Vitaminų porcija dienos pradžiai
„Kiviai – daugiausiai maistinių medžiagų turintys vaisiai. Kiviuose yra dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinuose, todėl šį vaisių šaltuoju metų laikotarpiu vertėtų įsitraukti į savo maisto racioną“, – pranešime žiniasklaidai sako Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.
Paprasčiausias būdas valgyti kivius yra juos perpjauti per pusę ir šaukštu išskobti minkštimą. Ne mažiau populiarus būdas panaudoti šiuos vaisius – plakti glotnučius. Anksčiau glotnučiai būdavo laikomi dietiniu užkandžiu, tačiau dabar jie ypač vertinami dėl savo maistinių medžiagų ir organizmui naudingos vitaminų gausos, o ryte juos renkasi net ir tie, kurie paprastai pusryčių nevalgo.
Pusryčiai pagal savo skonį
Glotnučių gamyba – puiki vieta eksperimentuoti ir panaudoti tuos produktus, kuriems esate neabejingi. Čia dera skirtingi vaisiai, uogos, daržovės, įvairios sėklos, riešutų sviestas ar medus, avižos, jogurtai.
Jei norite tirštesnio kokteilio, įdėkite kelis šaukštelius avižinių dribsnių – jie ne tik suteikia didesnį sotumo jausmą, bet ir pasižymi didesniu skaidulų kiekiu. Į kokteilį galima įberti ispaninių šalavijų (chia), moliūgų sėklų, kadangi jos praturtintos antioksidantais, geležimi ir kalciu. Norintiems saldesnio kokteilio varianto, vietoje cukraus – pagardinkite šaukšteliu medaus, kokosų drožlėmis, riešutų sviestų ar mėgstamu jogurtu.
Glotnutis su kiviais ir obuoliais
Jums reikės:
1 obuolio
1 kivio
1 banano
2/3 puodelio šviežių špinatų
Gaminimas:
Vaisius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite juos į trintuvą. Sudėkite špinatų lapus. Įpilkite 2 puodelius vandens arba tiek, kad apsemtų vaisius ir gerai sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite į stiklines ir mėgaukitės puikiu skoniu.
Glotnutis su kiviais, špinatais ir mėlynėmis
Jums reikės:
1 puodelio pjaustytų kivių
1 puodelio mėlynių, geriausia šaldytų
1 puodelio migdolų pieno
1 puodelio mažųjų špinatų
1 a. š. šalavijų sėklų
Gaminame:
Vaisius nuplaukite. Špinatus, migdolų pieną, vaisius ir šalavijo sėklas sudėkite į trintuvą. Viską gerai sutrinkite, kol mišinys taps vientisas. Supilkite kokteilį į stiklines ir iš karto mėgaukitės.
Glotnutis su kiviais ir ananasais
Jums reikės:
1 puodelio susmulkintų ananasų
2 kivių, nuluptų ir susmulkintų
1 puodelio apelsinų sulčių
Gaminame:
Vaisius nuplaukite. Nulupkite vaisių odeles ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei norite, įdėkite kelis gabalėlius ledo. Viską sudėkite į trintuvą ir gerai sutrinkite. Paragaukite, jei trūksta saldumo, įdėkite šiek tiek medaus. Supilkite į stiklines ir mėgaukitės!