Skubame dalintis itin nebrangiu ir abejingų nepaliekančių bulvių patiekalo receptu. Užteks visiems, net ir norintiems pakartoti!
Rudens pasididžiavimas – bulvės
Kuo kvepia rudeniški patiekalai? Žinoma, šviežio derliaus gėrybėmis, kurios keliauja ne tik į troškinius, bet ir skaniausius kepinius. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, gausaus šių metų daržovių derliaus priešakyje, kaip ir visuomet, puikuojasi lietuvių itin pamėgtos bulvės.
„Rudens sezono metu pirkėjai krepšelius pildo sezoninėmis daržovėmis – kopūstais, morkomis, cukinijomis, svogūnais. Tačiau lietuvių meilė bulvėms neblėsta visus metus – ar rudenį, ar vasarą, daržovių tarpe bulvės nepralenkiamos visais metų laikais“, – sako V. Budrienė.
Sotu, skanu, o kainuoja centus
Nors įprastai bulves dauguma renkasi kaip garnyrą prie mėsos ar tradiciniams lietuviškiems patiekalams gaminti, ši universali daržovė gali nustebinti net ir pačius išrankiausius gurmanus, juk bulves dievina net ir prancūzai, kuriuos tradiciškai laikome lengvesnės, elegantiškesnės virtuvės atstovais.
Beje, Prancūziją paminėjome ne veltui. Būtent čia auginama ir brangiausia pasaulyje bulvių veislė. Norėdami pasigaminti patiekalą iš unikaliu metodu loveliuose auginamų La Bonnotte bulvių, turėtumėte nepagailėti 500 eurų už kilogramą.
Laimei, Lietuvoje vietos ūkininkų užaugintų bulvių kaina tikrai nesikandžioja, tad galime jomis mėgautis nors ir kiekvieną dieną, po kelis kartus. Svarbiausia – leisti sau eksperimentuoti virtuvėje ir sumaniai gaminant kaskart atrasti naujas bulvinių patiekalų variacijas. Tad šį kartą į mūsų pirkinių krepšelį keliauja pora kilogramų bulvių ir keli nebrangūs ingredientai, kurių galbūt turėsite ir namuose.
Bulvių apkepas su šonine pagal prancūzišką receptą
Reikės:
● 1 didelio svogūno
● 2 česnako skiltelių
● 1/4 stiklinės miltų
● 1/4 pakelio sviesto
● 2 stiklinių pieno
● 1 stiklinės vištienos sultinio
● Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Kubeliais supjaustykite nuluptą svogūną, sutraiškykite česnako skilteles ir kuo plonesniais griežinėliais supjaustykite nuskustas ir nuplautas bulves.
Gilesniame inde sumaišykite 2 stiklines pieno ir 1 stiklinę vištienos sultinio (puikiai tinka iš kubelių). Į puodą suberkite sviestą ir ištirpinkite nuolatos maišydami, suberkite į sviestą svogūno kubelius, česnaką ir pakepinkite maždaug minutę laiko, kad svogūnai spėtų suminkštėti. Į juos berkite miltus, viską gerai išmaišykite. Įpilkite trečdalį pieno ir sultinio mišinio. Kaitindami nuolatos maišykite ir padažui pradėjus tirštėti, po truputėlį supilkite likusią pieno ir sultinio dalį. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
Kepimo indą patepkite aliejumi (jei turite purškiamo – naudokite jį), dviem sluoksniais išdėliokite ant dugno bulvių skilteles, pagardinkite jas druska ir maltais juodaisiais pipirais, užpilkite trečdalį paruošto padažo. Ant viršaus dėkite likusias bulves, įmaišydami kubeliais ar plonomis riekelėmis pjaustytos šoninės. Viską gausiai užpilkite likusiu padažu.
Indą uždenkite folija ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių, maždaug 35-40 minučių. Išėmę iš orkaitės, leiskite patiekalui šiek tiek atvėsti ir padažui sutirštėti.
Drąsiai keiskite šio patiekalo receptūrą atsižvelgdami į tai, ką turite šaldytuve ar kokių produktų tą savaitę galite įsigyti patraukliomis kainomis. Pavyzdžiui, vietoje šoninės apkepui naudokite maltą jautieną ar vištienos filė. Taip ir sutaupysite, iš atrasite naujus skonių derinius.