Svarbiausia – atrinkti uogas
V. Juodkazienės teigimu, lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes ir šaltuoju metu laiku jas valgyti vis dar labai populiarus. Įvairių apklausų statistika rodo, kad uogienes namuose verda kone kas antras lietuvis.
„Tinkamai paruoštos uogienės tampa ne tik saldžiu, bet ir sveiku desertu, todėl jų nauda – akivaizdi. Dauguma žmonių įsitikinę, kad uogienių virimas – be galo ilgas procesas, tačiau taip tikrai nėra. Žinoma, patirtis ateina su laiku, tad jeigu pirmą kartą gyvenime mėginsite paruošti keletą stiklainių uogienės žiemai, susiraskite jau laiko patikrintą receptą, o svarbiausia – laikykitės jame pateiktų instrukcijų. Kai padarysite pažangą ir sukaupsite būtinos patirties, galėsite pradėti eksperimentuoti su įvairių rūšių cukrumi, skirtingų skonių ir formų uogomis“, – sako maisto ekspertė.
Tikrai skanią uogienę, pasak V. Juodkazienės, galima išvirti tik iš vienodai sunokusių vaisių ir uogų.
„Jei uogos nevienodai sunokusios, jų virimo laikas bus skirtingas. Tai reiškia, kad kol išvirs neprinokusios uogos, prinokusios jau praras formą ir sukris į košę. Taigi konsistencija bus nevienoda. Uogienę virkite tik iš šviežių, vienodai sunokusių uogų ir vaisių. Uogienė būna skani tik iš nesunokusių abrikosų, graikinių riešutų ir agrastų“, – pataria maisto ekspertė.
Be cukraus – nėra ir uogienės
V. Juodkazienės teigimu, cukrus – viena iš svarbiausių uogienės sudedamųjų dalių, todėl, jį renkantis uogienės gamybai, itin svarbu nepamiršti patikrinti jo kokybės.
„Jeigu uogienės gamybai naudojate paprastą cukrų, tuomet patarčiau rinktis nerafinuotą cukrų, kuris verdant putoja nestipriai. Taip pat, jeigu norite pilti mažiau nei įprastai cukraus, virdami uogienes galite rinktis specialiai joms skirtą cukrų – tokiu atveju uogienė bus ne tokia saldi ir greičiau sutirštės“, – pataria maisto ekspertė ir pastebi, kad norint, jog uogienė būtų gražios spalvos, kvapni ir gardi, reikia jos nepervirti ir virti ant labai mažos kaitros
Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė savo ruožtu teigia, kad pagrindinis uogienių komponentas – uogos – svarbiausiai turi būti šviežios.
„Paprastai daržovių, vaisių ir uogų šaldymo sezonas prasideda gegužės pabaigoje ir tęsiasi iki rugpjūčio mėnesio. Tai matome iš įvairios talpos šaldymo indelių pardavimų. Tuo metu konservavimo sezonas prasideda kiek vėliau, tačiau ir trunka ilgiau – iki pat rugsėjo pabaigos. Šiuo laikotarpiu daugiausiai parduodame vynuogių – 2,5-3 tūkst. tonų. Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse parduodamos uogos atitinka aukštus kokybei keliamus kriterijus ir pirkėjai tą vertina, todėl, jei ankščiau buvo įprasta uogas dažniau pirkti turguje, tai dabar tas požiūris keičiasi“, – pastebi B. Čaikauskaitė.
Maisto ekspertė dalijasi paprastai pagaminamais netikėto skonio uogienių receptais, kuriomis galėsite gardžiuotis žiemai atėjus.