Iš Žemaitijos kilusi 72 m. ponia Biruta sako patiekalus iš bulvių dažnai gaminanti ir labai juos mėgstanti. „Bulvės – pagrindinis mano naudojamas garnyras. Šias daržoves valgome kiekvieną dieną – nuo bulvių košės iki gruzdintų bulvyčių. Galimybės – beribės. Legendos sako, kad mane mama rado bulvių lauke“, – šmaikštauja kalbinama.
O neturint laiko cepelinams Biruta kviečia pasigaminti bulvių virtinukus su varške, kuriems reikia virtų daržovių.
Prie virtų bulvių virtinukų gardžiausias padažas, pasak p. Birutos – grietinės ir sviesto. Tiesa, močiutė įspėja – bus taip gardu, kad rizikuojate persivalgyti. Žinoma, visada galima paruošti savo mėgiamą padažą.
Paklausus, ar yra koks patarimas, kaip paruošti kukulius, kad jie pavyktų ir būtų itin gardūs, B. Stankevičienė atsakė: „Maistą reikia gaminti su meile – tada ir skonis geresnis, ir jaukesnė atmosfera tarp valgytojų. Taip gamindavo mano mama – mylėdama maistą. Iš jos išmokau labai daug ir visada būsiu jai už pamokas dėkinga.“
Bulvių virtinukai su varške
Reikės:
Tešlai:
0,5 kg virtų bulvių
0,2 kg maltos varškės
2-3 šaukštai bulvių krakmolo (ir šiek tiek kukuliams apvolioti)
1-2 kiaušiniai
1/8 a. šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
1 didelis šaukštelis krapų
Padažui:
1 šaukštas sviesto (arba pagal skonį)
2 šaukštai grietinės (arba pagal skonį)
Žiupsnelis druskos
Paruošimas:
1. Bulves sumalkite ir sumaišykite su kitais tešlai skirtais ingredientais.
2. Suformuokite kukulius. Kukulius pavoliokite krakmole.
3. Užvirkite vandenį, įdėkite druskos.
4. Įdėkite kukulius į vandenį ir virinkite apie 3-4 minutes arba kol jie išvirs.
5. Ištirpinkite visus padažo ingredientus virš mažos ugnies.
6. Supilkite padažą ant kukulių ir mėgaukitės!
Skanaus!