Vandens someljė kursai trunka dvi savaites, jų programa – itin griežta ir disciplinuota. Labai dažnai kalbama tiek cheminėmis formulėmis, tiek biologiniais terminais, nepamirštant mineralinių medžiagų savybių, Europos Sąjungoje esamų reglamentų, žemės sluoksnių analizės bei begalės degustacijų. Natūralaus mineralinio vandens „UNIQA“ prekės ženklo vadovė Erika Šaltytė šiuos kursus baigė vienintelėje Europoje, Vokietijoje įsikūrusioje „Doemens“ akademijoje, kuri turi visas teises išduoti vandens someljė sertifikatus, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.
Vandens someljė kursai šiuo metu ypač populiarūs Azijos šalyse, bet matosi auganti tendencija ir Europoje. Minėtuose kursuose šį kartą dalyvavo keturi atstovai iš Europos: trys studentės iš Lietuvos, viena – iš Vokietijos, viena atstovė iš Dominikos Respublikos, nemaža dalis studentų iš Singapūro, taip pat Taivano, Tailando bei Honkongo. Visi susirinkę turėjo vieną ir tą patį tikslą – kuo daugiau sužinoti apie vandenį ir jo teikiamą naudą.
„Kadangi buvome žingeidūs, kiekvienas su savo jau turimomis žiniomis – naujos informacijos sėmėmės ne tik iš mokslų, bet ir vienas iš kito, dalindamiesi turima patirtimi“, – pasakojo Erika.
Vandens someljė vaidmuo
Yra manoma, kad vandens someljė dažniausiai atsakingas už mineralinio vandens parinkimą ir valgiaraščio sudarymą restoranuose, tačiau šis statusas įpareigoja daug svarbesniems darbams – dalintis turimomis žiniomis su visuomene, pasakojant koks svarbus mūsų gyvenime yra vanduo ir kiek jis daug mums gali duoti. Someljė kursuose studentai pirmiausia mokosi pažinti vandenį, į jį žiūrint cheminėmis formulėmis. Analizuojamos visos mineralinės medžiagos, jų savybės, poveikis organizmui, įsisavinimas bei, žinoma, kokia mineralinė medžiaga kokį skonį gali suteikti vandeniui. Daug dėmesio skiriama ir Europos sąjungos direktyvoms bei reglamentams, nes tiek šaltinio vanduo, tiek natūralus mineralinis vanduo visoje Europoje yra apsaugotas tuo pačiu įstatymu.
Analizuojami skirtingi mineraliniai vandenys, vykdomos aklos degustacijos, kurių metu reikia ne tik pasakyti, kokius pojūčius jaučiame, bet ir apibūdinti, kokie mineralai yra vandenyje ar koks tai konkretus prekės ženklas. Viena kursų dalių yra ir apie tai, kaip derinti vandenį su maistu ir kitais gėrimais. Tiesa, tai yra daugiau pramoginė dalis, be kurios, E. Šaltytės teigimu, negalėtume susidaryti savo skonių žemėlapio. Taip pat akiratį praplečia ir didelių vandens gamyklų lankymas, kuriose dalinamasi vandens kilmės istorija, išgavimo procesais bei įrangos aspektais.
„Visi vandens prekių ženklai pasaulyje yra išskirtiniai ir kiekvienas turi tik sau būdingų savybių. Po mokslų tas savybes identifikuoti ir išskirti yra unikalus gebėjimas, tikrai praversiantis ateityje“, – savo įžvalgomis dalinosi vandens someljė E. Šaltytė.
Kursų metu dalyviams reikia ne tik klausytis, bet ir nemažai mokytis, vėliau visų laukia penkių dalių egzaminas bei namų darbų pristatymai.
„Su teorine dalis sekėsi puikiai, bet visgi juslinė analizė, pasirodo, yra mano arkliukas. Šių kursų metu supratau, kad turiu ganėtinai neblogai išlavintą receptorių pojūtį“, – juokėsi Erika.
Pasak jos, vandens someljė kursams specialaus išsilavinimo nereikia – užtenka norėti tobulėti.
„Esu baigusi maisto chemijos ir technologijos bakalaurą, po to studijavau marketingo magistrą. Chemijos studijų metu įgytos žinios mokymuose padėjo dar giliau pažvelgti į vandens sudėtį iš vidaus. “, – sakė pašnekovė.
Tiesa, kalbėdama apie savo kelią ir tapimą vandens someljė, ji pripažino, kad teko apsišarvuoti kantrybe – kursų teko laukti trejus metus.
„Kai jau turėjau sėsti į lėktuvą ir skirsti į mokymus, pasaulis susidūrė su pandemija ir viskas buvo uždaryta. Tačiau šie trys laukimo metai man davė daug, per tą laiką dar labiau užaugau kaip asmenybė, įgijau dar daugiau žinių apie vandenį, kas kursuose labai padėjo“, – pasakojo Erika.
Vanduo ir maistas
Kaip žinoma, vanduo kūnui yra labai svarbus, jis daro įtaką sveikatai, psichologinei žmogaus būsenai, jo trūkumas turi įtakos ir kiekvieno nuotaikai. Tiesa, niekada nelaukite, kada pradės troškinti, vandenį reikia gurkšnoti nuolat, mažais kiekiais, o rytus privalu pradėti su vandens stikline, tokiu būdu nesukelsime organizmui streso. Tačiau vanduo gali būti ne tik kaip troškulio malšintojas, bet ir puikus palydovas renkantis maistą – vanduo tikrai gali paveikti patiekalo skonį.
Kokios temperatūros vandenį gerti
Dietistė, mitybos specialistė Vaida Kurpienė pastebi, kad vanduo yra gyvybiškai būtinas kiekvienam iš mūsų. Vanduo padeda vitaminams ir mineralams patekti į ląsteles, o iš jų organizmui padeda pašalinti nebereikalingas medžiagas. Jei trūksta skysčių, visos organizmo funkcijos ima trikti.
„Kai jaučiate troškulį, ypač karštą dieną, nepulkite gerti šalto vandens. Geriausiai atgaivins kambario temperatūros vanduo, tad buteliuko nedėkite į šaldytuvą. Kuo aplinka šiltesnė, tuo šiltesnį vandenį reikėtų gerti. Vandenį geriau gerti prieš maistą. Išgerkite stiklinę kambario temperatūros vandens prieš pusryčius, pietus ir vakarienę, o jei norisi valgio metu, taip pat būtinai atsigerkite. Geriausia vandenį gerti mažais gurkšneliais, nes signalizuodamas troškuliu organizmas praneša, kad geram virškinimui trūksta skysčių“, – sako V. Kurpienė.
Jei gersite šaltą vandenį, kraujas suplūs į skrandį, kad jį pašildytų. Dėl to galite pasijusti apsunkę, mieguisti, gali norėtis saldumynų, miltinių patiekalų ar kavos, kad tonizuotumėtės.
„Turintys rėmenį gali pajusti problemos paaštrėjimą, o tie, kas serga širdies ligomis, gali turėti ir rimtesnių bėdų“, – perspėja V. Kurpienė.