Vanduo ir maistas
Vanduo teikia energijos, jis būtinas kasdieniame racione, tačiau nepamirškite – vandenį galima gerti visada, išskyrus valgio metą. Taip yra todėl, kad vanduo praskiedžia skrandžio sultis, be kurių neįmanomas virškinimas. Dėl to sulėtėja maisto medžiagų skaidymas, be to, ima pūsti pilvą. jei geriate daug vandens, pasikeičia skrandžio rūgštingumas. Sveikame virškinamajame trakte maistas suskaidomas, o maistingos medžiagos įsisavinamos. Mitybos specialistai pataria gerti vandenį pusvalandį prieš valgį – tai sveika ir netgi saugo nuo persivalgymo.
Vaisiai po pagrindinio patiekalo
Viena iš didžiausių klaidų mitybos srityje, kurią darome labai dažnai, – pavalgius rimto maisto suvalgyti vaisių, ypač jei tai – persikai ir / arba bananai. Vaisiuose yra paprastojo cukraus, jis įsisavinamas greičiau nei baltymai, riebalai ir krakmolas. Todėl fruktozė greičiau nusės organizme, o jos greitai nesuvirškins, ir kils nemalonių pojūčių.
Daugelis nuo vaikystės mėgsta pienišką kokteilį su bananais, deja, jis neduoda organizmui naudos. Šis derinys – vienas iš toksiškiausių, po jo jaučiamas sunkumas pilve, gali sulėtėti smegenų veikla, atsirasti fizinis sunkumas. Jei vis tik norite rizikuoti ir derinti bananus su pienu, įberkite į kokteilį žalio kardamono, malto cinamono ar muskato riešuto – tai sumažins nemalonių padarinių riziką ir normalizuos virškinimą.
Kiaušiniai ir kepta mėsa
Daugelio pamėgto pusrytinio derinio nepavadinsi naudingu virškinimui. Bet kokia kepta mėsa su kiaušiniais yra derinys su dideliu kiekiu baltymų, todėl organizmui reikia daugiau laiko suvirškinti tokį patiekalą. Tinkamas sprendimas – pakeisti kurį nors komponentą daržovėmis ar lengvu garnyru. Kitas variantas – pirma suvalgyti kiaušinius (produktą, kuriame mažiau baltymų), o po kiek laiko valdyti mėsą.
Jogurtas su vaisiais
Norintys valgyti tinkamai, visavertiškai, deda vaisių į jogurtą, kad valgydami gautų daugiau maistingų medžiagų. Vis dėlto šis derinys nėra toks jau sveikas. Jogurtas, kuriame daug baltymų, kartu su fruktoze kenksmingai veikia organizmą – šalina sveikąsias bakterijas iš organizmo, skatina gamintis toksinus ir netgi gali sukelti alergiją. Todėl geriau valgyti graikinį jogurtą vieną, be jokių priedų, kraštutinių atveju – valgyti su razinomis, medumi ir cinamonu.
Sultys ir kruopos
Atrodytų, taip aprasta užpilti avižinius dribsnius sultimis ir gauti iš tokių pusryčių energijos, kurios pakaks visai dienai. Deja, šis derinys veikiau žalingas nei naudingas, po jo jausite sunkumą skrandyje. Sultyse (ypač apelsinų) esančios rūgštys lėtina fermentų, kurie skaido angliavandenius, veiklą, todėl ir jaučiamas sunkumas.
Šį derinį daugelis vadina tokiu, kuriam nepajėgia atsispirti. Picoje yra angliavandenių, baltymų ir krakmolo – šiam deriniui suvirškinti reikia daug energijos. O gazuotame gėrime esantis cukrus dar labiau lėtina virškinimą. Toks derinys mažų mažiausiai sukels diskomfortą ir nemalonių pojūčių.
Sūris ir ankštiniai
Šis derinys – vienas populiariausių meksikiečių virtuvėje, tačiau nuo jo ne tik pūs pilvą, bet ir kils kitokių virškinimo sutrikimų, ypač jei patiekalas – su aštriu padažu ir gvakamole. Toks patiekalas – ne žmonėms su jautria virškinimo sistema.
Sirupas nuo kosulio ir arbata su citrina – kas nėra bandęs taip gydytis? Tačiau šiame derinyje citrinos blokuoja fermentų, kurie būtini deksometrofano (šios medžiagos yra vaistuose nuo kosulio) skaidymui, veiklą. Tą patį galima pasakyti ir apie statinus – vaistinius preparatus, skirtus mažinti cholesterolio lygį. Jei vaistas nebus suskaidytas, jis kaupsis kraujyje ir gali sukelti vairių šalutinių poveikių.
Balta duona su džemu
Kartais sunku susilaikyti nuo tokio gardaus derinio pusryčiams. Tačiau šis derinys nėra tinkamas dienos pradžiai, juk po kelių valandų vėl norėsite valgyti ir dar stipriau, nei pabudus. Derinys, kuriame daug cukraus ir mažai baltymų, skatina persivalgyti, kadangi organizmas stengsis gauti jam būtinų komponentų. Pusryčiams patartina valgyti riebalų ir naudingų riebalų, pvz., avokadų.
Dažniausiai keptos bulvytės valgomos su mėsainiu kaip vienas patiekalas. Skrudintose bulvytėse yra transriebalų, kurie prastai įsisavinami, dėl to sumažėja cukraus lygis kraujyje, kyla mieguistumas, nuovargis. Jei nusprendėte pasimėgauti nuodėmingu patiekalu, geriau rinkitės – arba bulvytes, arba mėsainį.