Nors balandėliai – anaiptol ne tradicinės lietuvių virtuvės patiekalas, pamatyti juos garuojančius ant lietuvių stalo galima tikrai ne rečiau, nei mūsų taip pamėgtus cepelinus, kugelį ar kitus patiekalus.

Kas yra tikroji balandėlių gimtinė, nežinoma iki šiol, tačiau jų šaknis galima atrasti Artimųjų Rytų virtuvėje. Priešingai nei Europoje, čia balandėliams įvynioti naudojamas ne kopūstas, o jauni vynuogių lapai, įdarui dažniau renkamasi avieną, o skoniai papildomi mums mažiau įprastais, tačiau itin aromatingais rytietiškais prieskoniais. Tuo pačiu principu gaminamus, tačiau skirtingų skonių balandėlius gamina graikai, armėnai, rumunai, persai ir daugybė kitų tautų.

Skanu, nesunkiai pagaminama, ir tikrai nebrangu, mat balandėliams gaminti ingredientų reikia visai nedaug, o ir tuos pačius galima drąsiai keisti tarpusavyje, panaudojant tai, ką turite šaldytuve. Svarbiausia – taupysite ne tik pinigus, bet ir laiką, mat ilgai stoviniuoti virtuvėje tikrai nereikės, o viso puodo gardžių balandėlių sočiai užteks ne vienai dienai – ir vaikams grįžus iš mokyklos pavalgyti, ir patiems į pietų dėžutę įsidėti.

Atraskite naujas balandėlių variacijas

Drąsiai balandėlius valgyti gali ir mėgstantys sveikesnius patiekalus, ir prižiūrintys savo kūno linijas, mat visi tradiciniai balandėlių ingredientai puikiai dera tarpusavyje. Patiekalo sudėtyje yra beveik visko, ko labiausiai reikia mūsų organizmui, todėl balandėliai neatsitiktinai vadinami sveika kulinarine kompozicija.

Net jeigu balandėlius gamina dauguma, kone kiekvienoje šeimoje egzistuoja savitos jų gaminimo tradicijos. Tuo šis patiekalas ir patrauklus – galima eksperimentuoti į valias be jokių griežtų taisyklių.

Nors tradiciškai balandėliams naudojamas maltos kiaulienos ir jautienos mišinys, verta pabandyti ir kitokius mėsos derinius – papildyti duetą švelnia veršiena ar kalakutiena. Nenorite mėsos? Keiskite ją pačiais įvairiausiais ingredientais – nuo grūdų iki daržovių. Nebijoti išbandyti naujas variacijas ragina ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Savo pirkėjus visuomet skatiname mėgautis sveikesnius maistu ir atrasti naujus skonius, todėl ir savo kulinariniuose gaminiuose nuolatos siūlome įdomių naujovių. Pavyzdžiui, nevalgantiems mėsos ar norintiems sumažinti jos kiekį savo racione, rekomenduojame paragauti vegetariškų balandėlių su pupelių ir ryžių įdaru. Pasigaminti panašų receptą galima ir namuose. Tai – ne tik gardus, bet ir taupus patiekalas, juk balandėlių įdarui galima panaudoti ir gausų rudeninį daržovių derlių“, – sako V. Budrienė.

Vegetariški balandėliai su bulvių koše ir pievagrybiais

Reikės:

1 vidutinio kopūsto
4-5 vidutinio dydžio bulvių
20 vidutinio dydžio pievagrybių
1 morkos
1 svogūno
1 lauro lapo
100 ml pomidorų tyrės
druskos, pipirų

Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais ir išvirkite sūdytame vandenyje. Kai bulvės išvirs, jas nukoškite ir sugrūskite iki vientisos masės.

Kol bulvės virs, nuskuskite ir stambiai sutarkuokite morką, kubeliais susmulkinkite svogūną, pievagrybius taip pat supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite šiuos ingredientus keletą minučių, kol suminkštės. Iškepusias daržoves sumaišykite su grūstomis bulvėmis, pagardinkite druska ir pipirais.

Puode užvirinkite vandenį ir sudėkite kopūstų lapus kelioms minutėms pavirti. Atsargiai ištraukite iš vandens, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir išpjaukite storąją kopūsto lapo dalį lapkotį. Ant kiekvieno lapo dėkite po gerą šaukštą paruošto įdaro ir suvyniokite balandėlius.

Keptuvėje vėl įkaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite balandėlius ir pakepinkite iš abiejų pusių. Tuomet perkelkite juos į tą patį puodą su vandeniu, kuriame ką tik virė kopūstai. Vandens turi būti tiek, kad tik šiek tiek apsemtų balandėlius. Įkrėskite į vandenį pomidorų padažą, įmeskite kelis lauro lapelius ir patroškinkite ant vidutinės kaitros maždaug pusę valandos.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Projektas „Sumanaus taupymo planas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją