Prieš kokius 500 metų Lietuvoje laktozę toleravo daugiau žmonių nei šiandien – tyrimai rodo, kad bent trečdalis suaugusių žmonių mūsų šalyje šiais laikais netoleruoja laktozės. Kitaip tariant, dėl šios priežasties mūsų protėviai galėjo gerti termiškai neapdorotą pieną ir nepatyrė „genetinio spaudimo“ perdirbti jį į sūrius, turinčius mažiau laktozės – taip mūsų maisto kultūroje įsitvirtino varškės sūris. Kol mokslininkai šiandien aiškinasi evoliucijos eigą, gamintojai ir prekybininkai siūlo alternatyvas tiems, kurių organizmai neįsisavina ar sunkiai įsisavina laktozę.
Pranešime spaudai rašoma, jog vis daugiau pirkėjų atranda pieno produktus be laktozės, kurie, beje, puikiai tinka ir laktozę toleruojantiems. Populiariausio 1,5 proc. riebumo pieno be laktozės pardavimai šiemet prekybos centre padidėjo 35 proc. Pirkėjai gali rinktis įprastus pieną ar sūrį, iš kurių pašalinta laktozė, arba alternatyvas. Sparčiai populiarėja įvairūs augaliniai gėrimai: migdolų, avižų, ryžių, sojų, kokosų, lazdyno riešutų, netgi kanapių sėklų gėrimai pakeičia tradicinį pieną. Vis daugiau pirkėjų atranda ir tofu – iš sojų varškės gaminamą sūrį, neturintį laktozės, kuris Kinijoje jau gaminamas daugiau nei 2 tūkst. metų.
„Besiplečiantis asortimentas yra naudingas ne tik laktozės netoleruojantiems, bet visiems, nes suteikia galimybę atrasti naujų skonių. Pavyzdžiui, šiemet išplėtėme migdolų gėrimų pasirinkimą, jų pardavimai per pusmetį, palyginti su pernai, išaugo apie 60 proc. Kitas stulbinamai populiarus ingredientas – kokosai, iš jų pagamintų augalinių gėrimų pardavimai per metus paaugo daugiau nei du kartus“, – skaičiuoja Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.
Netoleruojantys laktozės gali rinktis ir jos mažiau savyje turinčius sūrius – parmezaną ar kitą kietą sūrį, pavyzdžiui, britų pasididžiavimą – čederį.
„Ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, todėl žmonėms, netoleruojantiems laktozės, svarbu žinoti, kad daug laktozės yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, varškės sūryje. Tokie žmonės geriau toleruoja rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę“, – sako dietistė Vaida Kurpienė.
Pasak dietistės, kūdikiai ir maži vaikai puikiai toleruoja laktozę, tačiau apie ketvirtuosius amžiaus metus ją skaidančių fermentų žarnyne sumažėja. Suaugusių asmenų apie du trečdalius puikiai toleruoja laktozę, o mažiau kaip trečdalis – ne. Tačiau ir netolerancijos lygis stipriai skiriasi: vieni visiškai negali vartoti laktozės turinčių produktų, o kiti gali suvartoti mažus kiekius rūgštaus pieno, kefyro ar varškės. Daugelis žmonių, kaip ir Lietuvoje, taip ir užsienyje mano, kad netoleruoja laktozės, tačiau tik dalis iš jų netoleruoja jos iš tiesų.
Jei netoleruojate laktozės, praėjus 30 min ar 2 val. po pieno ar jo produktų suvartojimo, galite pajusti pilvo pūtimą, pilvo dieglius, gali užkietėti viduriai ar, priešingai, galite pradėti viduriuoti, esant stipriai netolerancijai galite jausti pykinimą ar net pradėti vemti. Kai kurie asmenys tokių simptomų nejaučia, bet patiria nuovargį ar galvos skausmus. Simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo su maistu gautos laktozės kiekio ir laktozės netoleravimo lygio. Nustojus vartoti pieno produktus, simptomai paprastai išnyksta.
V. Kurpienė taip pat primena, kad laktozės gali būti ir tokiuose produktuose kaip sausos sriubos, duona, sausi pusryčiai, saldainiai, bulvių traškučiai ar net dešra: „Todėl rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes, o pajutę prieš tai išvardytus galimus laktozės netoleravimo simptomus, pasitarkite su gydytoju.“