Kaip nurodo įvairūs šaltiniai, yra kelios istorijos apie ledų atsiradimą. Pagal vieną iš jų, Markas Polas paragavo ledus kelionėje po Kiniją ir receptą parsivežė į Italiją, vėliau jis nukeliavo į Prancūziją. Nors nėra šią istoriją patvirtinančių faktų, labai tikėtina, kad ledai iš tiesų atrasti Kinijoje, bet nežinoma nei kada, nei kaip jie atsirado Vakarų pasaulyje. Yra žinoma, kad įvairūs šaldyti gaminiai vartoti labai seniai. Pavyzdžiui, Neronas (37-68 m.) įsakė iš kalnų atvežti ledo ir sumaišyti jį su vaisiais. Taip pat žinoma, kad Kinijos imperatorius Tangas (618–907) žinojo ledo ir pieno maišymo metodą. Tikėtina, kad žmonės, gyvenę ten, kur būna sniego, labai seniai maišė sniegą su medumi.
Laikui bėgant ledai tapo itin populiariu desertu, o šiandien be natūralių ingredientų juose naudojami ir įvairūs maisto priedai. KTU mokslininkė A. Zabulionė sako, kad vertinant ledų sudėtį reikia nepamiršti, kad tai desertas, todėl tikėtis juose kažko itin sveiko nereikėtų.
Aptarkime ledų sudėtį.
Apelsinų, citrinų, braškių ir tropinių vaisių skonio valgomieji ledai
Sudėtis: vanduo, cukrus, gliukozės sirupas, 2 proc. tropinių vaisių koncentrato (vaisių piurė ir koncentratas 85 proc.: apelsinų, mangų, gvajavų, bananų, pasiflorų, cukrus, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: E330, E331, maltodekstrinas, tirštiklis: pektinai, dažiklis: E160e, kvapiosios medžiagos), stabilizatoriai: E412, E407, E410, emulsiklis E471, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330, kvapiosios medžiagos, dažikliai: E162, E141, E160b(ii), E163, E100.
Cukrų kiekis 100 gramų produkto – 23 g.
Šiuose leduose, atrodo, kad yra visa puokštė konservantų. Tai kuris jų yra pats didžiausias priešas? „Įdomu tai, kad būtent šiuose leduose nėra nė vieno konservanto. Ne viskas, kas pažymėta E raide, yra konservantas. Kartais tarp vartotojų cukrus irgi laikomas konservantu, bet tai nėra tiesa. Cukrus nėra priskiriamas prie konservantų, tačiau jis sumažina produkte esančio vandens aktyvumą ir taip netiesiogiai apsunkina mikroorganizmų dauginimąsi. Iš tikro pažvelgus į sudėtį akivaizdu, kad šiam produktui konservantų ir nereikia – panaudoti emulsikliai ir stabilizatoriai greičiausiai nepalieka palankių sąlygų augti mikroorganizmams“, – teigė mokslininkė.