Vaikų mityba mokykloje – namuose valgomo maisto atspindys
Kaip pasakoja vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys, pirmiausiai tėvai turėtų nurimti ir suprasti, kad ritmas, kuris dažnai vasaros metu išsibalansuoja, su mokslų metų pradžia savaime grįš į vėžes.
„Pamokų tvarkaraščiai ir vėl atsiradusi dienotvarkė padiktuos pusryčių, pietų ir vakarienės laiką. Kitas klausimas – ką vaikai valgys, o tai priklauso tiek nuo tėvų, tiek nuo mokyklos. Aš esu tos nuomonės, jog šiuo metu mitybos klausimas mokyklose yra pakankamai išspręstas ir piktnaudžiauti ten nėra didelės galimybės, tačiau tėvai, kurie yra suinteresuoti sveika vaiko mityba, turėtų pasirūpinti jų priešpiečiais ir užkandžiais. Pasaulinės tendencijos liudija, jog priešpiečių dėžutės yra idealiausia išeitis“, – įsitikinęs psichiatras.
L. Slušnys tikina, kad tai, ką mokykloje valgys vaikai, priklauso nuo to, kokias valgymo tradicijas puoselėja šeima.
„Vieni į dėžutę gali prikrauti daržovių, kiti – saldžių batonėlių. Pas mus dar yra gajus mitas, kad vaikas visuomet turi būti pavalgęs „į priekį“. Aš manau priešingai ir tėvams sakau, kad verčiau vaikas šiek tiek išalktų, nereikia dėl to nerimauti. Puiku, kai atžala, pajutusi alkį, po ranka gali rasti šį tą sveiko: obuolį, riešutų, duonos riekę, sūrio griežinėlį ar daržovių. Dar geriau, kai tėvai su vaikais patys aptaria, kas į dėžutę papuls kitą dieną, ko vaikas norėtų“, – mintimis dalijasi L. Slušnys.
Pašnekovas priduria, kad vaikams duoti laisvę ir vietoj priešpiečių įdėti pinigų, nėra pati geriausia mintis: „Kaip bebūtų, vaikus vis tiek veikia išorinė reklama, bendraamžių elgesys ir kiti veiksniai, todėl, tikėtina, valgykloje jis pirmiau pagalvos apie tai, kas skanu, o ne tai, kas sveika. Gerai, jei juntamas saikas, tačiau čia yra pavojinga riba“.
Ruošiant vaisius ir daržoves siūlo neprarasti fantazijos
Tuo tarpu prekybos tinklo IKI ekspertė Vilma Juodkazienė, kalbėdama apie priešpiečių dėžutės turinį, siūlo neprarasti žaismingumo: „Vaikai mėgsta valgyti akimis, todėl tėvai turėtų pasistengti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir įdomus. Pirmiausia siūlau pasitarti su vaiku, galbūt net susirašyti savaitės meniu. Vieną dieną gali dominuoti daržovės, kitą – vaisiai, toliau pieno produktai, sveiki sumuštiniai ir t.t. Taip bus atsižvelgiama į vaiko norus, o priešpiečių dėžutės suruošimas taps malonia bendra tėvų ir vaikų veikla per kurią nuo mažens bus ugdomi teisingi mitybos įpročiai“.
V. Juodkazienės įsitikinimu, jei vaikas atsisako valgyti daržoves, galbūt jas išmėginti jį paskatintų originalesnis pateikimas: „Supjaustykite morkas pinigėliais, agurkus plonomis juostelėmis, cukinijas ir salierus šiaudeliais, šalia įdėkite humuso indelį ir tai bus nuostabus užkandis. Įsitikinkite, kad pasirinktos daržovės nepakeis spalvos, nesioksiduos. Ši taisyklė ypač galioja kalbant apie avokadus, tad juos geriau pjauti per pusę iš ryto, o išėmus kauliuką patepti abi puseles citrinų sultimis – tai apsaugos nuo pajuodavimo. Taip patiektą avokadą, jei pastarasis gerai sunokęs, vaikas gali valgyti šaukšteliu“.
Vaisius, maisto ekspertės siūlymu, kartais galima dėti ne pilnus, o pjaustyti ir iš jų gaminti salotas, pagardintas, pavyzdžiui, medaus ar natūralaus jogurto padažu. Kalbant apie pieno produktus, V. Juodkazienė siūlo nevengti natūralų jogurtą gardinti įvairiais priedais: džiovintais vaisiais, medumi, ispaninio šalavijo ar moliūgų sėklomis bei kitais sveikais pagardais. Toks užkandis bus maistingas ir sotus, taip pat patraukliai atrodys. Jei vaikai labai mėgsta sumuštinius, ekspertė rekomenduoja rinktis viso grūdo baltos ar juodos duonos riekę, aptepti ją varške arba avokadų užtepu bei gardinti pasirinktomis daržovėmis, griežinėliu kumpio ar sūrio.
Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalinasi kūrybingomis receptų idėjomis priešpiečių dėžutei.