Halle Berry, Kourtney ir Kim Kardashian, Gwyneth Paltrow, Megan Fox ir daugybė kitų įžymybių išbandė ir pamėgo ketogeninę mitybą, kurios pagrindą sudaro riebalai – net apie 70-75 proc. ir baltymai – 20-25 proc., o angliavandenių kiekis ribojamas drastiškai, mat kasdieniame meniu jų telieka apie 10 proc., rašoma pranešime spaudai. Taip maitintis, deja, nėra lengva, o kai kuriais atvejais ir nerekomenduojama, tad ką turime žinoti, jei smalsu pabandyti patiems?

Pažabojo didelį apetitą ir atrado aistrą gaminti

35-erių metų asmeninė trenerė Vaida Katinaitė daug metų itin griežtai rūpinosi savo kūno formomis ruošdamasi fitneso varžyboms, todėl problemų dėl papildomų kilogramų neturėjo. Tačiau alinančios treniruotės ir griežtos dietos išbalansavo hormonų sistemą – kamavo didelis apetitas, buvo sunku laikytis sveikos mitybos raciono. Situacija nepasikeitė ir džiaugsmingo periodo – nėštumo metu.

„Ieškojau būdų, kaip pradėti jaustis geriau ir suvaldyti apetitą. Ryžausi išbandyti Keto mitybą, nors iš pradžių buvau nusiteikusi skeptiškai dėl didelio riebalų kiekio ir angliavandenių ribojimo, bet nugalėjo smalsumas ir pradžia buvo lengvesnė nei tikėjausi“, – sakė Vaida.

Didelis alkio jausmas sumažėjo po kelių dienų, todėl Vaida nusprendė tęsti eksperimentą, kuris virto įpročiu. Jau pusantrų metų V. Katinaitės mitybos racioną sudaro riebi mėsa – kiauliena, jautiena, vištiena, taip pat riebi žuvis, pieno produktai – sūris, grietinėlė bei žalios daržovės, sėklos, riešutai, kurie ypač naudingi, nes yra ilgai virškinami, suteikia sotumo jausmą ir energijos. Dabar ji ieško ir išbando daugybę receptų, kad būtų ir skanu, ir sotu, ir naudinga.

Minus dešimt kilogramų ir sugrįžusi energija

38-erių Lina Budrytė Keto mityba pradėjo domėtis ieškodama būdų, kaip numesti keletą papildomų kilogramų po gimdymo. Ieškodama informacijos ji rado įdomų garso įrašą apie ketogeninę dietą, tad nusprendė pabandyti.

„Puikiai pamenu pradžią, nes atsirado daug energijos, dingo sąnarių skausmai, pradėjo kristi svoris. Žinoma, neišvengiau ir klaidų, nes mokiausi iš internete randamos informacijos – straipsnių, video, komentarų“, – pasakojo Lina.

Kaip ir daugumos pradedančiųjų, Linos mitybos racioną sudarė šoninė, kiaušiniai, daug sūrio ir riešutų. Dažniausiai ji valgo mėsą su daržovėmis, užkandžiams mėgstamas moliūgo sėklas ir riešutus – makadamijų, pekaninių karijų, brazilinių bertoletijų. Maisto gamybai renkasi migdolų ir kokosų miltus.

„Pamažu suderinau ir atradau puikiai man tinkantį meniu. Galiu pasidžiaugti, kad sumažėjo kūno riebalų kiekis, numečiau apie 10 kilogramų, tačiau noriu pabrėžti, kad ši mityba nebūtinai tiks kiekvienam, svarbu ieškoti to, kas tiktų individualiai mums“, – dalijosi patirtimi Lina.

Ne visi riebalai yra sveiki. Kuriuos įtraukti į mitybą, kuriuos braukti?

Gydytojos dietologės Justės Parnarauskienės teigimu, bet kokie pokyčiai organizmui yra iššūkis. Pradėjus maitintis kitaip, atsisakius cukraus, sumažinus angliavandenių kiekį, sunkiausios pirmosios trys savaitės, kai galime jausti raumenų, galvos skausmus, nuovargį ir alkį, turime prisitaikyti psichologiškai. Dauguma žmonių nusprendžia išbandyti keto mitybą, nes nori numesti svorio, kita dalis – dėl sveikatos sutrikimų.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad keto mitybą sudaro daug riebalų. Jei valgysime daugiau augalinių riebalų – aliejų, riešutų, sėklų, avokadų, atsisakysime cukraus – tikrai bus naudinga, nes gausime daug vitaminų, mineralų, organizme nesigamins blogasis cholesterolis. Tačiau, jei dieta bus sudaryta iš daug gyvūninės kilmės riebalų, turinčių daug sočiųjų riebalų rūgščių arba hidrintų riebalų – tik pakenksime sau“, – komentavo J. Parnarauskienė.

Vienas sveikiausių ir skaniausių pasirinkimų, kurį pamėgo ir keto mitybos šalininkai – riešutai ir sėklos. Pasak gydytojos dietologės, skirtingi riešutai savo sudėtimi yra unikalūs ir naudingi, visgi vieni turi daugiau riebalų, kiti – angliavandenių. Jei norime maitintis keto mityba, idealiai tinka bertoletijų ir makadamijų riešutai. Šis produktas yra ir geras užkandis, ir puiki įvairių pyragų, salotų sudėtinė dalis.

J. Parnarauskienė pabrėžia, kad ketogeninė dieta netinka žmonėms, kuriems sutrikusi inkstų ar kepenų veikla, taip pat nėščioms ir žindančioms moterims. Ypač atidūs turėtų būti tie žmonės, kuriems yra nustatyta dislipdemija, tai yra pakitęs kraujo riebalų ir cholesterolio kiekis ir santykis. Akcentuojama, kad ketogeninė mityba naudinga sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad kol kas nėra atliktų klinikinių tyrimų, kurie tai įrodytų, todėl svarbi subalansuota mityba, o pradedant pokyčius, laikantis dietos, svarbu pasitarti su gydytoju.

Norite išbandyti? Štai 2 receptai, kuriais dalijasi Vaida ir Lina

Sėklų duona

Lina pasidalino itin mėgstamu sėklų duonos receptu, kuris tapo puikia alternatyva įprastai duonai.

Ingredientai:

3 puodeliai maltų linų sėklų
1 puodelis vandens
Pusė šaukštelio kepimo miltelių
Pusė šaukštelio kepimo sodos miltelių
1 šaukštelis rausvos himalajų druskos
Po 40 g. Chia, moliūgų, sezamo, kanapių, kmynų ir saulėgrąžų sėklų
100 g. alyvuogių aliejaus
5 dideli kiaušiniai
2 šaukšteliai obuolių sidro acto

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių
2. Virtuvės kombaine ar dubenyje sumaišykite sausus ingredientus.
3. Įpilkite šlapių ingredientų ir maišykite, kol gerai susimaišys. Tešla bus panaši į lipnią tešlą.
4. Supilkite mišinį į riebalais išteptą duonos skardą ir kepkite, kol duona gerai iškeps. Patikrinkite mediniu pagaliuku.
5. Išimkite duoną ir leiskite atvėsti. Skanaus.

Karamelinis tortas su karijų riešutais

Vaida dalijasi mėgstamiausiu keto desertu – tortu, kurį pamėgs ir vaikai, ir suaugę.

Ingredientai torto pagrindui:

3 šaukštai kokosų miltų
3 šaukštai kokosų aliejaus
1 šaukštas saldiklio
1 kiaušinis
Pusė šaukštelio kepimo miltelių

Gamyba:

Viską sumaišykite, masę išklokite skardoje ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių, kol paruduos.

Ingredientai torto kremui:

Didelė sauja riešutų (pekaninių karijų, migdolų, anakardžių, ar kitų mėgstamų)

Karamelė – ją pagaminsite iš 100 g. sviesto, 100 g. riebios grietinėlės, saldiklio ir žiupsnelio druskos. Išmaišykite ir pakaitinkite, kol masė paruduos ir sutirštės. Ant iškepto torto pagrindo berkite riešutus ir užpilkite karamele. Palaikykite šaldytuve, kol sustings ir skanaukite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)