Kasdienėje mityboje – daugiau vitaminų

Į kasdienį racioną įtraukti daugiau daržovių bei vaisių ragina ne tik mitybos specialistai, bet ir parduotuvių lentynose spalvomis ir kvapais viliojančios šviežio derliaus gėrybės. Jomis, kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, šiltuoju metų laiku lietuviai gausiai pildo pirkinių krepšelius.

Į juos keliauja ne tik vietos ūkininkų ką tik nuskinti kvapnūs pomidorai, traškūs agurkai ar nuo šviežumo net gurgždančios salotos, bet ir pirmosios lietuviškos braškės, gaivūs sultingi arbūzai, iš tolimųjų kraštų atkeliavę bei skonių įvairove stebinantys egzotiniai vaisiai ir uogos.

„Labai džiaugiamės, kad mūsų požiūris į kokybę padeda pelnyti pirkėjų simpatijas ir „Iki“ jau įsitvirtino kaip šviežumo ambasadorius šalyje. Tam, kad vos sunokusiomis šviežio derliaus gėrybėmis mūsų pirkėjai galėtų mėgautis pirmi, iš Lietuvos ūkių į parduotuvių lentynas jas pristatome kone iškart nuskintas, vos per vieną dieną. Aukštą kokybės kartelę taikome absoliučiai visiems savo tiekėjams, todėl net ir iš tolimesnių kraštų atvykę daržovės bei vaisiai visuomet yra švieži“, – sako G. Kitovė.

Vietoj sumuštinių – skanesnės ir sveikesnės alternatyvos

Nors bene dažniausiai rytais ant stalo puikuojasi kiaušiniai ir sumuštiniai, vietos čia atrasti turėtų ir šviežio derliaus gėrybės. Jei įprastai vaisius ir uogas skanaujate kaip desertus, o daržoves renkatės garnyrui prie pietų ar vakarienės patiekalų, visas šias gėrybes įtraukite ir į pusryčių meniu: dieną pradėsite su tikru vitaminų užtaisu.

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė pastebi, kad lietuvių tarpe vis populiaresniais tampantys sveiki, energijos suteikiantys kokteiliai – idealus pasirinkimas tiems, kurių lėkštėse vietos vaisiams bei daržovėms įprastai pristinga.

Pusryčiai

„Pusryčių kokteiliams dažniausiai naudojami įvairūs vaisiai – bananai, kiviai, obuoliai ar kriaušės, tačiau į juos tikrai verta įdėti iš žalumynų, pavyzdžiui, kviečių želmenų, špinatų, kopūstų ar salierų stiebų. Toks žaliasis kokteilis įprastai patinka net ir tiems, kurie daržovių nelabai mėgsta, – sako J. Sabaitienė ir primeną svarbią žaliųjų kokteilių gaminimo taisyklę. – Su ingredientais nepersistenkite, nes pridėjus per daug skirtingų, galite apsunkinti virškinimą. Pasirinkite vieną pagrindinę daržovę ir porą skirtingų vaisių – bus ir skanu, ir organizmui naudinga.“

Pusryčiai

Bent kartą ar du per savaitę į pusryčių meniu vertėtų įtraukti ir varškės – jei kepti purius varškėtukus laiko neturite, pasigaminkite gėrio pilnus pusryčių dubenėlius. Pagrindas – paprasta, trinta arba grūdėta varškė, o ant viršaus – sunokę vaisiai ar uogos. Patiekalas sotus, tad energijos iki pietų tikrai nepristigsite, o skanus tarsi desertas.

Pusryčiai

Jei varškė – ne visai tai, ką mėgstate, ją pakeiskite natūraliu arba graikišku jogurtu. Šalimais šviežių pjaustytų vaisių bei uogų galite dėti šiek tiek granolos, traiškytų riešutų ar linų sėmenų – jie suteiks malonaus traškumo.

Pusryčiai

Norintiems pusryčiauti skaniai, tačiau gaminimui neturintiems net penkių minučių, idealiu pasirinkimu gali būti iš vakaro pasiruoštas ispaninių šalavijų sėklų (chia) pudingas. 2 v. š. sėklų užpilkite 150 ml pieno ir pagardinkite šaukšteliu medaus ar klevų sirupo, žiupsneliu vanilės. Per naktį pudingas sutvirtės, tad teliks pagardinti saldžiomis šviežio derliaus gėrybėmis. Kad nebūtų nuobodu, pudingą kaskart paskaninkite nauju ingredientu, pavyzdžiui, vietoj paprasto pieno rinkitės kokosų ar migdolų.

Pusryčiai

Greitiems pusryčiams puikiai tinka ir avižinė košė. Jei skamba kiek nuobodžiai, išbandykite citrininės košės receptą. Dubenyje sumaišykite avižų dribsnius, kokosų pieną, šiek tiek citrinų sulčių ir tarkuotos citrinos žievelės. Lašelis klevų sirupo ir šiek tiek vanilės ekstrakto taps slaptais dar ryškesnio skonio košės ingredientais. Košę palikite šaldytuve per naktį, o ryte beliks susluoksniuoti su šviežiomis braškėmis, šilauogėmis, avietėmis ar kitomis uogomis. Mėgstantys ne tik skaniai, bet ir šiek tiek nuodėmingai, avižinę košę gali pagardinti šokolado drožlėmis.