Sezoninės daržovės karaliauja valgiaraštyje

Vis daugiau žmonių į savo kasdienį maisto racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau šviežių daržovių. Mitybos specialistai tikina, kad sezoninės daržo gėrybės turi būti valgomos kasdien, o variacijų, ką iš jų gaminti – galybė. Prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray sako, kad populiarėja daržoves naudoti ir gaminant įvairiausius desertus, kurie ne tik skanūs, tačiau ir draugiški kūno linijoms.

„Daržovių, kurias galima auginti Lietuvoje, gausa – įspūdinga. Desertams puikiai tinka morkos, cukinijos, moliūgai ar burokėliai. Neįprastu, tačiau subtiliu skoniu gali nustebinti ir saldūs patiekalai su paprikomis. Gaminant tereikia naudoti tinkamus prieskonius, džiovintus vaisius ir uogas. Tokie desertai tiesiog alsuoja rudeniu, jaukiais ir šiltais vakarais namuose“, – pasakoja konditeris.

Anot jo, desertus su daržovėmis gali rinktis ir sveikų bei skanių alternatyvų riebiems tortams ar keksiukams beieškantys. Tokius desertus galima gardinti įvairiais natūraliais sirupais, medumi. Taip išvengsite pridėtinio cukraus.

„Skaninant daržovių desertus galima rinktis saldžiąsias datules, džiovintas slyvas ar į tešlą įmaišyti bananų. Taip bus suteikiamas natūraliai saldus skonis. Taip pat vertėtų nepamiršti prieskonių meduoliams, galima naudoti ir riešutų sviestą“, – pataria konditerijos ekspertas.

Svarbu visuma

Ar desertais su daržovėmis galima mėgautis visai be sąžinės graužaties? T. Lauvray įsitikinęs, kad ne. Gaminant tokius gardumynus svarbu atkreipti dėmesį į visus recepte naudojamus ingredientus ir reikalingą cukraus kiekį bei kitus priedus. Konditeris sako, kad siekiant kuo sveikesnės deserto versijos, svarbu rinktis pilno grūdo miltus, vengti riebių kremų, cukraus glajaus papuošimo.

„Desertai su daržovėmis – tikrai sveikesnė alternatyva įprastiems pyragams, tortams ir keksiukams. Tačiau verta atkreipti dėmesį į daržovių kepimo trukmę, mat yra tokių daržo gėrybių, kurios ilgai kepamos praranda gerąsias savo medžiagas. Gaminant sveikuoliškus desertus galima eksperimentuoti – rinktis kokosų miltus, sojų varškę, išbandyti kakavos sviestą. Šiuo metu itin populiarūs sveikuoliški tortai, kurių pertepimui naudojamas kremas iš avokadų, agurkų ar burokėlių“, – dalinasi pašnekovas.

Norintiems sustiprinti organizmą

Rudeninėse daržovėse gausu vitaminų. Jos – tikras energijos šaltinis, tad gali pasitarnauti ne tik gardinant kepinius, tačiau ir apsisaugant nuo šaltuoju metų laikų užklumpančių ligų. Norintiems sveiko deserto su burokėliais svarbu nepamiršti, kad ši daržovė savo vertingiausias medžiagas praranda aukštoje temperatūroje, tad verčiau rinktis desertus, kuriuos reiktų kepti ilgesnį laiko tarpą, tačiau žemesnėje temperatūroje. Burokėliuose gausu vitamino C, folio rūgšties, B grupės vitaminų. Kepiniai su šia daržove puikiai tiks žmonėms, turintiems problemų su skydliaukės veikla, žarnyno sutrikimais besiskundžiantiems.

Vienos iš populiariausių daržovių kepiniuose – morkos. Šiose daržovėse gausu karotino, vitaminų C, B, B2, K. Morkas į kasdienį mitybos racioną turėtų įtraukti mažakraujyste sergantys žmonės bei tie, kurie tiesiog nori sustiprinti savo imuninę sistemą. Ruošiant morkų pyragą ar keksiukus su morkomis svarbu šias daržoves tinkamai paruošti – sutarkavus morkas jas geriausia nusunkti ir tik tada sumaišyti su likusiais ingredientais.

Moliūgas ne veltui vadinamas tikru daržo karaliumi. Ši daržovė ne tik praturtina kepinius, tačiau ir stiprina imunitetą ir net turi priešvėžinių savybių. Tai – viena geriausių karotino, antioksidantų ir maistinių skaidulų šaltinis. Moliūgu pagardinti kepiniai itin naudingi žmonėms, kurie skundžiasi aukštu kraujo spaudimu, serga hipertenzija.

Pačių gaminti desertai gali nustebinti savo skoniu ir maistinėmis savybėmis. Tokius gardumynus noriai valgo vaikai, o į jų gaminimą gali įsitraukti visa šeima. Dabar – puikus metas išbandyti desertus su sezoninėmis daržovėmis. Išbandykite šiuos paprastus ir maistingus receptus, kurie puikiai pavyks net virtuvės naujokams.

Sveikuoliški keksiukai su morkomis


Reikės:

• 4 kiaušinių;
• 180 g avižinių miltų;
• 200 g tarkuotų morkų;
• 1 apelsino;
• 3 šaukštų medaus;
• 1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas:

Morkas smulkiai sutarkuokite, nusunkite susidariusi skystį. Į jų masę įmuškite kiaušinius, įmaišykite ištirpintą medų. Išspauskite apelsino sultis, jas lėtai įmaišykite į masę. Įsijokite miltus ir kepimo miltelius. Gautą masę supilstykite į keksiukų formeles, kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Sausainiai su daržo karaliumi – moliūgu


Reikės:

• 150 g tarkuoto moliūgo;
• 200 g pilno grūdo kvietinių miltų;
• 1 kiaušinio;
• 50 g tirpinto sviesto;
• 1 šaukštelio kepimo miltelių;
• 3 šaukštų tirpinto medaus.

Gaminimas:

Sutarkuotą moliūgą sumaišykite su kiaušiniu, tirpintu sviestu, medumi. Įsijokite miltus ir kepimo miltelius. Viską sumaišykite. Rankomis suformuokite norimo dydžio sausainius. Kepkite iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Šokoladinis burokėlių pyragas


Reikės:

• 300 g virtų burokėlių;
• 80 g juodojo šokolado;
• 3 kiaušinių;
• 200 g cukraus;
• 50 g tirpinto sviesto;
• 30 g kakavos miltelių;
• 200 g kvietinių miltų;
• 1 šaukštelis kepimo miltelių.

Gaminimas:

Išvirtus burokėlius sutarkuokite bei trintuvo pagalba sutrinkite iki vientisos masės. Šokoladą ištirpinkite. Kiaušinius, cukrų, tirpintą sviestą sumaišykite, sudėkite burokėlius ir šokoladą. Į masę įsijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.