Skirtingose regionuose – skirtingos Užgavėnės
Anot Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo docento A. Vaicekausko, būtent iš tarpukario tradicijų ir žinome apie Užgavėnes – ankstesnės informacijos nėra daug išlikę. Užgavėnės – regioniškai suskirstyta šventė, rašoma atsiųstame pranešime.
„Štai Vakarų Lietuvoje buvo populiarūs persirengėliai. Jų vaikštynės dabar paplitusios visoje šalyje. Gal todėl žemaičiai Užgavėnes savinasi kaip savo tradicinę šventę“, – tikino pašnekovas.
Tačiau kitur Lietuvoje Užgavėnių metu persirengėlių nebuvo.
„Didžiausia šventės pramoga kituose Lietuvos regionuose būdavo važinėjimas arklių traukiamomis rogėmis. Kaimo jaunimas tiesiog susėsdavo į kelias roges ir važinėdavo per kaimą, linksmindavosi, pokštaudavo. Jaunimui tai jau neturėjo tokios didelės tradicinės reikšmės kaip jų seneliams ar proseneliams, tai buvo daugiau pasilinksminimas“, – teigė A. Vaicekauskas.
Populiariausi – miltiniai gaminiai
Na, o Užgavėnėms būdingas patiekalas – blynai – pas mus atėjo iš slaviškos tradicijos ir tai jau yra moderniosios kultūros dalis.
„Tarpukariu tai jau buvo populiari vaišė, nors anksčiau lietuviai per Užgavėnes valgė tiesiog riebią mėsą. Blynai išpopuliarėjo ir vėl Vakarų Lietuvoje, kitaip tariant, Žemaitijoje, ir tapo tradicijų dalimi – minima, kaip persirengėliai vagia blynus nuo krosnies arba yra gražiuoju jais vaišinami“, – pasakojo docentas.
Tarpukario metais per Užgavėnes, pasak A. Vaicekausko, buvo populiaru valgyti paprastus miltinius blynus: blynus su obuoliais, kokius mėgstama kepti dabar, ar bulvinius blynus nebuvo populiaru gaminti. Tačiau mėgstami per visą keptuvę iškepti lietiniai ir paprasčiausi miltiniai blynai, kai kur – čirviniai. Taip pat atsiranda miltinių kepinių variantai: spurgos, žagarėliai ir t.t.
Kaip pagaminti įsimintinus ir autentiškus Užgavėnių blynus, papasakoti gali prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen. Pasak jos, svarbiausia, kad blynai būtų purūs. O tam visada gelbėja viena gudrybė: atskirai suplakti kiaušinių tryniai ir baltymai. Tokiu būdu baltymai susiplaka iki standžių putų, o tai suteikia blynams purumo.
Gaminant čirvinius blynus maisto ekspertė pataria pirmiausia sumaišyti šlapias ir sausas sudedamąsias dalis ir tik tuomet jas maišyti tarpusavyje. Geriausia, kad ingredientai būtų kambario temperatūros.
„Antra gudrybė, siekiant, kad blynai būtų purūs – dalį pieno atskiesti gazuotu vandeniu. Tiek gazuotas gėrimas, tiek iki standžių putų išplakti kiaušinių baltymai turi atsidurti tešloje prieš pat kepimą“, – teigia A. Rasmusen ir siūlo pasigaminti populiariuosius čirvinius blynus pagal šį receptą.
Čirviniai blynai
Jums reikės:
- 300 g miltų
- 3 vnt. kiaušinių
- 2 valg. š. grietinės
- 100 gr. sviesto
- 2 arbat. š. kepimo miltelių
- 1,5 arbat. š. vanilinio cukraus
- žiupsnelio druskos
- 2 valg. š. cukraus
- 1 st. pieno
Gaminimas:
- Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri.
- Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite.
- Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą.
- Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.
- Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus.
- Patiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.