„Marinatas yra vienas svarbiausių gardaus grilio patiekalo dedamųjų. Būdų ir receptų, kaip marinuoti kepamą mėsą, žuvį ar jūros gėrybes, yra begalės. Neretai marinatas atskleidžia svečių šalių kulinarinius ypatumus. Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių derinių ir atrasti savo slaptąjį ingredientą“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais egzotiškais mėsos marinavimo receptais.
Tailandietiškas marinatas su kokoso pienu
Ingredientai marinatui:
1 citrinžolės stiebas, 200 ml kokosų pieno, 1 arbatinis šaukštelis malto šviežio imbiero, 1-2 aštriųjų raudonųjų pipirų, 4 skiltelės česnako, 3 valgomieji šaukštai žuvies padažo, 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 1 valgomasis šaukštas cukraus, šviežios kalendros.
„Citrinžolę, aštriuosius raudonuosius pipirus, česnaką bei pundelį šviežios kalendros smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su likusiais ingredientais. Šiame marinate liesą mėsą ir vištieną reiktų marinuoti iki 24 valandų, o žuviai ar jūros gerybėms marinuotis pakanka ir 30 minučių iki kepimo“, – teigia maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Ingredientai marinatui:
1 stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 1 valgomasis šaukštas smulkintų konservuotų chipotle pipirų Adobo padaže, 1 arbatinis šaukštelis druskos, 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių, šviežios kalendros.
„Džiovintus raudonėlius ir šviežią kalendrą susmulkinkite ir užpilkite apelsino bei žaliosios citrinos sultimis. Ryškų meksikietišką skonį marinatui suteiks aštrieji chipotle pipirai. Šis marinatas puikiai tinka jautienai, kiaulienai, vištienai. Šiame marinate mėsą laikykite šaldytuve pernakt arba parą“, – pažymi B. Baratinskaitė.
Ingredientai marinatui:
¼ stiklinės sojos padažo, ¼ stiklinės sakės, 3 valgomieji šaukštai cukraus, 2 valgomieji šaukštai malto šviežio imbiero, 2 skiltelės malto šviežio česnako.
„Yakitori yra vienas populiariausių mėsos kepimo būdų Japonijoje. Tai – smulkiai supjaustyti mėsos gabaliukai (dažniausiai vištiena), kurie sumauti ant medinio iešmelio ir glazūruoti saldžiarūgščiu marinatu. Šį marinatą pasigaminsite sumaišę sojos padažą, sakę, cukrų ir tarkuotą šviežią imbierą bei česnaką. Mišinį užvirkite kol sutirštės, tuomet ataušinkite ir sudėkite vištienos gabalėlius marinuotis šaldytuve mažiausiai 1 valandai. Kepant vištienos vėrinukus, aptepkite likusiu marinatu“, – receptu dalijasi maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Ingredientai marinatui:
1 stiklinė natūralaus jogurto, 1 vidutinio dydžio svogūnas, 6 valgomieji šaukštai itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, 1 citrinos sulčių, 1 valgomasis šaukštas saldžiosios paprikos, 1 arbatinis šaukštelis cinamono, ½ arbatinio šaukštelio malto kumino, 4 skiltelės česnako, žiupsnelis druskos ir pipirų.
„Svogūną ir česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir natūraliu jogurtu. Užpilkite mėsą marinatu ir šaldytuve laikykite parą“, – pažymi B. Baratinskaitė.
Ingredientai marinatui:
1/3 stiklinės itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, 2-3 skiltelės česnako, po 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šviežio raudonėlio, čiobrelių, baziliko ir šalavijų, 1 citrinos sulčių, druskos.
„Sukapotus žalumynus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Šis marinatas tinka ir mėsai, ir žuviai bei jūros gėrybėms. Mėgaukitės Viduržemio jūros žolelių aromatu!“, – sako B. Baratinskaitė.