Pasak E. Sabonaitytės, labai svarbu valgyti įvairų, kuo mažiau apdorotą maistą, vengti pusfabrikačių, transriebalų rūgščių.
E. Sabonaitytės teigimu, sveikai maitintis būtina visus metus, o šaltuoju sezonu tai ypač svarbu.
Česnakai
Remiantis moksliniais tyrimais, česnakų vartojimas gali padėti koreguoti glikemiją, arterinį kraujo spaudimą, mažinti infekcijas. Kasdien suvalgant po pusę ar visą česnako skiltelę blogojo cholesterolio kiekį kraujyje galima sumažinti apie 9 proc.
Ciberžolėse gaudu skaidulų, mangano, geležies, kalio, vitamino C, taip pat biologiškai aktyvių medžiagų – kurkuminoidų, kurių pagrindinis yra kurkuminas. Kurkuminas yra stiprus antioksidantas, padedantis kovoti su laisvaisiais radikalais, taip pat mažinti uždegiminius procesus, trigliceridus ir bendrąjį cholesterolio kiekį. Tyrimų metu atskleista, kad vartojant kurkuminą pasireiškia teigiamas efektas gydant reumatoidinį artritą, osteoartritą. Daugiausia naudingų organizmui medžiagų galime gauti vartodami ekstraktą, nes jame yra didesnė kurkumino koncentracija.
Imbieras
Imbieras naudingas virškinimo sistemai, ypač norint sumažinti pykinimą. Dėl jame esančio gingerolio, pasižyminčio ypač stipriu priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu, imbieras gali prisidėti prie artrito ar reumato, hipertenzijos, cukrinio diabeto ar net onkologinių ligų gydymo, taip pat manoma, kad gali padėti kontroliuoti senėjimo procesus.
Jau daugybę metų žalioji arbata laikoma sveikatos šaltiniu. Dėl joje esančių polisacharidų, polifenolių, katechinų, iš kurių ypač svarbus epigalokatechingalatas (EGCG), veikiantis kaip stiprus antioksidantas, ir kitų naudingųjų medžiagų, žalioji arbata pasižymi priešuždegiminiu, antibakteriniu, priešvėžiniu ir imuninį atsaką stiprinančiu poveikiu.
Mikrodumbliai
Mikrodumbliai dažnai vadinami supermaistu. Jie yra puikus vitamino A, cinko, geležies, fosforo, magnio, taip pat B grupės vitaminų, kuriuose yra būtinųjų aminorūgščių, šaltinis. Dėl antimikrobinio, antibakterinio, priešvėžinio poveikio mikrodumbliai yra naudingi norint išvengti ligų. Remiantis moksliniais tyrimais, vartojant mikrodumblius pastebimas didesnis antikūnų skaičius, taip pat jie gerina žarnyno sistemos veiklą, padeda šalinti toksinus.
Lengviausiai mityboje pritaikoma auksinė chlorelė – šios rūšies mikrodumbliai yra neutralaus skonio ir kvapo, todėl jais paprasta gardinti kasdienius patiekalus. Jų sudėtyje yra daug reikalingų maisto medžiagų, vitaminų, mineralų, amino rūgščių ir omega-3 riebalų rūgščių, taip pat daugiau nei 30 proc. baltymų. Palyginti su jautiena, kurioje paprastai yra apie 25 proc. baltymų, ar su žuvimi, kurioje yra nuo 18 iki 29 proc. baltymų, tai – baltymų daug turintis maisto šaltinis.
Tai – vieni populiariausių ir naudingiausių riešutų. Jie pasižymi antioksidaciniu poveikiu, juose gausu gerųjų riebalų rūgščių, baltymų, skaidulų ir organizmui būtinų mikroelementų, tokių kaip magnis, geležis, kalis, kalcis, cinkas, folio rūgštis, vitaminas E bei B ir kitų naudingųjų medžiagų.
Vaisiai ir daržovės
Kasdien turėtume suvalgyti bent 400 gramų daržovių ir vaisių, jų įtraukimas į mitybą gali padėti išvengti kardiovaskulinių, onkologinių ir kitų lėtinių ligų. Šie produktai turi karotenoidų, flavanoidų, vitamino C, prisidedančių prie imuniteto stiprinimo.
Imunitetui stiprinti ypač tinka kopūstinės daržovės, tokios kaip brokoliai, kuriuose gausu antioksidantų, vitamino C ir kitų naudingųjų medžiagų, o tai padeda išvengti onkologinių ligų ir cukrinio diabeto. Batatai taip pat išskiriami kaip imunitetą stiprinančios daržovės – juose gausu beta karoteno, vitamino A, tirpių ir netirpių vandenyje skaidulų. Imunitetui taip pat naudingi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių turintys kiviai, juose gausu vitamino C ir E.