Blogas pavyzdys vaikystėje – nuosprendis visam gyvenimui?

Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė pastebi: nutukusių vaikų skaičius nuolatos auga. Kas penktas šalies moksleivis kenčia nuo antsvorio ar nutukimo, o dėl per didelio svorio specialistų kabinetų duris tenka praverti net trejų metų neturintiems mažyliams.

Pašnekovė pastebi, kad neretai didžioji dalis sergančiųjų nutukimo ligomis yra ne vieninteliai šeimoje, kurie skundžiasi sveikata. Matomi netaisyklingi maitinimosi įpročiai keliauja iš kartos į kartą, tad dažnai pernelyg didelis svoris vargina visą šeimą.

„Vaikų mitybos įpročiai pradeda formuotis jiems stebint vyresnius šeimos narius. Labai svarbu suprasti, kad maitinimasis turi būti demonstruojamas kaip labai svarbi gyvenimo dalis. Tikėtina, kad vaikystėje matęs blogą pavyzdį, suaugęs žmogus tęs susiformavusius įpročius ir visą likusį gyvenimą“, – teigia gydytoja.

Norėdami gero – padaro „meškos“ paslaugą

Dietologė įsitikinusi, kad maistą perka tėvai, o ne vaikai, tad produktai, kuriuos vaikas mato namuose, jam tampa natūraliais pasirinkimais. Jei saldumynų namuose apstu – matyt, juos valgyti galima, juk priešingai jų čia nebūtų. O atsispirti – sunku, nes žmogus turi įgimtą potraukį saldumo skoniui. Valgant saldžiai, dirginami malonumo receptoriai, tad vaikas nori tai patirti vėl ir vėl.

„Įtaką taip pat daro ir tėvų klaidos. Dažnai vaikui leidžiama valgyti saldumynus vietoj normalaus maisto. Taip pat pasitaiko klaidų, kada tėvai leidžia suvalgyti tik nedidelę dalį patiekalo ir vaiką palepina saldėsiais. Suaugusieji dažnai baiminasi, kad jų atžala liks nepasisotinęs, tad papildomai duoda jam saldainių, sausainių ir kitų sveikatai nepalankių produktų net nesusimąstydami, kad vaikui ir patiems sau daro meškos paslaugą“, – sako D. Vaitkevičiūtė.

Jei norisi keisti įpročius, verta pradėti nuo subalansuoto pirkinių krepšelio, nevalgyti kur panorėjus – prie televizoriaus, kompiuterio. Be abejo, taisyklės galioja ne tik vaikams.

Vaikams valgyti rekomenduojama 4–6 kartus per dieną. Pusryčiai, anot specialistės, itin svarbi kasdienio mitybos raciono dalis. Jie suteikia energijos, sotumo jausmą ir mažina tikimybę, kad dienos metu vaikas susigundys greituoju maistu, įvairiais saldėsiais. Vaikui pradėjus lankyti mokyklą, vertėtų pasirūpinti ir sveikais užkandžiais, kuriuos jis galėtų skanauti pertraukų metu.

Tam, kad mažiesiems visą dieną užtektų energijos, reikalinga ir subalansuota priešpiečių dėžutė. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad priešpiečių dėžutės planavimas, neturi būti galvos skausmas, tereikia vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis.

„Vaikai dažnai mėgsta valgyti akimis, todėl tėvai turėtų pasistengti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir įdomus. Visgi, dėžutės turiniui svarbiausia ne grožis, o balansas. Joje vaikas turėtų rasti ir vaisių, daržovių, baltymų ir grūdinių produktų. Vieną dieną dėžutėje gali dominuoti daržovės ar vaisiai, kitą sveikesni sumuštiniai ar grūdiniai produktai, trečia – pieno, mėsos ar žuvies gaminiai. Mokslo metų pradžia – puikus laikas priminti sveikesnės mitybos principus, mat mūsų tinklo parduotuvėse dabar itin gausus pasirinkimas šviežių sodo ir daržo gėrybių“, – teigia V. Juodkazienė.

Netinkama mityba – ligų kaltininkė

Dažnai prasidėjus mokslo metams tėvai susiduria su vis nesibaigiančiomis vaikų ligomis. Gydytoja dietologė tikina, kad netinkamai ir nepilnavertiškai maitinami vaikai turi silpnesnę imuninę sistemą, todėl dažniau serga įvairiomis peršalimo ir uždegiminėmis ligomis.

„Kiek blogesni scenarijai, sukelti netinkamos mitybos – susiduriama su dėmesio stoka, susergama net nervine anoreksija ar bulimija, dideliu antsvoriu ar net nutukimu“, – sako gydytoja D. Vaitkevičiūtė ir priduria: nutukimu sergantys vaikai greičiau suserga pirmine arterine hipertenzija, antriniu cukriniu diabetu, depresija, valgymo sutrikimais, dažnu atveju gyvena prastesnį socialinį gyvenimą.

„Tėvai – didžiausias pavyzdys vaikams, todėl norint keisti vaikų įpročius, vertėtų pirmiausia pradėti nuo savęs“, – sako gydytoja dietologė ir dalinasi trimis paprastomis taisyklėmis, kurios gali padėti gyventi sveikiau.

1. Stenkitės formuoti vaiko maitinimosi įpročius rodydami jam teigiamą pavyzdį. Patys namuose gaminkite sveikiau: virkite, troškinkite, garinkite. Į šį gaminimo procesą įtraukite ir vaikus, leiskite jiems drauge ruošti sveikus patiekalus.

2. Nepamirškite vaikui į mokyklą įdėti sveikų užkandžių. Žinodamas, kad kuprinėje guli skanus vaisius ar sveikas grūdų batonėlis vaikas nepuls vos pilvui sugurgus pirkti bandelių ir šokoladų.

3. Prisiminkite, kad nėra blogų produktų, o tik tokie, kuriuos itin dažnai vartojant išsivysto neteisingi įpročiai. Drauge su vaiku nebijokite retkarčiais suvalgyti ir greitojo maisto ar torto gabalėlį. Jei visiškai drausite visus nesveikus produktus – vaikas gali pradėti jais mėgautis pasislėpęs.