O kas tuomet? Namuose beveik visuomet užsilieka viena ar dvi nepanaudotos bulvės, šaldytuve užsigulėjusi morka ar burokėlis. Išmesti gaila, bet ką su tomis daržovėmis veikti, taip pat nežinia. Jei ir jūsų namuose į šiukšlių dėžę pernelyg dažnai keliauja dar visai gerų daržovių likučiai, turime jums idėją, kaip sumaniai juos panaudoti: pasigaminkite naminių daržovių traškučių. Ir sutaupysite, ir save palepinsite gardžiu užkandžiu!

„Mūsų prekybos tinklas įgyvendina išties daug įvairių tvarumo idėjų, tad ir pirkėjus raginame prisijaukinti tvaraus vartojimo principus – apgalvotai pirkti produktus ir neskubėti išmesti tų, kuriuos dar galima sumaniai panaudoti. Vasaros metu, kuomet daugiau laiko leidžiame gamtoje, po ranka turėti sveikų užkandžių visuomet pravartu. Kodėl gi nepasigaminus tų užkandžių patiems?“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Namuose gaminti traškučiai – paprastai ir greitai

Svarbiausia taisyklė gaminant naminius traškučius – kuo ploniau supjaustyti daržoves. Kokias – tik jūsų fantazijos reikalas. Tinka praktiškai viskas: ne tik mūsų jau paminėtos bulvės, morkos ir burokai, bet ir cukinijos, batatai, ridikėliai. Stenkitės, kad gabalėliai būtų vienodo storio, antraip vieni iškeps puikiai, kiti liks žaloki ar priešingai – perkepę.

Naminių traškučių gaminimo būdų gali būti pačių įvairiausių. Bene paprasčiausias – tradicinis. Tereikia sumesti plonai pjaustytus daržovių gabaliukus į skrudintuvą ir palaukti keletą minučių. Teliks pagardinti druska ir mėgautis. Jei dairotės sveikesnio varianto, daržovių traškučius kepkite orkaitėje. Sudėkite smulkiai pjaustytas daržoves ant grotelių, pašlakstykite aliejumi (jei norite, kad traškučiai iš tiesų būtų traškūs – šiek tiek aliejaus būtina) ir pagardinkite prieskoniais – druska, maltais džiovintais česnakais, juodaisiais pipirais. Gaminant traškučius kepimo skardos naudoti nepatartina – geriau leiskite karštam orui laisvai cirkuliuoti orkaitėje ir pasiekti traškučius iš visų pusių.

Bulvių traškučiai

Dar gardesniam variantui – naminis traškučių padažas

Jei šaldytuve užsigulėjo ne tik kelios daržovės, bet ir užsiliko šiek tiek grietinės, varškės ar natūralaus jogurto – pasigaminkite naminį padažą, kuris puikiai tiks prie traškučių. Paprasčiau nei paprasta: į grietinę ar natūralų jogurtą įmaišykite smulkinto česnako skiltelę, jei turite – šviežių ar džiovintų krapų, kitų žolelių. Identiškai padažui panaudoti galite ir varškę, tik ją reikėtų sutrinti iki vientisos masės trintuvu.

Prie namuose ruošto padažo puikiai tiks ne tik daržovių traškučiai, bet ir šviežios juostelėmis pjaustytos daržovės, kurių galbūt nesugalvojote kur panaudoti.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją