. Pirmiausia sulaužykite šokoladą, suberkite jį į indelį ir statykite į puodą su karštu vandeniu, kad ištirptų. Kai šokoladas ištirps, į tą patį indelį sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą. Kai jis ištirps, suberkite aitriųjų paprikų miltelius ir išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo ir kakavos miltelius.
  3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus su cukrumi išplakite iki standumo, o trynius išsukite su šokolado mase. Į šokolado masę sukrėskite tarkuotus virtus burokėlius ir gerai išmaišykite, tada supilkite plaktus baltymus ir atsargiai išmaišykite. Galiausiai suberkite miltų ir kakavos mišinį, viską išsukite iki vientisos masės.
  4. Apvalią torto formą ištepkite sviestu, jos dugną išklokite kepimo popieriumi ir supilkite į ją tešlą.
  5. Kepkite įkaitintoje 160 laipsnių orkaitėje apie 45 min. Iškepęs pyragas per viduriuką turi būti kiek minkštokas, kaip ne visai iškepęs. Išėmus iš orkaitės pyrago vidurys kiek įdumba, bet taip ir turi būti. Pyragą palikite ataušti, tik atšalusį bus galima patogiai išimti iš kepimo formos. Iš popieriaus išsikirpkite burokėlio trafaretą ir papuoškite pyragą dailiai apibarstydami cukraus milteliais.

Burokėlių pyragą galima iškepti ir su žaliais tarkuotais burokėliais. Būtent toks yra burokėlių pyragas su spanguolėmis ir riešutais, kuris primena saldžiarūgštį keksą. Dar vienas kepinys į burokėlių kolekciją – šie, šokoladiniai keksiukai, kurie kepami su tarkuotais žaliais burokėliais ir yra visai be kvietinių miltų.

Šokoladiniai keksiukai su burokėliais

Šokoladiniai keksiukai

12 keksiukų
30 min.
Be glitimo

Reikės:

  • 250 g tarkuotų burokėlių
  • 3 kiaušinių
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 0,5 stiklinės raugintų pasukų
  • 0,5 stiklinės rudojo cukraus
  • 0,5 stiklinės kakavos
  • 0,5 stiklinės maltų migdolų
  • 0,5 stiklinės grikių miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • žiupsnelio jūros druskos

Glajui:

  • 30 g kakavos
  • 50 ml klevų sirupo
  • 50 ml migdolų pieno
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto

Gaminimas:

  1. Burokėlius nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite į juos aliejų bei raugintas pasukas ir suberkite tarkuotus burokėlius.
  2. Kakavą sumaišykite su grikių miltais, maltais migdolais, kepimo milteliais ir druska. Paruoštą mišinį suberkite į skystąją tešlą ir išmaišykite.
  3. Tešlą išpilstykite į keksiukų formeles, nepilkite jų pilnų, nes keksiukai iškils. Kepkite iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
  4. Kol keksiukai kepa, paruoškite glajų. Migdolų piene ištirpinkite kakavą, supilkite klevų sirupą bei vanilės ekstraktą ir maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol glajus pradės tirštėti.
  5. Iškepusius keksiukus aušinkite ant grotelių. Kai atšals, apipilkite paruoštu glajumi ir skanaukite.