Šviežia mėsa – nepriekaištingo skonio garantas

Legenda pasakoja, kad į Azerbaidžaną įsiveržę turkų kariai, galbūt taupydami laiką, o gal tiesiog dėl to, jog nebuvo patys geriausi kulinarai, vietinių pamėgtą maltą mėsą kepdavo tiesiog ant savo kardų ar durklų. Atrodo, kiek komiška ir sunkiai tikėtina istorija, tiesa? Kad ir kaip bebūtų, šiais laikais liulia kebabai yra gaminami labai panašiai, tiesa, nebe ant kardų.

Nors šis patiekalas kepamas ant iešmų, nei savo skoniu, nei tekstūra visai neprimena mums įprastų šašlykų. Ir visgi kupini skonių, aromatų ir gana lengvai bei greitai pagaminami liulia kebabai gerbėjų turi ir Lietuvoje. Norint atskleisti visas šio patiekalo savybes, „Norfa“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius pataria rinktis tik šviežią ir kokybišką mėsą.

„Įprastai šis patiekalas gaminamas iš maltos mėsos. Tai gali būti kiauliena, jautiena, vištiena arba kiaulienos ir jautienos faršas. Biologiškai vertingiausia ir skoniu turtingiausia yra šviežia mėsa, todėl norint, kad visos šios savybės išliktų, šviežios mėsos nereikėtų laikyti šaldytuve ar šaldiklyje, o geriau tą pačią dieną paruošti ir suvartoti“, – pataria D. Bartošius.

Ir iš tiesų šaldyti nėra prasmės, nes kasdien visose „Norfa“ parduotuvėse pirkėjai gali įsigyti aukščiausios kokybės šviežios mėsos, kuri atvežama tiesiai iš Šilalės rajone esančios „Rivonos“ mėsinės.

Mėsa

„Ši moderni ir didelius pajėgumus turinti mėsinė dirba pagal kasdien iš parduotuvių gaunamus užsakymus, todėl šviežia mėsa nesandėliuojama, o iškart po pirminio apdorojimo išvežama į parduotuves. Tad jei ruošiatės gaminti kažką iš mėsos, užsukite į „Norfą“ – čia ji visuomet šviežia ir kokybiška“, – sako vyriausiasis mėsininkas.

Nepagailėkite žalumynų

Rinkdamiesi mėsą liulia kebabams, atkreipkite dėmesį į jos riebumą. Jei imsite pernelyg liesą mėsą, patiekalas bus sausas ir birus, todėl nusprendę gaminti iš maltos jautienos, maišykite ją su kiauliena, o į paukštieną vertėtų įmaišyti šiek tiek sviesto arba kito riebalų mišinio.

Įsigijus tinkamos ir kokybiškos mėsos, pasigaminti liulia kebabą tikrai nebus sudėtinga. Įvairių receptų ir jų variacijų internete galima rasti išties daug, tačiau paprasčiausiam variantui prireiks vos kelių ingredientų: mėsos, svogūnų, žolelių, druskos ir pipirų.

Svogūnai – neatsiejama šio patiekalo dalis. Jie ne tik suminkština ir sulipdo mėsą, bet ir suteikia jai drėgmės, malonaus aitrumo, aromato. 1 kilogramui mėsos pakaks 2 vidutinio dydžio svogūnų, o jei norisi papildomų skonių, pridėkite 1 česnako skiltelę.

Prieskoninės žolelės – ingredientas, be kurio šie kebabai būtų tiesiog mėsainiai ant iešmo. Ne veltui šis patiekalas kilęs iš ten, kur karaliauja prieskonių įvairovė ir jų gausa. Taigi, gamindami liulia kebabus, įvairių žolelių nepagailėkite: petražolių, krapų, kalendrų, bazilikų, raudonėlių ir kt. Jei mėgstate valgyti aštriau, mėsą galite pagardinti aitriąja ar rūkyta paprika. Žinoma, nepamirškite šiek tiek druskos ir kiek daugiau pipirų. Taupydami laiką, galite įsigyti vieną ar kelis prieskoninių žolelių mišinius, tačiau atminkite – mėsą žolelėmis reikia gardinti gausiai, nes tik tada atsiskleis tikrasis šio patiekalo skonis.

Mėsa

Paruoštą mėsą lipinkite ant iešmų ir kepkite virš žarijų apie 15 minučių. Tiesa, labai svarbu, kad kaitra būtų didelė, o iešmus būtina nuolat vartyti, kad kebabas iškeptų tolygiai ir neišsausėtų.

Iškepus kebabus nuimkite mėsą nuo iešmo, supjaustykite kelių centimetrų storio gabaliukais. Valgykite dar karštus. Prie šio patiekalo labai tinka šiek tiek apskrudusi naminė pitos duonelė ar lavašas, į kurį mėsą galima susukti, taip pat apkeptos daržovės ir jogurtinis padažas. Skanaus!