Vitaminų porcija dienos pradžiai

„Kiviai – daugiausiai maistinių medžiagų turintys vaisiai. Kiviuose yra dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinuose, todėl šį vaisių šaltuoju metų laikotarpiu vertėtų įsitraukti į savo maisto racioną“, – pranešime žiniasklaidai sako Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.

Paprasčiausias būdas valgyti kivius yra juos perpjauti per pusę ir šaukštu išskobti minkštimą. Ne mažiau populiarus būdas panaudoti šiuos vaisius – plakti glotnučius. Anksčiau glotnučiai būdavo laikomi dietiniu užkandžiu, tačiau dabar jie ypač vertinami dėl savo maistinių medžiagų ir organizmui naudingos vitaminų gausos, o ryte juos renkasi net ir tie, kurie paprastai pusryčių nevalgo.

„Glotnučiai tampa vis populiaresniu pusryčių pasirinkimu. Tai ne tik užtikrina gerą dienos pradžią, suteikia energijos, bet ir padeda aprūpinti organizmą svarbiais vitaminais ir mineralais, o taip pat ir pasimėgauti nuostabaus skonio gėrimu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Pusryčiai pagal savo skonį

Glotnučių gamyba – puiki vieta eksperimentuoti ir panaudoti tuos produktus, kuriems esate neabejingi. Čia dera skirtingi vaisiai, uogos, daržovės, įvairios sėklos, riešutų sviestas ar medus, avižos, jogurtai.

Jei norite tirštesnio kokteilio, įdėkite kelis šaukštelius avižinių dribsnių – jie ne tik suteikia didesnį sotumo jausmą, bet ir pasižymi didesniu skaidulų kiekiu. Į kokteilį galima įberti ispaninių šalavijų (chia), moliūgų sėklų, kadangi jos praturtintos antioksidantais, geležimi ir kalciu. Norintiems saldesnio kokteilio varianto, vietoje cukraus – pagardinkite šaukšteliu medaus, kokosų drožlėmis, riešutų sviestų ar mėgstamu jogurtu.

„Vienas populiariausių glotnučių ingredientų – kivis. Kiviai yra labai universalūs, kadangi jie dera prie kitų vaisių ir daržovių savo skoniu. Glotnutį su kiviais galite lengvai pasigaminti ir savo virtuvėje. Tereikia vos kelių ingredientų: kivio, banano, graikiško jogurto, medaus. Vaisius gerai nuplaukite, nulupkite jų žievelę. Sudėkite į trintuvą, įdekite kelis šaukštus graikiško jogurto ir paskaninkite šaukšteliu medaus. Viską gerai sutrinkite, įsipilkite į stiklinę ir mėgaukitės“, – pranešime pasakoja J. Sabaitienė ir dalijasi dar trimis lengvai paruošiamais glotnučių su kiviais receptais.

Glotnutis su kiviais ir obuoliais

Jums reikės:

1 obuolio
1 kivio
1 banano
2/3 puodelio šviežių špinatų

Gaminimas:

Vaisius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite juos į trintuvą. Sudėkite špinatų lapus. Įpilkite 2 puodelius vandens arba tiek, kad apsemtų vaisius ir gerai sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite į stiklines ir mėgaukitės puikiu skoniu.

Glotnutis su kiviais, špinatais ir mėlynėmis

Jums reikės:

1 puodelio pjaustytų kivių
1 puodelio mėlynių, geriausia šaldytų
1 puodelio migdolų pieno
1 puodelio mažųjų špinatų
1 a. š. šalavijų sėklų

Gaminame:

Vaisius nuplaukite. Špinatus, migdolų pieną, vaisius ir šalavijo sėklas sudėkite į trintuvą. Viską gerai sutrinkite, kol mišinys taps vientisas. Supilkite kokteilį į stiklines ir iš karto mėgaukitės.

Glotnutis su kiviais ir ananasais

Jums reikės:

1 puodelio susmulkintų ananasų
2 kivių, nuluptų ir susmulkintų
1 puodelio apelsinų sulčių

Gaminame:

Vaisius nuplaukite. Nulupkite vaisių odeles ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei norite, įdėkite kelis gabalėlius ledo. Viską sudėkite į trintuvą ir gerai sutrinkite. Paragaukite, jei trūksta saldumo, įdėkite šiek tiek medaus. Supilkite į stiklines ir mėgaukitės!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją