Vasara arčiau tavęs

1 / 0

Žinoma maisto tinklaraštininkė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė, socialiniuose tinkluose savo sekėjus nuolatos stebina naujais receptais ir apetitą žadinančiais patiekalais. Šįkart „Ant medinės lentelės“ pseudonimu žinoma tinklaraštininkė pasidalijo idėjomis, kaip lengvai ir greitai pagaminti pagrindinį patiekalą ar šventinius užkandžius iš lašišos.

Ne tik skani, bet ir labai universali

Gardiems ir sveikiems žuvies patiekalams savo kasdieniame mitybos racione vis daugiau vietos bandanti atrasti žinoma tinklaraštininkė prisipažįsta – norint išvardinti išbandytus ir jau pamėgtus žuvies receptus, tikrai nepakaktų abiejų rankų pirštų. Vis tik iš gausaus siūlomo šviežios žuvies asortimento į jos pirkinių krepšelį dažniausiai keliauja lašiša.

„Tai neabejotinai pati mėgstamiausia mano žuvis, kurią noriai valgo visi mūsų šeimos nariai, net ir įnoringasis trimetis princas, – juokiasi Kristina. – Subtiliu išskirtiniu skoniu pasižyminti lašiša neturi daug kaulų ir ašakų, todėl tai yra ir praktiškas bei patogus pasirinkimas.“

Išskiria lašiša ir savo universalumu, mat ją paruošti galima pačiais įvairiausiais būdais – kepant, troškinant, sūdant ar net rūkant. Pamėgti šią žuvį turėtų ir noriai neriantys į naujų skonių paieškas, juk skaninti lašišą galite ne tik druska, pipirais, šviežiomis žolelėmis ar citrinos sultimis, bet ir barbekiu padažu. Be to, šią žuvį derinti galima su įvairiausiais aštriais prieskoniais, netgi vaisiais.

„Paruošta azijietiškai, kreminiame grietinėlės padaže, kepta orkaitėje su medaus bei garstyčių marinatu – lašišos receptų galima sugalvoti pačių įvairiausių, mat ši žuvis puikiai tinka skirtingų šalių patiekalams ruošti. Skirtingais būdais paruošta lašiša tikrai papuoš ir Velykų stalą“, – neabejoja tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja.

Visuomet šviežia ir kokybiška

Ne vienerius metus su prekybos tinklu „Iki“ bendradarbiaujanti Kristina su šypsena sako – šio tinklo šūkis „IKI. Arčiau tavęs“ jai labai tinka, mat šio tinklo parduotuvės jai iš tiesų visuomet buvo artimiausios ir patogiausios apsipirkimui, o siūlomas kokybiškų produktų asortimentas tik paskatino ir sutvirtino ilgalaikę draugystę.

Vieną patarimą tinklaraštininkė turi ir visiems, norintiems dažniau pasimėgauti žuvies patiekalais: „Užsukite į savo pamėgtą parduotuvę ir pasiteiraukite, kuriomis savaitės dienomis pas juos atvyksta šviežia žuvis – taip nepraleisite galimybės paįvairinti savo mitybos raciono ne tik jau pamėgtomis žuvies rūšimis, bet ir šviežiomis naujienomis, kuriomis „Iki“ nuolatos nudžiugina pirkėjus.“

Per šias Velykas „Ant medinės lentelės“ tinklaraščio kūrėja rekomenduoja išbandyti tris skirtingus lašišos receptus: ne tik grožiu, bet ir skoniu užburiančią sūdytą lašišą, lengvai paruošiamą lašišos kepsnį ir šiek tiek įvairovės tradiciniam stalui suteiksiančius lašišos „poke bowl‘us“.

GRAVLAX – SU BUROKĖLIAIS SŪDYTA LAŠIŠA

FOTO: Ant medinės lentelės

Reikės:

  • 1 kg šviežios lašišos filė,
  • 400 g šviežių burokėlių,
  • 100 g druskos,
  • 100 g cukraus,
  • 50 g džino (nebūtina),
  • šviežių krapų.


Gaminimas:

  1. Į maisto smulkintuvą dedame kubeliais pjaustytus burokėlius, druską, cukrų, ir džiną (jei naudosite). Viską sutriname iki vientisos masės.
  2. Lašišą nuplauname ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Lašišai reikės indo – idealiausia, kad jis būtų panašaus dydžio kaip marinuojamas lašišos gabalas ir su dangteliu. Į indą patiesiame maistinę plėvelę (paliekame ilgesnius jos kraštus, nes lašišą reikės pilnai susukti į plėvelę).
  3. Ant inde patiestos maistinės plėvelės supilame burokėlių masę ir paguldome lašišą oda aukštyn. Lašišą tvirtai susukame į maistinę plėvelę. Uždengiame indą dangčiu, dedame į šaldytuvą ir ten laikome tris paras, nieko papildomai daryti nereikia.
  4. Po 3 parų lašiša jau turėtų būti tinkamo sūrumo – paragaukite ir jei dar trūksta, palikite sūdytis šaldytuve dar parai.
  5. Sūdytą lašišą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Lašišą gausiai apibarstykite smulkintais krapais. Su taip paruošta lašiša galite gaminti įvairius užkandžius arba tiesiog supjaustyti plonomis juostelėmis ir patiekti.


VIENOS SKARDOS MEDAUS IR GARSTYČIŲ LAŠIŠA

FOTO: Ant medinės lentelės

Reikės:

  • 300 g lašišos,
  • 1 v. š. aliejaus,
  • 1 v. š. medaus,
  • 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių,
  • 3 česnako skiltelių,
  • 1 v. š. citrinos sulčių,
  • druskos, pipirų,
  • 2 saujų šparaginių pupelių,
  • 1 šakelės vyšninių pomidorų,
  • kelių citrinos griežinėlių,
  • česnako laiškų.


Gaminimas:

  1. Ruošiame padažą – sumaišome aliejų, medų, garstyčias, trintą česnaką, citrinos sultis, druską ir pipirus.
  2. Į kepimo skardą dedame šparagines pupeles, pomidorus, lašišą. Viską apipilame paruoštu padažu.
  3. Ant lašišos dedame kelis citrinos griežinėlius. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių, priklausomai nuo lašišos dydžio.
  4. Patiekiame pabarstytą česnako laiškais.


POKE BOWL‘AS SU LAŠIŠA

FOTO: Ant medinės lentelės

2 porcijoms reikės:

  • 400 g šviežios lašišos – kuo geresnės kokybės,
  • 4 v. š. sojų padažo / Tamari,
  • 1 v. š. skrudintų sezamų aliejaus,
  • 1 v. š. ryžių acto (jei neturite, tiks ir baltojo vyno actas),
  • 1 skiltelės česnako,
  • 2 cm imbiero,
  • 150 g ryžių,
  • 1 avokado,
  • 1 lapo raudonojo kopūsto,
  • 1/2 mango,
  • sezamų sėklų.


Gaminimas:

  1. Lašišą supjaustome kubeliais ir pamarinuojame su sojų padažu, skrudintų sezamų aliejumi, actu, tarkuotu česnaku ir imbieru. Marinuojame šaldytuve 30 minučių.
  2. Išverdame ryžius. Supjaustome daržoves.
  3. Į indelius dedame ryžius, ant viršaus – marinuotą žuvį, avokadą, kopūstą, mango. Pabarstome sezamų sėklomis.
Pažymėti
Dalintis
Nuomonės