Tiesa ta, kad mityba turi būti individualizuota, nes kas tinka vienam, nebūtinai tiks ir kitam, rašoma atsiųstame pranešime. Pasaulio sveikatos organizacija ir sveikatos specialistai pieno produktus priskiria prie sveiko maisto pasirinkimo, bet reikėtų žinoti, kokie požymiai rodo, kad pieno produktų jums reikėtų vartoti mažiau arba atsisakyti.

Vieniems nauda, kitiems – žala

Svarbiausia suvokti, kad vienam žmogui tam tikras maisto produktas gali būti naudingas, o kitam kenksmingas.

„Dažnai žmonės skundžiasi, kad suvalgę tam tikros rūšies produktų jaučiasi blogai. Vieniems sutrinka virškinimas, kitiems skauda galvą, trečius po dienos išberia ar atsiranda baltų spuogų. Ką daryti, kad to nebūtų? Atsakymas paprastas – nevartoti maisto produktų, kurie sukelia bet kokias neigiamas organizmo reakcijas, net jei tas maisto produktas pripažintas kaip sveikas. Jums jis kenkia“, – sako mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.

Taip ir su pieno produktais. Pienas ir jo produktai vieniems žmonėms tinka, kitiems – ne. Reikėtų suprasti ir tai, kad nors piene yra kalcio, bet organizmas jį pasisavina ne visada. Dažnai taip gali neįvykti, jei trūksta, pavyzdžiui, vitamino D. Štai pavyzdžiui, net duodami vaikui šokoladinį varškės sūrelį tėvai galvoja, kad elgiasi gerai, nes tai kalcio šaltinis, bet supraskite – tai tiesiog desertas ir tikrai ne pats palankiausias sveikatai, kai cukrų kiekis 30 g/100 g.

„Mes esame skirtingi – turime savo genofondą, savo fermentų kiekį, įpročius – į visa tai pirmiausia ir turėtume atsižvelgti. Geriate pieną, valgote mėgstamus pieniškus produktus ir jaučiatės puikiai – valgykite ir toliau – jums tai sveika. Piene ir jo produktuose yra naudingų maistinių medžiagų: vitaminų B12, riboflavino, biotino, D, kalcio ir kt. Tačiau jei suvalgę pieno ar jo produktų pasijuntate negerai – atsiranda pilvo pūtimas, raižymas, gurguliavimas, viduriavimas, pirmiausia rinkitės pieniškus produktus, turinčius mažesnį laktozės kiekį (kefyrą, varškę, sūrį). Jei prastai jaučiatės suvalgę ir pastarųjų, tuomet kreipkitės į gydytoją – galimas laktozės netoleravimas“, – apie galimus sveikatos sutrikimus perspėja dietologė Kristina Kurganovienė.

Pieno cukraus laktozės netoleravimas

Laktozė, kuri nėra absorbuojama plonajame žarnyne, greitai keliauja į storąjį – čia ją žarnyno bakterijos skaido į trumpąsias riebalų rūgštis (acetatą, butiratą ir propionatą) ir vandenilio dujas.

„Jei didelis laktozės kiekis yra neabsorbuojamas plonajame žarnyne, šie fermentacijos produktai ir nesuskaidyta laktozė sukelia laktozės netoleravimo simptomus. Žmonės, turintys mažesnį fermento laktazės kiekį ir nuolat vartodami laktozę, laikui bėgant gali prisitaikyti – sumažėja laktozės netoleravimo požymiai“, – teigia dietologė.

Pieno cukraus laktozės netoleravimas pasireiškia, kai organizmas nesintetina fermento laktazės, kad suvirškintų pieno cukrų laktozę. Tada gali atsirasti nemalonių simptomų, pavyzdžiui, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, viduriavimas.

„Alergija, t.y. imuninė organizmo reakcija, pasireiškia dėl piene esančių baltymų. Todėl, jei esate alergiškas, net suvartojęs pieno produktų be laktozės, neigiamos organizmo reakcijos – bėrimo, odos išsausėjimo, gleivių – neišvengsite. Jei jūs ar vaikas peršalęs, sloguoja, tai tuo laikotarpiu venkite pieno produktų, kad jie neskatintų papildomai gleivių išsiskyrimo“, – pataria R. Bogušienė.

Jei išbėrė, atsirado dermatitinių dėmių, oda išsausėjo, atkreipkite dėmesį, ar tai nebus pieno produktų pasekmė, šiuo atveju – alergija pieno baltymui. Jei kamuoja dažnos slogos, tai irgi ženklas, kad galimai tai – alergija.

„Ar visi turi vengti laktozės, rinktis pieno produktus be laktozės? Tikrai ne. Tai jau daugiau perdirbti pieno produktai ir jie galimi vartoti tik netoleruojantiems pieno cukraus, o sveikam žmogui geriau rinktis gryną produktą, kurio struktūra nepakeista. Žinoma, svarbi sąlyga nesirinkti stipriai saldintų ar sūdytų pieno produktų, nes tai nėra palanku sveikatai. Jei nesate alergiškas pieno baltymui kazeinui ir toleruojate pieno cukrų laktozę, pavyzdžiui, jogurtą kasdieninėje mityboje rinkitės nesaldintą, graikišką, o jei norite deserto, tai irgi cukrų kiekį įsivertinkite, kad būtų ne daugiau 10 g/100 g cukrų.

Varškę, pieno produktus rinkitės pusriebius, nes tai sočiųjų riebalų šaltinis ir perteklinis šių riebalų vartojimas kenkia mūsų organizmus, gali būti susiję su širdies ir kraujagyslių ligomis ir mityboje nuo viso apie 30 proc. rekomenduojamo riebalų kiekio subalansuotoje mityboje, kad sotieji riebalai sudarytų ne daugiau iki 10 proc. Sūrį rinkitės tokį, kuriame druskos – iki 1,7 g arba įvertinkite dėdami į patiekalus, kad tai pasūdys galutinį patiekalą ir druskos nepridėkite papildomai“, – kaip pasirinkti pieno produktus, pasakoja R. Bogušienė.

Specialistė primena, kad pieno produktai sudaryti iš baltymų, riebalų, angliavandenių ir vitaminų, bet kaip ir kitus maisto produktus, juos reikia vartoti saikingai. Mitybos pagrindas yra augaliniai produktai, o gyvūniniai – rekomenduojama, kad mityboje sudarytų tik apie 20 proc. Ypač saikingai organizmas turi gauti gyvūninių baltymų, net ir iš pieno produktų, nes baltymų perteklius siejamas su šio laikmečio pagrindinėmis ligomis, tokiomis kaip vėžiniai susirgimai ir kt.

Pieno produktai vaikų mityboje

Laktozės netoleravimas retai pasitaiko tarp vaikų, jaunesnių kaip 6 metų, o su amžiumi jos dažnis
didėja. Tad pirmiausia būtina pažinti save, savo vaikus ir atsižvelgti į individualius poreikius. Jei reikalinga pagalba, rekomenduojama kreiptis į mitybos specialistus. Jei jau yra sveikatos sutrikimų, reiktų kreiptis į dietologus, kurie rekomenduotų mitybą pagal ligos pobūdį, paskirtų tam tikrą dietą.
Tačiau sveikam vaikui pieno produktai yra būtini.

„Pieno produktai įtraukti į knygą „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“, nes tai rekomenduojama sveikoje vaikų mityboje. Žinoma, nėra jo tiek daug, kaip būdavo ankstesniuose valgiaraščiuose, pavyzdžiui, reta košė virta piene, jos verdamos vandenyje. Tačiau gardinta sviestu arba ypač tyru alyvuogių aliejumi ir uogomis bei vaisiais. Tačiau, esant poreikiui ugdymo įstaigose taikyti pritaikytą maitinimą galime parengti individualius valgiaraščius alergiškiems ar laktozės netoleruojantiems vaikams,“ – sako R. Bogušienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)