„Ši kiaulienos nugarinė, kepta orkaitėje, taip patiko mano šeimai, kad negaliu nepasidalinti receptu“, – sako K. Naturjevienė.
Reikės:
1,5 kg nugarinės
170 g svogūnų
20 g česnakų
nepilno šaukštelio druskos
šaukšto mėsos prieskonių (be druskos)
pipirų
2 šaukštų kečupo
3 šaukštų sojų padažo
3 šaukštų graikiško jogurto (grietinės)
3 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių
1 kg bulvių (vidutinio dydžio)
druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus
Kepimo popieriaus (folijos)
Kaip gaminti:
* Paruošiu marinatą mėsai: į dubenį sutarkuoju (smulkesnė nei burokinė trintuvė) 170 g svogūnų, 20 g česnako skiltelių, beriu nepilną šaukštelį druskos, šaukštą mėsos prieskonių (be druskos), pipirų, dedu 2 šaukštus kečupo, pilu 3 šaukštus sojų padažo – viską gerai sumaišau.
* Kiaulienos nugarinę pjaunu maždaug 1,5 cm pločio riekelėmis, bet nenupjaunu iki galo, o tik įpjaunu palikdama maždaug 2 cm.
* Mėsos gabalą išskleidžiu (panašu į vėduoklę) ir įtrinu pasiruoštu marinatu. Užsidėjau pirštinę, bet tai nebūtina, ir gerai ištryniau mėsos paviršių ir visus tarpelius. Mėsos gabalą perkeliu į gilesnį dubenį, uždengiu maistine plėvele ir palieku marinuotis 3–4val.
* Nuskutu ir nuplaunu bulves. Kiekvieną bulve įpjaunu (bet nenupjaunu iki galo) juostelėmis skersai ir išilgai. Supjaustytas bulves dedu į dubenį. Ant bulvių beriu druskos, pipirų, pilu alyvuogių aliejaus. Gerai sumaišau ir bulvės paruoštos!
* Marinuotą mėsą patepsiu jogurto ir garstyčių padažu: dubenėlyje sumaišau 3 šaukštus graikiško jogurto, 3 šaukštelius grūdėtųjų garstyčių ir pasiruoštu padažu įtrinu mėsą.
* Į kepimo skardą tiesiu dvigubą kepimo popierių. Vieną kraštą kepimo popieriaus atlenkiu, juo uždengsiu mėsą ir bulves. Jei neturite kepimo popieriaus, tinka folija.
* Marinuotą ir padažu pateptą mėsą dedu į kepimo skardą, šiek tiek išskleidžiu įpjautą mėsos kraštą. Aplink mėsą išdėlioju bulves. Mėsą ir bulves uždengiu kepimo popieriumi, užspaudžiu kepimo popieriaus kraštus. Kepu įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje 1 val., įjungusi programą „viršus apačia“, be vėjelio.
* Po 1val. mėsą ir bulves atidengiu (nukerpu pusę kepimo popieriaus lapo) ir šaunu atgal į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę, kepsiu 20–30 min. su ventiliatoriaus funkcija (jei tokios nėra, kepkite „viršus apačia“, be vėjelio).
* Prie keptos mėsos ir bulvių patiekiau virtų burokėlių salotų (virtus burokėlius sutarkuoju, beriu druskos, pipirų, pjaustyto svogūno, pilu šiek tiek aliejaus, viską sumaišau – salotos paruoštos).
Labai skanu!
Skanaus.