„Grilio mėgėjai jau žino, kad prekybos tinkle „Norfa“ parduodama mėsa atkeliauja iš lietuviškų ūkių, yra itin kokybiška ir visuomet šviežia. Be to, turime itin platų kepimui grilyje jau paruoštų patiekalų pasirinkimą, tad idėjų, kuo pasilepinti leidžiant laisvalaikį gamtoje, ras kiekvienas“, – sako D. Bartošius.

Grilis gurmanams: jautiena ar kiauliena?

Skaniai išsikepti grilyje galima kone bet ką, tereikia žinoti kelias gudrybes. Pavyzdžiui, kaip mėsą tinkamai pamarinuoti, kad ši būtų minkšta, kaip teisingai ją kepti.

Tiems, kurie nerti į gaminimo grilyje subtilybes nenusiteikę, D. Bartošius griliui pataria rinktis „nesudėtingus“ variantus – pavyzdžiui, kiaulienos sprandinę, kuri idealiai tiks ir šašlykams, ir kepsniams ruošti.

„Sprandinė turi daug tarpraumeninių audinių – riebaliukų, kurie suteikia sultingumo, neleidžia kepamai mėsai perdžiūti kaitroje. Net ir pradedantiesiems sprandinę iškepti grilyje tikrai nebus sudėtinga. Kitas geras pasirinkimas – mentė, o štai kiaulienos nugarinę ar kumpį geriau palikite troškiniams gaminti“, – pataria mėsininkas.

D. Bartošius skuba išsklaidyti ir vis dar dažną mitą, esą jautienai grilyje ne vieta. Tiems, kurių patirtis kepant kepsnius iš šios mėsos ne pati sėkmingiausia, jis rekomenduoja išbandyti sausai brandintą jautieną – ji labai aromatinga, ryškaus skonio, itin minkšta ir sultinga. Skaniai iškepti pavyks net tiems, kurie prie grilio stoja pirmą kartą, nes šios išskirtinės mėsos nereikia net marinuoti.

Šašlykai

„Norfos“ pirkėjai jau žino, kad Lietuvos ūkiuose užaugintą 24 mėnesių amžiaus veislinių jaučių mėsą brandiname patys savo parduotuvėse. Dar prieš kelis metus turėjome vos kelias mėsos brandinimui skirtas kameras, o dabar specialia įranga esame aprūpinę daugiau nei 30 parduotuvių visoje Lietuvoje ir vis tiek mėsos pritrūkstame – pirkėjai akimirksniu ją išgraibsto“, – sako D. Bartošius.

Tokį populiarumą mėsininkas paaiškina paprastai: brandinta „Norfos“ mėsa yra ne tik išskirtinio skonio ir ypatingai minkšta, bet ir kainuoja gerokai mažiau, nei specializuotose parduotuvėse. Tam, kad būtų tinkamai paruošta, mažiausiai 21 dieną ji brandinasi kameroje, kurioje nuolat palaikoma reikiama drėgmė ir temperatūra.

Šakutės – ant stalo, bet ne prie grilio

Jei susiruošėte kepti sausai brandintą jautieną, jokių įmantrių prieskonių ar marinatų nereikės – mėsa gali iškart keliauti art grotelių. O štai kiaulieną reikia suminkštinti, suteikti jai ryškesnio skonio, kitaip tariant, pamarinuoti.

„Norfos“ vyr. mėsininkas pataria nepersistengti ir nesivaikyti įmantrių kiaulienos marinavimo receptų, nes rizikuojate užgožti natūralų mėsos skonį: „Kai mėsa kokybiška – o mūsų prekybos tinkle ji visuomet tokia – norisi jausti tikrąjį jos skonį ir tekstūrą“.

Kiaulieną marinate mėsininkas rekomenduoja laikyti ne ilgiau 12 valandų, o marinatą gaminti vos iš kelių sudėtinių dalių – aliejaus, kuris neleis mėsai išsausėti, šviežiai spaustų citrinos sulčių, kurios mėsą suminkštins ir prieskonių, pavyzdžiui maltų juodųjų pipirų. Į marinatą druskos nedėkite, nes ji ištraukia iš mėsos skysčius – geriau pasūdykite jau iškeptą mėsą.

Šašlykai

Jei kepsite sausai brandintos jautienos kepsnius, įsiminkite kelis paprastus patarimus. Pirmiausia – ant grotelių dėkite tik kambario temperatūros mėsą, tuomet ji iškeps tolygiai. Mėsos dažnai nevartykite – leiskite pakepti vienam šonui, tuomet kitam ir dėkite į lėkštę pailsėti, sandariai uždengę dangčiu. Tai leis sultims tolygiai pasiskirstyti, suvienodės iškepimo lygis, ir mėsa bus minkštesnė.

Kepimo laikas priklauso nuo to, kokį kepsnį mėgstate: norintiems kepsnio su krauju, pakaks virš kaitros palaikyti po 2–3 minutes iš abiejų pusių, vidutiniškai iškepsite kiekvieną kepsnio pusę virš žarijų palaikę 3–5 minutes, o gerai kepsnys iškeps, jei leisite kiekvienai mėsos pusei ant grotelių pabūti 6–8 minutes.

D. Bartošius atkreipia dėmesį, kad pradedantieji grilio entuziastai neretai daro grubią klaidą – vietoj žnyplių ar suspaudžiamų grotelių mėsos vartymui naudoja paprasčiausią šakutę. Kepimo metu subadyta mėsa netenka dalies savo sulčių, todėl išsausėja, be to, netolygiai kepa.

Dar vienas „Norfos“ vyr. mėsininko patarimas – nepjaustyti griliui skirtos mėsos pernelyg plonai, nes ji kepdama išsausės. Verčiau ilginkite kepimo laiką. Jei kaitra bus pakankama, per 10–15 minučių tikrai iškeps iš šašlykai, ir kepsniai.