„Noras numesti svorio yra gana dažnas, tačiau pasirinkus netinkamus metodus žmonės nemato rezultato ir neįgyvendina tikslo. Apžvelgsiu, kokios priežastys tai lemia“, – sako patyrusi dietistė V. Kurpienė.

Tikima stebuklais

„Norime rezultato be pastangų. Maisto papildai lieknėjimui žada stebuklus, o ir atsiliepimai žavi. Tačiau realybė yra šiek tiek kitokia. Dalis tokių priemonių neveikia, ypač jei perkama internetu iš neaiškaus gamintojo, susižavėjus suklastotais atsiliepimais. Ir man yra nutikę, kai pavogus mano nuotraukas buvo sukurptos neva mano rekomendacijos – tokių istorijų su įvairiais žymiais žmonėmis yra daugybė, deja, sugaudyti apgavikus institucijoms nepavyksta“, – pasakoja V. Kurpienė.

Tokiais atvejais, pasak dietistės, neaiškios sudėties papildai geriausiu atveju neveikia, o blogesniu gali padaryti ir nepataisomą žalą sveikatai.

„Dalis lieknėjimo papildų yra efektyvūs ir sveikatai stipriai nekenkia, bet... tik trumpu laikotarpiu, tik tol, kol naudojate. Ar prieš pirkdami pagalvojote, o kas bus po to, kai nustosite naudoti?“ – skatina pagalvoti.

Vaida Kurpienė

Dietistė pasakoja, kaip veikia lieknėjimo papildai. „Vieni papildai tiesiog išvaro iš organizmo skysčius, svoris sumažėja, bet tik skysčių sąskaita, o riebalai netirpsta, jų lieka tiek pat. Pasekmės – labai skaudžios: dehidratacija, sutrikusi elektrolitų pusiausvyra ląstelėse. Kiti papildai suriša riebalus, ima trūkti vitaminų A, E, D ir K, prasčiau pasisavina daugelis kitų mums reikalingų medžiagų“, – sako V. Kurpienė.

Kiti natūralūs papildai išsipučia skrandyje taip suteikdami sotumą. Tačiau tol, kol žmogus juos vartoja. O kas po to, klausia puslapio sulieknek.lt autorė.

„Gal geriau nors šiek tiek pakeisti savo mitybą, atrandant naujus, jums skanius ir sočius receptus ir taip be brangių papildų gauti puikų rezultatą ir dar puikesnę sveikatą? O sutaupytus pinigus skirti naujai suknelei ar kelionei“, – svarsto dietistė.

Vieno produkto galia

Jei kada nors bandėte mesti svorį, tikriausiai jūsų akis bus užkliuvusi už vieno produkto dietos. Viena tokių – grikių dieta, kuri yra labai populiari, o žadami rezultatai pasiekiami stulbinamai greitai.

„Tokios dietos efektyvios irgi tik tol, kol laikaisi. Rezultatai puikūs tą savaitę“, – įspėja dietistė ir vardija, kas laukia po tokios dietos.

grikiai

Pasekmės:

  • suardyti keli kilogramai raumenų masės, kurią sunku atstatyti. O būtent ji daugiausia degina kalorijas, kai sėdime ar gulime;

  • padidėjęs alkis ir sumažėjęs sotumo jausmas;

  • sulėtėjusi medžiagų apykaita;

  • jei svoris krito labai greitai, tai dar ir elektrolitų pusiausvyra bus sutrikusi, kuri svarbi mūsų organizmo atsparumui įvairioms ligoms.

„Valgydami vien tik grikius su kefyru nebūsite nei sotūs, nei laimingi. Svoris nukris, bet trumpam, ir sugrįš su kaupu. Tikiu, kad jūs norite numesti ilgam, ne savaitei“, – viliasi V. Kurpienė.

Spalvota ir saldi kokteilių dieta

„Atsargiai su sveikuoliškais kokteiliais! Pusryčiams – vitaminų gausus tirštas bananinis kokteilis su špinatais, vietoj pietų jūsų stiklinėje tango šoka obuolys ir burokėlis, o vakarienei – „lengvas“ jogurtinis uogų kokteilis? Atsargiau! Tokių kokteilių galima net perdozuoti“, – perspėja.

Pasak V. Kurpienės, trinti kokteiliai ir kitas trintas maistas yra geras pasirinkimas bėgiojantiems maratonus arba propaguojantiems kitas ištvermės sporto šakas, taip pat norintiems priaugti svorio arba dėl kokių nors sveikatos problemų negalintiems suvartoti daugiau maisto, pavyzdžiui, sunkiai sergant.

Vaida Kurpienė

„Šiais laikais esame daug mažiau fiziškai aktyvūs, o viename kokteilyje yra didžiulis kiekis cukrų. Iš sutrintų vaisių jie įsisavinami daug greičiau negu iš vaisių, kurie ir taip yra natūralus gamtos desertas. Išgėrę tokių kokteilių greit išalkstama, o vienoje nedidelėje jų porcijoje gali būti net 500 kcal – tai yra vidutinio amžiaus suaugusios moters pietų dozė.

Dažnai mąstoma: kas čia tokio, juk įdėjau tik vieną bananą ar obuolį, dar įmečiau kokių nors sėklų. Vidutinio sudėjimo ir amžiaus nesportuojančiai moteriai užkandžiui rekomenduojamas vos vienas vaisius“, – patikslina knygų apie lieknėjimą autorė.

Ir kviečia užduokite sau šiuos klausimus:

  • Kiek vaisių viename kokteilyje?

  • Kiek kilokalorijų turi kiti priedai?

  • Kuriam laikui gaunamas sotumas? Kada vėl norite valgyti?

  • Ką dabar apie nekaltą kokteilį galvojate?

Tai, kas tinka vienam, gali visiškai netikti kitam, sako V. Kurpienė. Tad jei ilgalaikių rezultatų nėra, verta ieškoti klaidų, kurias ištaisius pasekmė dings pati.

Per įkrovos dienas valgo viską ir daug

„Kai pradedate laikytis dar vienos stebuklingos dietos, dažnai palaiko mintis, kad jau tuoj tuoj galėsite kaip reikiant atsigriebti – kartą per savaitę laukia įkrovos diena (cheat day). Tai diena, kai galima pamiršti taisykles ir valgyti viską, ko ir kiek norisi.

Tokią dieną išpopuliarino sportininkai, kurie laikosi labai griežtos dietos ir kuriems tokia „laisva diena“ būtina emocinei sveikatai. Tačiau paprastai jų paros kalorijų kiekis siekia 5-10 tūkstančių kalorijų. Palyginkite – vidutinės nesportuojančios moters paros poreikis yra 1400–1800 kcal“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Valgymas

Ir pastebi, kad 200 g torto gabaliukas (1000 kcal), apsilankymas greito maisto restorane (2000 kcal) vienam ir kitam – ne tas pats. Tokia įkrovos diena gali nubraukti ir kelių savaičių pastangas.

„Užuot sekę sportininkų pavyzdžiu, apdovanokite save kitaip – tiesiog išsirinkite savo mėgstamą, bet mažai vertingą patiekalą ar desertą ir jį kartą per savaitę suvalgykite ramiai, pasimėgaudami kiekvienu kąsneliu“, – pataria.

Ti neturės poveikio nei svoriui, nei sveikatai, bet suteiks džiaugsmo ir išsklaidys baimes dėl „netinkamo/ storinančio/ nesveiko“ maisto.

„Nėra maisto, kurio nebūtų galima valgyti, tik svarbu, kiek, kada ir koks kitas maistas sudaro jūsų racioną. Jokios dietos, griežtos detoksikacijos programos, savęs kankinimas niekaip nesusijęs su gera sveikata ar emocine būsena“, – pastebi dietistė Vaida Kurpienė.

Savo praktikoje daugiau kaip dešimčiai tūkstančių žmonių padėjusi pasiekti norimą svorį be jokių dietų, pakeisti kasdienius įpročius į sveikesnius ir draugiškesnius organizmui, Vaida Kurpienė dalyvauja gegužės 30–31 dienomis vykstančioje didžiausioje Baltijos šalyse inovacijų ir progreso konferencijoje „Login 2024“. Jos metu organizuojama ir ilgaamžiškumo konferencija „Longevity“, kur Vaida Kurpienė skaitys pranešimą „5 netikėtos mitybos taisyklės, kurios padės prailginti gyvenimą“.