Ū. Petkevičiūtė, kuri socialiniuose tinkluose žinoma kaip „Ūla, namõ!“, sako, kad nors kiekvienų namų šeimininkas turi savo individualius pomėgius, poreikius ir įpročius, yra ir bendros gairės, kuriomis galima vadovautis.

„Pirma taisyklė – patalynės komplektų (antklodžių ir pagalvių) reikia turėti tiek, kiek namuose yra nuolat gyvenančių asmenų. Jeigu dažnai sulaukiate svečių – keli komplektai turi būti skirti ir jiems, – vardija Ūla. Anot Delfi pašnekovės, dėmesį reikėtų atkreipti ir į sezoniškumą. – Jeigu namuose skirtingais metų laikais itin juntamas temperatūrų skirtumas, verta pamąstyti apie vėsinantį patalynės komplektą vasarai ir šildantį komplektą žiemai.“

Patalynę namų organizatorė rekomenduoja laikyti sukomplektuotą jai skirtuose maišuose arba dėžėse – tai puiki apsauga nuo besikaupiančių dulkių. Vis tik, anot Ūlos, ideali vieta patalynei laikyti, jei tik namų šeimininkai turi galimybę – spintos antresolė ir palovys.

Specialistė pasakė, kur geriausia laikyti patalynę, kad ji būtų apsaugota nuo dulkių

Naudingi patarimai sulaukiantiems netikėtų svečių

Kalbant apie patalynės užvalkalus bei paklodes, tikina Ū. Petkevičiūtė, verta atkreipti dėmesį į jų kiekį – svarbu užtikrinti, kad namuose kiekvienas gyvenantis asmuo turėtų po du patalynės užvalkalų ir paklodžių komplektus, taip pat atskirus komplektus svečiams, jei yra poreikis.

„Rekomenduoju užvalkalų komplektus laikyti jau sukomplektuotus. Mano mėgstamiausias komplektų laikymo būdas – susukus juos. Užvalkalų komplektus svečiams rekomenduoju laikyti kartu su patalyne viename orui laidžiame maiše ar dėžėje – prireikus iškart turėsite paruoštuką, – sako namų organizatorė. – Jeigu turite galimybę ir mėgstate, kartu įdėkite kokį nors neutralų kvapuką, pvz. levandų žiedų maišelį. Jį galite įdėti ir prie kitų komplektų.“

Namų organizatorė sako, kad derėtų turėti atskirus patalynės komplektus vasarai ir žiemai

Dažnai sulaukiantiems svečių Ūla rekomenduoja kartu su patalyne sukomplektuoti ir rankšluosčius – sulaukus netikėto vizito, anot jos, patirsite kur kas mažiau streso.

Spalvos ir medžiagų pasirinkimas, anot namų organizatorės, yra labai individualu – vieni nori derinti patalynę prie interjero, kitiems tai visai nesvarbu. Individualumą Ūla pamini ir kalbėdama apie tai, kas kiek laiko derėtų skalbti užvalkalus.

„Gal kažkas gausiau prakaituoja ir užvalkalus keičia kas tris dienas – kaip viešbutyje. Kiti renkasi keisti patalynę kas savaitę ar dvi – ir visi jie teisūs. Higiena – labai individualus dalykas, tad geriausia klausyti savęs“, – teigia namų organizatorė.

Kas kiek laiko skalbti patalynės užvalkalus, anot namų organizatorės, nusprendžia individualiai kiekvienų namų šeimininkai

„Aš asmeniškai patalynę keičiu kartą per dvi savaites, išskalbus gerai išpurtau ir džiovinu gryname ore, todėl ji nebūna susiglamžiusi. Papildomai nelyginu. Visada renkuosi tik natūralių audinių užvalkalus, nes tikiu, kad tai prisideda prie mano kokybiškesnio miego“, – tikina ji.

Instrukcijų, kaip organizuoti namus, nėra

Dirbdama su klientais moteris tikina pastebėjusi, kad daugelis tikisi gauti tinkamo elgesio savo namuose instrukcijas. Vis dėlto, anot Ūlos, visiems vienodai tinkamų taisyklių nėra, o organizuojant namų tvarką svarbiausia atsipalaiduoti.

„Taip pat svarbu suvokti, kad namai jūsų ir turi tarnauti jums, todėl dažniausiai konsultaciją pradedu bandydama suprasti tikruosius namų gyventojų įpročius, pomėgius, gyvenimo ritmą. Tik tada pritaikyti tam tikras taisykles, metodus ir technikas“, – šypteli pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją