Claudia Sheinbaum gimė 1962 m. Meksikoje, ji buvo antras vaikas šeimoje. Moters vyresnysis brolis Julio – fizikas ir okeanografijos tyrinėtojas, o jaunesnioji sesuo Adriana – Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenanti mokytoja.

Įdomu tai, kad C. Sheinbaum seneliai buvo žydai: 3-iajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje iš Lietuvos išvykę aškenaziai ir po 1940 metų, iškilus Holokausto grėsmei, Bulgariją palikę sefardai. C. Sheinbaum yra minėjusi, kad senelių namuose buvo paisoma žydų tradicijų, švenčiamos šventės, tačiau tėvai, politiniai aktyvistai, laikėsi pasaulietinių pažiūrų.

Remiantis tuo, šiais metais C. Sheinbaum tapo ne tik pirmąja moterimi, tapusia Meksikos prezidente, bet ir pirmuoju žydų kilmės asmeniu, užimančiu šias pareigas.

Ši pergalė dar praėjusią vasarą buvo vadinama svarbiu įvykiu šalyje, pasižyminčioje smurtu lyties pagrindu.

62 metų moteris pakeitė kadenciją baigusį prezidentą Andresą Manuelį Lópezą Obradorą, savo ilgametį sąjungininką.

„Mūsų pareiga yra rūpintis kiekvienu meksikiečiu be išimties, – vos sužinojusi apie savo pergalę rinkimuose kalbėjo C. Sheinbaum. – Nors daugelis meksikiečių ne visiškai pritaria mūsų pristatytam projektui, turėsime eiti drauge taikiai ir darniai, kad toliau kurtume teisingą ir klestinčią Meksiką.“

Tiesa, kitą dieną po Claudios pergalės rinkimuose buvo nužudyta šios Lotynų Amerikos šalies vakaruose esančio miestelio merė. Mičoakano valstijos vyriausybė pasmerkė Kotijos savivaldybės merės Yolandos Sanchez Figueroa nužudymą, buvo rašoma regiono vidaus reikalų ministerijos įraše socialinės žiniasklaidos platformoje X.

Merė nužudyta iškart po triuškinamos C. Sheinbaum pergalės, suteikusios vilties, kad smurtu garsėjančioje šalyje įvyks permainos.

Pasiekimai kelia įspūdį

Studijuodama Meksikos nacionaliniame autonominiame universitete (UNAM) C. Sheinbaum įsitraukė į studentų politiką, protestuodama prieš valstybinio švietimo privatizavimą. Baigusi studijas, dabartinė prezidentė studijavo energetikos inžineriją Kalifornijos universitete Berklyje, kur ėmė laisvai kalbėti angliškai. Ten ji įgijo magistro laipsnį, o po to grįžo į UNAM, kur baigė doktorantūros studijas.

Meksikos prezidentė Claudia Sheinbaum

Į politiką M. Sheinbaum pasuko dar 2000 m., kai tuometinis miesto vyriausybės vadovas M. Obradoras ją paskyrė Meksiko miesto aplinkos apsaugos sekretore.

2006 m. pasitraukusi iš šių pareigų, Sheinbaum atsidėjo energetikos tyrimams, prisijungė prie Tarptautinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ir tapo komandos, kuriai 2007 m. buvo paskirta Nobelio taikos premija, nare.

2015 m. ji tapo pirmąja moterimi, išrinkta Meksiko miesto Tlalpano rajono mere ir ėjo šias pareigas iki 2017 m. Kitais metais ji buvo išrinkta Meksiko miesto mere – taip pat pirmą kartą šalies istorijoje – ir tik 2023 m. birželį atsistatydino, kad galėtų kandidatuoti į prezidento postą.

Sheinbaum pagal oficialius duomenis turi du vaikus ir vieną anūką. Jos partneris Jesús María Tarriba, su kuriuo prezidentė susipažino universitete, kai abu studijavo fiziką, dirba Meksikos banke finansinės rizikos specialistu.

Tapo močiute

1988 m. Sheinbaum ir pirmasis jos sutuoktinis Carlos Imaz Gispert susilaukė dukters Marianos. Mariana ir Rodrigo – Imaz sūnus iš ankstesnės santuokos – augo kaip brolis ir sesuo. Claudia Sheinbaum ir toliau palaiko labai artimus santykius su abiem vaikais, daugumoje jos biografijų nurodoma, kad prezidentė turi dvi atžalas.

Prieš kiek daugiau nei metus C. Sheinbaum tapo močiutė – 2023 m. gegužę Rodrigo Imaz ir jo partnerė susilaukė sūnaus Pablo.

Savo ruožtu prezidentės 36-erių dukra Mariana Ímaz Sheinbaum Barselonos universitete įgijo literatūros teorijos ir lyginamosios literatūros magistro laipsnį. Vėliau ji dėstė istoriją ir sociologiją Meksikos nacionaliniame autonominiame universitete (UNAM) ir įgijo filosofijos daktaro laipsnį Kalifornijos universitete.

Meksikos prezidentė Claudia Sheinbaum

Tuo pat metu, kai prezidentė 2016 m. teisiškai išsiskyrė su Carlosu Imazu, ji ėmė susitikinėti ir galiausiai susituokė su Jesús María Tarriba Unger, finansinės rizikos specialistu.

Užsienio šaltiniai praneša, kad Sheinbaum ir Tarriba atgaivino jųdviejų romantiškus santykius, nutrūkusius studijų metais – pora susituokė nedidelės civilinės ceremonijos metu 2023 m. lapkritį Meksiko mieste.

Mokslininkė, tyrėja, vėliau tapusi politike, daugeliui tapo įkvėpimo šaltiniu. Ji yra visos šalies moterų bendruomenės stiprybės ir galios vėliavnešė. Nobelio premijos laureatė, klimato mokslininkė, daktarė, merė ir prezidentė – visi šie titulai pavertė ją pavyzdžiu moterims ir mergaitėms visame pasaulyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)