Plato efektas

Plato efekto rezultatas – medžiagų apykaitos sulėtėjimas, įvykstantis tada, kai laikomasi netinkamo mitybos plano, rašoma tinklalapyje marieclaire.ru. Juk aišku, kad bet kuris sulieknėti norintis žmogus pirmiausia maksimaliai apriboja suvartojamo maisto kiekį. Deja, dėl drastiško per dieną suvartojamų kalorijų sumažėjimo, organizmas pereina prie vadinamojo išgyvenimo režimo ir tada su maistu gaunama energija ne eikvojama, o taupoma kaip atsargos. Medžiagų apykaitos tempai sulėtėja, taip pat nuslūgsta nervų sistemos aktyvumas, todėl žmogus pasidaro vangus, nejudrus, o noras lieknėti ir sportuoti tolydžio mąžta. Kai šitai vyksta, riebalų atsargos ir toliau kaupiasi. Štai kodėl kartais tenka konstatuoti, kad, nepaisant begalinio noro sulieknėti, nereikalingi kilogramai ne tirpsta, o netgi atvirkščiai.

Sprendimas. Dieta turėtų prasidėti ne nuo kalorijų mažinimo, o nuo jų šaltinių pakeitimo. Galbūt jau teko girdėti, kad kalorijos gali būti gerosios ir blogosios. Pavyzdžiui, 200 kalorijų, gaunamų suvalgant sumuštinį, nėra tapačios iš žuvies arba daržovių gaunamų kalorijų. Šiandien mitybos specialistai pataria neskaičiuoti kalorijų, kadangi taip elgiantis didėja tikimybė nutrūkti, neatsilaikyti, privalgyti netinkamo maisto, kurio kaloringumas gali ir neperžengti užsibrėžtų ribų. Taigi, pirmiausia derėtų peržvelgti savo maitinimosi įpročius: atsisakyti nenaudingo maisto ir visas jėgas nukreipti ne į badavimą, o į pastangas laikytis visaverčio ir tinkamo mitybos režimo.

Suvalgote daugiau nei jums atrodo

Jūsų pusryčiai tiesiog pavyzdingi, pietūs – kone idealūs, o vakarienė – tikrai kukli. Iš pažiūros elgiatės tinkamai, tik atidžiau panagrinėjus kartais paaiškėja, kad tarp tiksliai apsibrėžtų valgymų sukremtate vieną kitą saldainį, sušlamščiate sumuštinį su dešra arba geriate gazuotus gėrimus.

Dažnai žmogus psichologiškai nėra nusiteikęs lieknėti, todėl ir leidžia sau kartkartėmis pasiduoti „nekaltoms“ silpnybėms, deja, galinčioms niekais paversti kiekvieną dieną uoliai dedamas pastangas. Netinkami užkandžiai – vienas didžiausių lieknumo ir puikios savijautos priešų. Jie trikdo tinkamą žarnyno darbą ir mažina psichologinį nusiteikimą, kuris labai svarbus laikantis lieknėti padedančio mitybos plano.

Sprendimas. Reikia suimti save į rankas ir pasistengti laikytis kuo toliau nuo nesveikų užkandžių. Kad pernelyg griežta nuostata nesužlugdytų nusiteikimo ir netaptų barjeru kelyje link prasmingo tikslo, vieną dieną per savaitę galėtumėte leisti sau pasimėgauti tuo, ką iš tiesų mėgstate. Tik su saiku, be abejo.

Antsvoris

Raumenys

Nors dažniausia su šia problema susiduria vyrai, ji gali ištikti ir kai kurias moteris. Tarkime, pasiryžote sulieknėti, pakoregavote mitybos režimą ir pradėjote sportuoti. Reguliariai lankotės treniruotėse, nepasiduodate pagundoms pasmaguriauti, tačiau svoris stovi vietoje ar net didėja. Tokiu atveju vertėtų atidžiai pažvelgti į savo kūną. Gali būti, kad pastebėsite išryškėjusius raumenis. Jei taip, žinokite, kad būtent jie prideda svorio. Nors paprastai didėjant raumenų apimčiai riebalinis sluoksnis suplonėja, pasitaiko ir išimčių. Štai kodėl pasirenkant mitybos ir fizinio aktyvumo režimą būtina atsižvelgti į savo kūno ypatumus.

Sprendimas. Pirmiausia turite apsispręsti, kas jums svarbiau – sustiprinti raumenis ar sulieknėti. Tik apsibrėžus tikslą ir į jį atsižvelgiant susidarytas mitybos ir treniruočių planas laikytinas tinkamu. Taip pat privalote stebėti, kaip organizmas ir kūnas reaguoja į naująjį režimą, ir, jei reikia, atitinkamai tą režimą koreguoti.

Dietos

Atradote idealiai sau tinkamą dietą ir treniruotes, todėl svoris mažėja šviesos greičiu, be to, jaučiatės tiesiog puikiai. Tik vieną gražią dieną procesas nutrūksta, be to, tenka konstatuoti, kad suprastėjo odos būklė, suplonėjo plaukai, nustojo augti raumenys, užtat klubų apimtis ir vėl pamažu didėja. Su būtent tokiomis problemomis paprastai susiduria bet kuris dietos besilaikantis žmogus. Reikalas tas, kad dieta yra konkrečiam laiko tarpui numatyta ir į konkretų rezultatą orientuota priemonė. Ilgai jos laikytis neprasminga, netgi neįmanoma. Štai kodėl daug kas šiandien kalba apie sveiką gyvenseną, įpročių keitimą ir prioritetų perskirstymą. Tik tokia strategija suteikia galimybę nuolatos kontroliuoti kūno svorį ir specialiai neriboti maisto raciono.

Sprendimas. Nesilaikykite dietos ilgiau nei numatyta. Geriau pakoreguokite gyvenimo būdą ir maitinimosi režimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)