Ieškantiems naujovių – pagrindinė taisyklė
Receptų paieškos ir pyragų ragavimas – tik viena šios ypatingos dienos dalis. Kone reikšmingesnė yra šios dienos filosofija ir prasmė, mat tądien pačių keptus ar pirktus pyragus lietuviai pardavinėja kolegoms, bičiuliams, o surinktus pinigus aukoja prisidedami prie kilnių tikslų. Tad jei esate tarp norinčių paminėti pyragų dieną ir ryžtatės pasiraitoti rankoves gamindami, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič primena taisyklę, kuri neleis prašauti pro šalį.
„Ja naudojamės ir mes, ieškodami naujų receptų savo kepyklose. Tai – sezoniškumas. Gaminkite pyragus iš tų uogų ar vaisių, kurie šiuo metu šviežiausi ar kurių derlius buvo ką tik nuskintas ir atvežtas į Lietuvą. Tai obuoliai, persimonai, kiviai, bananai, įsibėgėja ir mandarinų sezonas. Visos šios gėrybės puikiai tinka skaninant kepinius, todėl drąsiai dėkite jas į pyragus“, – pataria N. Juchnevič.
Saldu gali būti ir sveika
Gyvenimo ironija: valgydami pyragą – patiekalą, pamaloninantį ne tik gomurį, bet ir širdį – neretai jaučiamės darantys nuodėmę. Viskas dėl jų – saldžių ir riebių ingredientų, kurie dažniausiai ir priverčia skaičiuoti pyrago kąsnelius. Laimė, dabar pyragus lengva gaminti ir iš sveikuoliškų produktų, o Pyragų dieną jais mėgautis be kaltės jausmo. Būtent tokie skanėstai, anot N. Juchnevič, sparčiai populiarėja ir konditerinių gaminių lentynose. Sveikuoliški ingredientai pyraguose yra atradimas dėl daugybės priežasčių.
„Įprastos sudėties pyragus galima paįvairinti avižiniais dribsniais, gervuogėmis, kokosų pienu – taip atsiskleis nauji, neįprasti skoniai. Neteisinga manyti, kad sveikuoliškas pyragas neatstos burnoje tirpstančio saldaus skanėsto. Pavyzdžiui, pabandykite pasigaminti šokoladinį avokadų ir bananų pyragą ir jūs tikrai pamiršite, kodėl jis vadinamas sveikuolišku“, – intriguoja kepyklų vadovė N. Juchnevič.
Na, o jei laiko pyrago gaminimui nėra, bet artimuosius, draugus ar kolegas norisi nustebinti, patariama pasižvalgyti, kokios naujienos suplūdo į prekybos centrus. Anot „Iki“ komunikacijos vadovės Indrės Baltrušaitienės, prie kai kurių klasika tapusių pyragų pridėjus vieną ar kelis naujus ingredientus pavyko išgauti iki šiol dar niekur „neskambėjusius“ skonius.
„„Būtent toks yra Zalcburgo obuolių pyragas. Atrodytų, laiko nenugalima klasika, bet, štai, recepte panaudoti migdolai situaciją pakeitė iš esmės. O tiems, kam dar neteko ragauti slyvų ir šviežio plikyto kremo dueto, patartina išmėginti purųjį Bretaniškąjį slyvų pyragą. Jei mėgstate uogas, žvilgterėkite į jogurtinį tortą „Olivija“, o jei norite atrasti įdomesnį skonį, siūlome migdolinio biskvito, sausainių skonio kremo ir obuolių-bergamotės įdaro tortą „Luvras““, – prekybos centrus IKI pasiekusias naujienas įvardija I. Baltrušaitienė.
Receptai iš kartos į kartą
Mielai išbandome naujoves, bet vertiname tai, kas jau patikrinta – tokią išvadą pateikia maisto ekspertai, stebintys, kokie pyragai dažniausiai nugula į mūsų krepšelius. Anot prekybos tinklo komunikacijos vadovės I. Baltrušaitienės, jei reikėtų išskirti populiariausiųjų skanėstų TOP 3, visgi nugalėtų tradicinės receptūros, kurias dar iki šių dienų prisimena mūsų mamos ir močiutės.
„Mūsų prekybos centruose pirmoje vietoje yra įsitvirtinęs legendinis „Kuršėnų vyniotinis“, antroje – „Napoleonas“, kurių parduodama šimtais tonų. Na, o trečiąją vietą pelnytų tradicinio skonio „Medaus pyragas“, – populiariausius pyragus vardija I. Baltrušaitienė.
Namais kvepiantys pyragai
Dar viena pastaruoju metu gastronomijos pasaulyje itin trokštama tendencija – natūralumas. Ji liečia ir saldžius gaminius. Pasak konditerės N. Juchnevič, net jei nėra laiko išsikepti pyrago nuosavoje virtuvėje, vis tiek ieškoma tokio, kurio skonis būtų „lyg gaminto namuose“. Į tokius pirkėjų poreikius atsižvelgia ir prekybininkai.
Gaminame kruopščiai ir su meile. Plakame tikrą šviežią grietinėlę, biskvitą kepame iš miltų, cukraus ir kiaušinių, nenaudojame biskvito mišinių ar dirbtinių saldiklių. Medaus pyrago gamyboje naudojame medų, ne medaus skonio gaminį. Manau, visa tai jaučia ir pirkėjai, kurie noriai renkasi „Pagaminta IKI“ konditeriją“, – pasakoja N. Juchnevič.
Tad, anot konditerės, natūralus iš kokybiškų, sveikuoliškų ingredientų pagamintas ir namais kvepiantis pyragas šiemet tikrai atsidurs populiariausiųjų pyragų dienos skanėstų gretose.