MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad tai – vienas įspūdingiausių, bet kartu ir vienas paprasčiausių patiekalų, rašoma atsiųstame pranešime. Tiesiog jį ruošiant reikia būtinai laikytis tam tikrų taisyklių.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad vasarą visada išauga perkančiųjų didkepsniui tinkamą jautieną. Tačiau tai daugiausia seni klientai, kurie jau seniai yra atradę, koks puikus dalykas yra šis patiekalas.

„Besidominčių naujokų visada yra, bet nedaugelis vis tik pasiryžta išmėginti naujovę, kiti vis atidėlioja arba taip ir neišdrįsta. Užtat tie, kurie išbando, sugrįžta dar ir dar kartą. Mes patariame žmonėms, aiškiname, kam kokia mėsa geriausiai tinka, kaip geriausiai ją paruošti ir panašiai“, – pasakojo jau 15 metų turguje jautiena prekiaujanti Eugenija.

Pasak jos, dabar po truputį vis labiau populiarėja ir aviena, kurią taip pat galima kepti ant žarijų. Pavyzdžiui, šonkauliukus arba nugarinę.

Didkepsniui ji dažniausiai rekomenduoja jautienos vidinę išpjovą arba nugarinę, geriausia su riebaliuku, tuomet kepsnys būna minkštesnis.

„Skanų ir gerą didkepsnį iškepti reikia tik kelių dalykų: geros jautienos, stiprios ugnies, druskos ir pipirų, alyvuogių aliejaus. Jautieną geriausia rinktis nugarinę ar išpjovą, idealu būtų, jei mėsa būtų jau brandinta, tuomet ji dar minkštesnė ir skanesnė“, – pasakojo I. Juciūtė.

Ji pabrėžė, kad mėsa prieš kepant būtinai turi būti kambario temperatūros. Kepamos mėsos storis turėtų būti ne plonesnis kaip per 2 pirštus. Prieš kepant aliejumi reikėtų ištepti arba mėsą, arba grilio groteles.

„Didkepsnius vasarą galima kepti lauke grilyje, jei su oru nepasisekė, iškepsite puikius didkepsnius ir grill keptuvėje. Geram kepsniui iškepti reikia karščio. Įkaitinkite grilį iki 250 C. Nedėkite ant tiesioginės ugnies, palaukite, kol malkos ar anglys sudegs ir liks tik gerai įkaitusios žarijos. Į keptuvę mėsą dėkite tik tuomet, kai keptuvė bus labai gerai įkaitusi ir iš jos jau rūks dūmelis. Tuomet mėsos paviršius greitai užsitraukia ir sultys lieka viduje. Jei temperatūra per žema, sultys išsiskiria ir mėsa keptuvėje troškinasi“, – patarimais dalijosi tinklaraštininkė.

Svarbiausia taisyklė: neperkepti! Kepamą mėsą nuolat reikėtų tikrinti dviem pirštais. Kuo ji sunkiau spaudžiasi, tuo mėsa kietesnė, vadinasi, daugiau kepti tikrai nebereikia. Jei norite vidutiniškai iškepusio didkepsnio, kepkite po 3 min. iš abiejų pusių, jei visiškai iškepusio – kepkite po 5 min.

„Iškeptą mėsą palikite ant stalo „pailsėti“ iki 5 min., tuomet kepsnys bus daug sultingesnis. Gardinkite druska ir pipirais tik iškepusius kepsnius. Iškeptą mėsą galite paskaninti ir gabalėliu sviesto“, – sakė I. Juciūtė.

Patiekti didkepsnius geriausia su daržovėmis, kurias irgi galima apkepti ant grilio. Iš daržovių galima suverti iešmelius.

„Keptuvėje ar ant grilio galite uždėti kekinių pomidorų, apšlakstykite juos aliejumi ir pagardinkite stambia druska. Kelias minutes pakepkite – ir tobulas garnyras didkepsniui garantuotas!“ – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)