Humusas – sveikos savijautos garantas
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, jog ne veltui avinžirnių užtepėlė yra praminta kaip kiekvieno sveikuolio būtinybė virtuvėje. Anot jos, avinžirniuose ir užtepėles gamybai naudojamoje tahini pastoje yra gausu naudingųjų medžiagų, kurios padeda palaikyti virškinimo bei kaulų ir raumenų sistemas, rašoma pranešime spaudai.
„Tačiau prieš įsikvėpus pasigaminti humusą savo virtuvėse, būtina įsiminti porą auksinių taisyklių, kurios leis mėgautis nepakartojamu užtepėlės skoniu. Nesvarbu, ar jai naudosite konservuotus, ar virtus avinžirnius, nepagailėkite laiko ir pašalinkite nuo kiekvieno iš jų esančią odelę. Tai padaryti labai paprasta – tereikia tarp pirštų suspausti avinžirnį ir šis pats išslysta iš paviršinio apvalkalėlio. O jeigu humusui naudojate konservuotus avinžirnius, taip pat neišpilkite į kriauklę likusio jų skysčio – pataupykite šlakelį užtepėlės gamybai. Šie du patarimai leis jums paruošti švelnų ir itin kreminės tekstūros humusą“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.
Ta proga, minint tarptautinę humuso dieną, maisto gamybos ekspertė dalijasi trimis humuso versijomis, kurios tikrai greitai neatsibos ir leis pažinti daugiau nepatirtų skonių namų virtuvėse.
Klasikinis humusas
Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 3 šaukštų vandens arba skysčio nuo konservuotų avinžirnių, 1 česnako skiltelės, 3 šaukštų tahini pastos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šlakelio citrinos sulčių, po žiupsnelį druskos ir pipirų.
Prieš gaminant humusą, nulupkite nuo avinžirnių odeles. Tuomet į maisto smulkintuvą sudėkite produktus ir gerai viską susmulkinkite. Jeigu masė pasirodys per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens arba konservuotų avinžirnių skysčio bei dar kartą viską susmulkinkite.
Lietuviškas burokėlių humusas
Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 250 g virto burokėlio, 2 šaukštų tahini pastos, 1 česnako skiltelės, 3 šaukštų skysčio nuo avinžirnių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukštelio maltos kalendros, šaukštelio kmynų, šlakelio citrinos sulčių bei šiek druskos ir pipirų.
Prieš gaminant užtepėlę, nepamirškite nulupti odelių nuo avinžirnių. Tuomet visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską gerai susmulkinkite. Jeigu masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens arba skysčio nuo konservuotų avinžirnių. Dar kartą viską susmulkinkite, kol masė taps vientisa.
Aštrusis humusas
Reikės: 450 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 3 šaukštų tahini pastos, pagal poreikį 1-2 jelapeno pipirų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų citrinos sulčių, 2 česnako skiltelių, saujos smulkintos kalendros bei šiek tiek druskos ir pipirų.
Visų pirma, nulupkite odeles nuo avinžirnių. Tuomet pasiruoškite jelapeno pipirus – perpjaukite juos pusiau, pašalinkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite. Vėliau visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir viską gerai susmulkinkite. Paragaukite, ar nieko netrūksta – esant poreikiui, įpilkite daugiau vandens arba avinžirnių skysčio bei, žinoma, druskos ir pipirų.
„Skirtingos humusų variacijos leis jums daugiau eksperimentuoti savo virtuvėse bei išbandyti naujų, galbūt iki šiol nepatirtų skonių. Nepamirškite, jog šias užtepėles galima naudoti itin įvairiai – tiek ant pilnagrūdės duonos sumuštinių su sezoninėmis daržovėmis, tiek kaip padažą daržovių lazdelėms mirkyti. O taip pat tai gali pasitarnauti kaip puikus garnyras prie falafelių bei makaronų, ar netgi būti panaudotas kaip pavasariškų salotų padažas“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.