Kaip teigia dietistė Vaida Kurpienė, įprastai Kalėdoms užkandžių neruošia, nes daug šaltų užkandžių lieka nuo Kūčių stalo. O dar kai valgomas sotus pagrindinis patiekalas, užkandžiais nukrautas stalas gali reikšti persivalgymą.
„Užkandžių pas mus nebūna, nes daug dėmesio skiriame įvairiems garnyrams, salotoms ir pagrindiniam patiekalui. O įvairius saldumynus perkeliame į pavakarius kaip atskirą valgymą“, – sako dietistė.
Dalindamasi keletu pamėgtų receptų, V. Kurpienė pataria, kaip teisingai užkandžiauti, kad vėliau dėl to nekiltų rūpesčių.
„Tiems, kurie gamina užkandžius ir rengia didelį vakarėlį, rekomenduočiau užkandžius tiekti po pagrindinio patiekalo. Dažnai pastebiu, kad žmonės, belaukdami karšto patiekalo, prisivalgo užkandžių. Kai ateina metas valgyti pagrindinį patiekalą, žmogus jau būna sotus, ir tą pagrindinį patiekalą valgo tik dėl to, nes jis yra ir visi jį valgo. Todėl svarbu pirma suvalgyti karštą patiekalą – akivaizdu, kad tuomet bendras suvalgomas užkandžių kiekis sumažės“, – pataria V. Kurpienė.
Kitas dietistės siūlomas variantas – patiekti užkandžius vakarienei be kitų valgių. „Juk būna, kad per dieną ganėtinai daug maisto prisivalgome, tad užkandžiai puikiai tinkami pavakariams ar net vakarienei“, – sako V. Kurpienė.
Reikės:
55 g avinžirnių
druskos, kario ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
1. Iš vakaro užmerkiame avinžirnius, kitą dieną juos išverdame (turi būti vidutinio kietumo).
2. Pagardiname prieskoniais.
3. Kelias minutes pakepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Skanaus!
Reikės:
1 cukinijos
2 kiaušinių
60 g sūdytos lašišos
1 v.š. kreminio sūrio, tinka ir graikiškas jogurtas
druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
1. Cukiniją sutarkuojame burokine tarka.
2. Įmušame kiaušinius, pagardiname prieskoniais ir išmaišome.
3. Masę paskleidžiame kepimo popieriumi ištiestoje kepimo formoje ir kepame 180°C orkaitėje apie 15 min.
4. Atvėsusį pagrindą patepame kreminiu sūriu, uždedame lašišos gabalėlius, susukame ir įdedame į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų.
Reikės:
2 avižinių bandelių (receptą rasite čia)
70 g silkės
50 g avokado
Paruošimas:
1. Silkę ir avokadą supjaustome ir dedame ant bandelių.
2. Galima pagardinti daigais ar kanapių sėklomis.
Reikės:
200 g avinžirnių, mirkytų per naktį, tinka ir virti
1 mėlynojo svogūno
1 skiltelės česnako
kalendros šviežios, pagal skonį
citrinos sulčių pagal skonį
kumino pagal skonį
druskos ir pipirų pagal skonį
lydyto sviesto kepimui
Paruošimas:
1. Visus produktus sudedame į maisto trintuvą su 'S' formos peiliu ir triname iki rupios masės.
2. Rankomis formuojame norimo dydžio kepsniukus ir kepame ant mažo kiekio riebalų. Galima kepti ir orkaitėje.
3. Valgome tiek karštus, tiek ir kambario temperatūros.
Reikės:
2 burokėlių nedidelių virtų ar orkaitėje keptų
1 silkės filė arba vienos išvalytos silkės
1 svogūno vidutinio
0,5 citrinos sulčių šviežiai spaustų
svogūnų laiškų
Paruošimas:
1. Keptus orkaitėje burokėlius supjaustyti nestoromis riekelėmis.
2. Svogūną supjaustyti žiedais, o svogūnų laiškus susmulkinti.
3. Silkę supjaustyti nedideliais gabaliukais.
4. Sluoksniuoti burokėlius, svogūnus ir silkę nedideliais bokšteliais.
5. Pabarstyti pjaustytais svogūnų laiškais ir pašlakstyti citrinos sultimis.
Reikės:
100 g morkų
80 g burokėlių
70 g kaliaropės
citrinos sulčių pagal skonį
druskos pagal skonį
Paruošimas:
1. Morkas, burokėlius bei kaliaropę sutarkuojame burokine tarka.
2. Tarkuotas daržoves suverčiame į dubenį ir pagardiname citrinos sultimis bei druska, gerai išmaišome.
Reikės:
150 g silkės
55 g kiaušinio
50 g avinžirnių
30 g burokėlio (virto)
30 g avokado
20 g svogūno
citrinos sulčių pašlakstymui
Paruošimas:
1. Smulkiname ir dedame sluoksniais: sūdyta silkė, virti burokėliai, svogūnas, trintas avokadas.
2. Apšlakstome citrinos sultimis.
3. Baigus sluoksniuoti ant viršaus uždedame susmulkintą virtą kiaušinį ir beriame virtus avinžirnius.
4. Galime palikti šaldytuve, kad skoniai susimaišytų tarpusavyje.
Kol vieni užkandžius gamina, kiti ieško jau paruoštų
Rudenį „Maximos“ užsakymu „Spinter research“ atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad net penktadalis lietuvių užkandžių šventiniam stalui ketina įsigyti jau paruoštų. Kaip teigia lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė, tai nestebina – užkandžių įvairovės paprastai norisi didelės, o ją paruošti ne visi turi laiko ar noro, tad mielai naudojasi parduotuvės meistrų pagalba.
Anot jos, prekybos tinkle pastebima, kad pirkėjai artėjant šventėms noriai renkasi produktus, kurie puikiai tinka užkandžių lėkštėms sukurti: vytintus, rūkytus mėsos gaminius, sūrius, alyvuoges, užtepėles, traškučius – taip pasirūpinama, kad kiekvienas, sėdintis prie šventinio stalo, atras sau patinkantį skonį. Stebint tokį poreikį, pirkėjams siūlomi ir jau paruošti šventiniai rinkiniai: pavyzdžiui, keptos vištienos užkandžiai ar įvairių sūrių užkandžiai.
„Lietuviai tampa ir vis didesni įdarytų daržovių gerbėjai: gruodį stebime sūriu įdarytų paprikų, alyvuogių ir kitų daržovių piką. Pernai gruodį jų paklausa šoktelėjo net 63 proc. palyginus su lapkričiu. Beje, ryškėja ir tendencija, kuri nustebintų mūsų protėvius – lietuviai vis dažniau savo stalą paįvairina rytietiškais skoniais. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį sušių, sašimių, sušių suktinukų ir jų rinkinių paklausa šoktelėjo daugiau nei trečdaliu. Itin populiarūs šiais metais yra ir daržovių suktinukai – „spring rolls“, kurių pirkėjai jau įsigijo 40 proc. daugiau nei visais 2021-aisiais“, – pastebi B. Baratinskaitė.