Augalai paplito ne tik dėl lininio audinio naudos siuvant rūbus ir virves, bet ir dėl linų sėmenų poveikio sveikatai. Linų sėmenys – labai vertingas produktas, gausus mikroelementų, ląstelienos, mangano, magnio, fosforo, vario, seleno, geležies, vitamino B1, riebalų rūgščių omega-3, omega-6 ir antioksidantų.
Linų sėmenys pasižymi šiomis sveikatai naudingomis savybėmis:
• saugo nuo vėžio, diabeto ir širdies ligų;
• mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
• reguliuoja cukraus kiekį kraujyje;
• gerina virškinimo sistemos darbą;
• mažina kraujo spaudimą;
• gerina nervų sistemos veiklą;
• padeda sureguliuoti svorį;
• stiprina imunitetą;
• mažina kaulų retėjimo (osteoporozės) tikimybę.
Linų sėmenys ypač naudingi tiems, kurie skundžiasi virškinamojo trakto problemomis. Linų sėmenyse esančios medžiagos saugo žarnyną ir skrandį nuo sudirginimo, slopina uždegimus, mažina rūgštingumą, padeda audiniams regeneruotis ir funkcionuoti, gerina šalinimo sistemos veiklą. Linų sėmenys tiesiog nuramina visą virškinamąjį traktą.
Linų sėmenų pudingo receptai
Linų sėmenų pudingas su kiviais ir špinatais
Ingredientai:
- 200–250 ml migdolų, kokosų ar kito augalinio pieno*,
- 25–30 g linų sėmenų,
- 2 kiviai,
- saujelė špinatų lapų.
Paruošimas:
1. Vakare sumaišyti pieną su linų sėmenimis ir padėti į šaldytuvą;
2. Ryte supjaustyti kivius ir keletą kivių gabalėlių įdėti į stiklinės dugną (pasirinktinai);
3. Maisto plaktuvu suplakti pieną su sėmenimis ir kivius iki vientisos masės;
4. Papuošti linų sėmenimis, uogomis, vaisių gabalėliais.
*jeigu pilsite mažiau pieno – pudingas bus tirštesnis, jeigu daugiau – skystesnis.
Linų sėmenų pudingas su šilauogėmis ir bananais
Ingredientai:
- 200–250 ml migdolų arba kokosų pieno,
- 25–30 g linų sėmenų,
- 1 bananas,
- 60 g šilauogių, mėlynių (arba kitų mėgstamų uogų)
Paruošimas:
1. Vakare sumaišyti pieną su linų sėmenimis ir padėti į šaldytuvą;
2. Ryte supjaustyti bananus ir keletą griežinėlių įdėti į stiklinės dugną (pasirinktinai);
3. Maisto plaktuvu suplakti pieną su uogomis ir bananais iki vientisos masės;
4. Papuošti kokoso drožlėmis, linų sėmenimis, uogomis, vaisių gabalėliais.