Kodėl šios daržovės spaudžia ašarą, paaiškinimas labai paprastas. Pjaustydami juos, pažeidžiame ląsteles ir paleidžiame į aplinką cheminius junginius, sudarančius sulfato rūgštis. Šios susimaišo su tam tikrais enzimais ir išskiria dujas, kurios, susimaišiusios su ašarų skysčiu, sudaro sieros rūgštį. Rūgštis sudirgina akis bei skatina ašarojimą. Kuo gausiau plūsta ašaros, tuo daugiau susidaro rūgšties. Kitaip tariant – užburtas ratas!

Tikriausiai atkreipėte dėmesį ir į tai, kad kepant ar verdant svogūnus, tokio efekto nebūna. Viskas dėl to, kad aukšta temperatūra suardo enzimus. Tuos pačius enzimus veikia ir šaltis, tad prieš pjaustydami svogūną, pabandykite 10-15 minučių palaikyti jį šaldymo kameroje.

Yra ir kitas metodas, kurį tikriausiai atradę jau dauguma – prieš pjaustant svogūnus, pamirkyti peilį šaltame tekančiame vandenyje ir tai kartoti ties kiekvienu pjūviu. Tačiau šio metodo efektyvumas ne visiems pasiteisinęs, o ir ne itin patogus, mat pjaustymo procesas užtrunka ilgiau, nei norėtųsi.

Nepjaukite apatinės svogūnų dalies

Jeigu ir jums pjaustyti svogūną šiuo būdu ne itin patogu, siūlome išbandyti bene veiksmingiausią būdą, kurį rekomenduoja pats virtuvės virtuozas Gordonas Ramsay. Metodo paslaptis labai paprasta: jokiu būdu nevalia nupjauti svogūno apatinės dalies (iš kurios auga šaknys), mat ją nupjovus, visi svogūne esantys dirgikliai kaip mat bus išlaisvinti ir ašarų upės nebeišvengsite.

Ar metodas veiksmingas? Tikrai veiksmingas, tačiau prieš itin jaunus ir savyje maksimalų kiekį įvairių medžiagų sukaupusius šviežio derliaus svogūnus net ir jis gali būti bejėgis, tad į pagalbą pasitelkite ir kitas gudrybės:

• Naudokite aštrų peilį. Kuo tiksliau ir greičiau pavyks perpjauti svogūną, tuo mažiau bus dirginamos akys.
• Pjaustydami svogūną įjunkite garų surinkėją ar šalimais užvirinkite puodą vandens – tai padės sutraukti ore pasklidusias akis dirginančias dujas.
• Jei reikia supjaustyti visą kalną svogūnų, pagudraukite – užsidėkite plaukimo ar nardymo akinius, kurie gerai priglus ir nepraleis dujų.

Svogūnai – viena populiariausių daržovių lietuvių tarpe

Svogūnų draugijoje gimsta patys gardžiausi patiekalai, tad šią daržovę rasime tikriausiai kiekvieno lietuvio šaldytuve ar virtuvės spintelėje. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad nepriklausomai nuo sezono, svogūnai visuomet yra populiariausių daržovių sąraše.

„Daržovių tarpe nurungti bulvių niekam nepavyksta, tačiau kartu su jomis populiariausiųjų sąraše puikuojasi ir kitos lietuviško derliaus gėrybės – svogūnai, pomidorai, agurkai. Džiugu, kad pirkėjai pirmenybę teikia lietuviškoms, vietos augintinių užaugintoms daržovėms, o daugumą šių daržovių Lietuvos ūkininkai gali pasiūlyti visus metus“, – sako V. Budrienė.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją