Apsauga nuo žiemiškų ligų
Raugintos daržovės – tarsi šaltojo sezono supermaistas, kuriame yra visko, ko reikia norint apsaugoti organizmą nuo žiemos negandų. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, atvėsus orams ir sumažėjus mūsų fiziniam aktyvumui, į kasdienį meniu reikėtų įtraukti kuo daugiau raugintų daržovių dėl jų maistinių savybių ir organizmui teikiamų naudų.
„Raugintos daržovės pasižymi vitaminų, antioksidantų, skaidulų, vandens, o svarbiausia – prebiotikų ir probiotikų gausa, kurie padeda virškinimo sistemai įsisavinti maistines medžiagas, skatina gerųjų bakterijų gamybą ir kartu užtikrina, kad organizmas bus stiprus ir kovos su ligomis. Tai natūralus naudingų medžiagų ir vitaminų šaltinis, kurių mums taip trūksta žiemą“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.
Raugintos daržovės – ne tik garnyrui
Nežinantiems, kaip įtraukti raugintas daržoves į savo racioną, maisto poveikio sveikatai tyrėja siūlo atsižvelgti į šiuos dalykus.
„Pagalvokite, kokias daržoves labiausiai mėgstate, su kokiais kitais maisto produktais jas galėtumėte valgyti ir kaip organizmas priima raugintas daržoves. Įvertinę šiuos aspektus, raugintas daržoves į kasdienį mitybos racioną įtraukite palaipsniui. Galite pradėti nuo paprastų, lietuviškoje virtuvėje dažnai sutinkamų produktų, tokių kaip raugintas burokėlis ar agurkas“, – pataria A. Matulevičiūtė.
Specialistė priduria, kad vartojant raugintas daržoves reikia nepamiršti, jog svarbiausia – maisto įvairovė: „Rekomenduoju raugintų daržovių savo namuose turėti ne vieną skirtingą stiklainį ir jas derinti su įvairiais patiekalais. Raugintos daržovės gali būti patiekiamos tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas. Mėgindami daržoves integruoti į kasdienius patiekalus pasitelkite fantaziją, improvizuokite. Taip organizmas įsisavins visą puokštę skirtingų vitaminų ir maistinių medžiagų.“
Nuo virusų ginasi sultimis
Pirkėjų siekį aprūpinti organizmą naudingosiomis medžiagomis šaltuoju laiku pastebi ir prekybininkai. Pasak parduotuvių tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, atėjus žiemai, raugintos produkcijos pardavimai smarkiai išauga.
„Šaltuoju metų laiku pirkėjai noriai renkasi mažai kaloringas ir vitaminų prisotintas raugintas daržoves, kurias valgo vienas arba gardina kitus patiekalus. Pastebime, kad populiariausi pirkėjų pasirinkimai išlieka tradiciški – rauginti kopūstai ir šviežiai paraugti agurkai“, – teigia B. Čaikauskaitė.
Būdų, kaip įtraukti raugintas daržoves į savo valgiaraštį, yra ne vienas. Pasak B. Čaikauskaitės, sumanumo virtuvėje nestokojantys lietuviai itin pamėgo ir raugintų daržovių sultis, kurias derina tiek su skirtingais valgiais, tiek vartoja kaip vaistą nuo virusų.
„Pirkėjai sulčių pagrindu gamina sriubas, jomis gardina salotas ar geria vienas, taip bandydami apsisaugoti nuo peršalimo ligų“, – teigia B. Čaikauskaitė.